Olet tässä

Kirjasto kotonasi

1.4.2016

Valtion erikoiskirjasto Celian tuottamat äänikirjat saa nyt omasta kirjastosta. Niissä lukemisesteiset voivat rekisteröityä Celian verkossa toimivan äänikirjapalvelun käyttäjäksi ja saavat opastusta kirjojen käyttöön. Myös lainattavien cd-äänikirjojen kokoelma on edelleen lukemisesteisten asiakkaiden käytettävissä. Kauno- ja tietokirjallisuuden lainaaminen Celiasta on täysin maksutonta.

Celian tuottamia äänikirjoja voivat käyttää asiakkaat, joilla on jokin lukemiseste, kuten lukivaikeus, näön ongelmia tai lihassairaus. Myös tilapäinen käyttö on mahdollista, esim. toipilasaikana. Pohjoismaisen arvion mukaan väestöstä vähintään 5 %:lla on jokin painetun kirjan lukemista vaikeuttava syy.

Suomessa väestön voimakas ikääntyminen ja sen myötä lisääntyvät näön ja liikkumisen ongelmat kasvattavat äänikirjojen kysyntää. Toinen kasvava käyttäjäryhmä ovat lapset ja nuoret, joilla on lukivaikeuksia.

Vuosittain Celia tuottaa saavutettavaan muotoon noin 30 % kaikesta Suomessa julkaistusta kauno- ja tietokirjallisuudesta. Tällä hetkellä valikoimassa on noin 40 000 eri äänikirjaa, joita voi kuunnella suoraan verkosta.

Paikallinen palvelu parantaa merkittävästi äänikirjojen saatavuutta ja lukemisesteisten tiedonsaantia. Tavoitteena on edistää lukutaitoa sekä väestön yhtäläisiä mahdollisuuksia kulttuuriin ja tietoon.

Kirjaston e-aineistot kaikille

Celian verkkopalvelun äänikirjat täydentävät Kokkolan kirjaston e-aineistotarjontaa, johon nykyisellään kuuluvat suomen- ja ruotsinkieliset e-kirjat, kotimainen sanomalehtipalvelu ePress, ulkomainen aikakauslehtipalvelu Zinio sekä Naxos-musiikkikirjasto.

Kirjastossa järjestetään keskiviikkona 13.4.2016 klo 18 opastustilaisuus asiakkaille, jossa aiheena Anders-verkkokirjasto, kirjaston e-aineistot ja Celian äänikirjapalvelu. Suomenkielinen tilaisuus on Hongell-salissa ja vastaava ruotsinkielinen tilaisuus samaan aikaan Lukuseuran huoneessa.
Kirjaston nettisivulta löytyy yhteystietolomake, jolla voi varata ajan henkilökohtaiseen Celia-opastukseen Kokkolan kaupunginkirjastossa.
Celia on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus, joka tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Celia tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa, mm. äänikirjoina ja pistekirjoina, yhteistyössä kirjastojen ja kustantajien kanssa. Celia on osa opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaa. http://www.celia.fi


Päivitetty 2.4.2016 | Lähetä palautetta | Tulosta