Olet tässä

Kirjailija Jyri Paretskoi: Lukeminen kannattaa aina

23.9.2019

Kirjailija Jyri Paretskoi kertoo, miksi pienille lapsille kannattaa lukea Kokkolan kaupunginkirjastossa keskiviikkona 2.10. klo 17.30 alkaen. Tilaisuus on kaikille avoin.

Keväällä kirjastossa vieraillut Jyri Paretskoi kertoi mielipiteitään ja tosiasioita lukemisen merkityksestä lapsuudessa. Pieni lapsi kuuntelee lempikirjansa yhä uudelleen ja uudelleen. Tästä ei pidä huolestua, vaikka lukija joutuukin lujille.

Vanhempien ei kannata lopettaa ääneen lukemista lapselle, vaikka lapsi oppii itse lukemaan, ei ennen kuin lapsi itse niin haluaa. Jyri kertoi huolestuttavan faktan: vain 25 %:lle lapsista luetaan säännöllisesti. Päiväkodeilla on tärkeä asema pienten lasten lukemaan innostamisessa.

Äidinkielenopettajana Jyri on huomannut kuinka rauhoittava vaikutus ääneen lukemisella on jopa ”raggareihin”. Säännölliset lukutunnit ovat tärkeitä vielä yläkouluiässäkin.

Jyri Paretskoi.jpg

Jyri Paretskoi kirjoitti ensimmäisen kirjansa, kun 8-luokkalaiset eivät olisi millään halunneet lukea. Jyri vei oppilaitaan kirjastoon, luki heille ääneen, mutta ei saanut poikia innostumaan. Kysyessään oppilailtaan, minkälaisen kirjan te haluaisitte lukea, hän sai vastauksen: ”kirjassa pitää olla huumoria, oman ikäisiä henkilöitä ja mopoja”. Sillä ohjeistuksella Paretskoi kirjoitti kirjan Shell's Angles. Niitä tulikin sitten kokonainen sarja.

Sujuva lukutaito on paras ja helpoin tapa ehkäistä syrjäytymistä. Lukutaito antaa mahdollisuuden osallistua yhteiskuntaan. Valitettavasti lukemisen kulttuuri on muuttunut, enää ei arvosteta lukemista. Paretskoi pohtii, miksi lukeminen mielletään harrastukseksi. Senhän pitäisi olla jokapäiväinen osa normaalia arkea, lukemisen pitäisi olla osa kansalaistaitoa!

Päivitetty 23.9.2019 | Lähetä palautetta | Tulosta