Olet tässä

Luokitusjärjestelmä ja hyllyluokat

Kokkolan kaupunginkirjaston aineisto on järjestetty aiheittain ryhmiin eli luokkiin yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmän (YKL) mukaan. Teoksen sisältö määrää, mikä luokkanumero sille annetaan. Kirjaston aineisto jakautuu kymmeneen pääluokkaan ja nämä edelleen kymmeneen luokkaan. Luokat on vielä tarpeen mukaan jaettu alaluokkiin, jotka erotetaan luokista pisteellä ja joissa voi olla 1-4 numeroa pisteen jälkeen. Kaikki luokat eivät ole käytössä.

Luokan numero ja kirjan tekijän sukunimen (tai kirjan nimen) ensimmäiset kirjaimet  muodostavat hyllypaikan merkin, signumin. Signum on liimattu kirjan selkään. Kirjat järjestetään hyllyyn signumin osoittamalle paikalle seuraavasti:

Kirjat järjestetään hyllyyn luokan mukaan ja luokan sisällä ne järjestetään aakkosiin tekijän mukaan. Jos kirjalla on yli kolme tekijää tai jos se on toimitettu, kirja aakkostetaan kirjan nimen mukaan.

Muun aineiston (äänitteet, videot jne.) hyllyjärjestyksessä sovelletaan samaa periaatetta mahdollisuuksien mukaan.

Kokkolan koulutuskirjaston aineisto on luokitettu yleisen kymmenluokittelun (UDK) mukaan, joten koulutuskirjaston hyllyluokat eroavat kaupunginkirjaston hyllyluokista.

Sivun alkuun

Päivitetty 25.1.2019 | Lähetä palautetta | Tulosta