Du är här

Bibliotekets datorer

Kunddatorer med internet finns i huvudbiblioteket och i alla närbibliotek. Kunddatorerna är gratis för alla kunder som inte uppträder störande för bibliotekets verksamhet eller för övriga kunder. Bibliotekspersonalen har rätt att be kunder som uppträder störande att avlägsna sig.

Bibliotekets personal hjälper dig gärna att använda datorerna, skriva ut och skanna. Att hitta rätt sida på internet och andra allmänna saker visar vi också, men med personliga bankärenden och i andra myndighetsärenden kan vi inte hjälpa.

Personalen visar inte hur man tar i bruk en surfplatta eller telefon, inte heller hur man installerar appar om det inte är ngt som ingår i bibliotekets tjänster. 

Om du behöver personlig vägledning kan du ta kontakt med Silta-yhteisöklubi.  Siltas  SenioriSurf-grupper är öppna för alla som vill lära sig att använda datorer och surfplattor. Om du har en egen dator erller surfplatta kan du ta den med och få hjälp med hur just din apparat fungerar.  

Huvudbibliotekets datorer

I huvudbiblioteket finns bordsdatorer och läsplattor till kundernas förfogande. På alla datorer i 2. våningen finns utskriftsmöjligheter (avgifter).

Princh.jpg

 • I tidningsläsesalen: två datorer utan tidsreservering. Användningstid 15 minuter. Datorerna är ämnade för att läsa e-post och webbtidningar.

 • 1. våningen: datorer utan tidsreservering. Användningstid 15 minuter. 

 • 2. våningen: två datorer (med Explorer, Firefox, OpenOffice ) utan tidsreservering. Användningstid 30 minuter.

 • 2. våningen: sex datorer att reservera (med Explorer, Firefox, OpenOffice ) för vuxna. Du kan reservera tid till datorn elektroniskt. För att reservera tid behöver du bibliotekskortets nummer och ett lösenord som är kopplat till bibliotekskortet. Lösenordet (PIN-koden) får du från biblioteket genom att uppvisa identitetsbevis. Endast en reservering per kund är i kraft per gång. Instruktioner 

 • Läsplattor: lånas med bibliotekskort vid lånedisken i 1. våningen. Lånetiden är 2 timmar, 1 lån per dag. Läsplattan får inte lånas hem, den används endast i biblioteket. Den person eller målsman som med bibliotekskortet har lånat en läsplatta är ansvarig för den.
 • nettikirjasto.gif

 • Skanning

  I huvudbiblioteket finns två kopieringsapparater med möjlighet att skanna från papper till pdf-, gif- eller jpg-filer. Det är inte möjligt att via e-post skicka filer direkt från kopieringsapparatena. Kunden bör ha en egen minnessticka. 

  Trådlöst nätverk (Wi-Fi) Kirjasto_wlan

  I huvudbiblioteket finns ett trådlöst nätverk Kirjasto_wlan och kunden har då möjlighet att arbeta på en egen bärbar dator i bibliotekets utrymmen.  Kirjasto_wlan är ett öppet nätverk och datorn får kontakt utan särskilt lösenord.

Upp

Uppdaterad 22.11.2019 | Skicka respons | Skriv ut