Olet tässä

K.H. Renlundin museo - Keski-Pohjanmaan maakuntamuseo

AJANKOHTAISTA


Nordic Outsider Craft -näyttelykiertue tervehtii satujen saarta

Pehmeetä touhua juliste A3-iceland web.jpg

K.H.Renlundin museon ja islantilaisen Safnasafnið-museon tuottama pohjoismaista outsider-käsityötä esittelevä näyttely avautui Safnasafnið-museossa Akureyrissa 13.7.  Näyttelyn avasi museonjohtaja Níels Hafstein.

Nordic Outsider Craft näyttää mitä tapahtuu, kun käsityö ei pysy kuosissaan, vaan villiintyy tekniikoiden ja materiaalien ilotteluksi. Itseilmaisun rinnalla kunnioitetaan kuitenkin sitä tinkimätöntä taitoa ja uutteruutta, jota hitaat ja työläät käsityötekniikat tekijältään vaativat.

Nordic Outsider Craft puolustaa pehmeitä arvoja taiteessa, ja julistaa käsityötekniikoiden ilmaisuvoimaa, luovuuden vapautta ja yhdenvertaisuutta. Akureyrissa järjestettävässä näyttelyssä on teoksia jokaisesta Pohjoismaasta sekä Safnasafnið-museon omasta kokoelmasta. Näyttely on avoinna 8.9. saakka.

Hankkeen ensimmäinen näyttely järjestettiin Suomen käsityön museossa viime vuonna. Jyväskylän jälkeen näyttely lähti pienempänä kuratoituna kokonaisuutena kiertämään kaikki Pohjoismaat, päätyen lopuksi K.H.Renlundin museoon Kokkolaan keväällä 2020. Näyttely on ollut esillä jo Tanskassa ja Ruotsissa. Islannin jälkeen näyttelykokonaisuus avautuu marraskuussa Pohjois-Norjassa Harstadissa.

Näyttelyn ovat kuratoineet taiteen tutkija Minna Haveri ja K.H. Renlundin museon ITE-amanuenssi Elina Vuorimies.

Hanketta ja näyttelykiertuetta hallinnoi K.H. Renlundin museo. Kiertueen pääyhteistyökumppanit käsityön museon ja Bifrostin taidekoulun ja -studion lisäksi ovat ruotsalainen Inuti-säätiö Tukholmassa, norjalainen Trastad-kokoelma Borkenesiss ja islantilainen Safnasafnið-museo Akureyrissa. Kiertueen päärahoittajat ovat Nordisk kulturfond HANDMADE-projekti ja Svenska kulturfonden.

NÄYTTELYN TAITEILIJAT

ISLANTI

Guðjón R. Sigurðsson 

teoksia Safnasafnið-museon kokoelmasta

NORJA

Wenche Nilsen


RUOTSI

Patricia Sigurd


SUOMI

Rikhard Koivisto

Anna Lappalainen

Torsten Lundmark

Aleksi Pietikäinen


TANSKA

Kenneth Rasmussen


LISÄTIETOJA

Minna Haveri, taiteentutkija, minna.haveri (at) hameenlinna.fi, p. 040-821 4217
Elina Vuorimies, ITE-amanuenssi, K.H. Renlundin museo, elina.vuorimies (at) kokkola.fi, p. 044-780 9478


ILMIANTOJA – WANTED ITE 
20.6.-27.10
ITE-museo, Pitkänsillankatu 28Wanted ITE juliste.jpg

ITE-museon kesänäyttely kertoo ITE-taiteen tarinan
ITE-taiteen ”löytämisestä” on kulunut yli 20 vuotta. Sen ensiesittelystä tulee kuluneeksi ensi vuonna 20 vuotta. Tässä välissä on hyvä palata ITE-taiteen kartoituksen alkuvaiheisiin ja katsoa mitä taideilmiölle kuuluu nyt. Tarinan kertoo vastikään avattu ITE-museon kesänäyttely Ilmiantoja – Wanted ITE.

Lue lisää

K E S Ä KUVIN
Roosin talo, Pitkänsillankatu 39

kesä kuvin.jpg


K.H.Renlundin museon kesänäyttelyssä nautitaan kesäisestä tunnelmasta huvilan kahvipöydän äärellä, katse kaukana horisontissa seuraten ohipurjehtivia veneitä ja rannalla leikkiviä lapsia. Kesämieli on valloittanut huviloiden asukkaat mutta sotavuosien kaiku varjostaa huoletonta kesäidylliä.
Kokkolan kaupungin asukkaiden omistamasta kokoelmasta koottu näyttely nostaa esille vanhoja tuttavuuksia ja ennen näkemättömiä uutuuksia. Kokoelma edustaa kattavasti keskipohjalaista kuvataidetta, jota kartutetaan ostoin ja lahjoituksin. Näyttelyä täydentää nostot ITE-taiteen kokoelmasta.
Näyttely julistaa huvilakauden alkaneeksi!


Kokkolan museolle merkittäviä kansainvälisiä kokoelmalahjoituksia

Ivan  Rabuzin Croatia_web.jpg
Ivan Rabuzin, Croatia. Zimmer collection

Museon hallinnoima ITE-taiteen kokoelma saa rinnalleen kansainvälisiä kokoelmia, jotka lähes kaksinkertaistavat kokoelman. Uusien lahjoitusten myötä K.H.Renlundin museon kokoelmat täydentyvät lähes 1000 teoksella. Museon kokoelmaprofiili laajentuu kansallisesta kansainväliseksi naiivin ja outsider-taiteen museoksi. 

Saksalaiset naiivin ja outsider-taiteen keräilijät Dietz Mertin sekä Elke ja Werner Zimmer lahjoittavat Kokkolaan naiivin ja outsider-taiteen kokoelmansa. Niitä täydentää Philippe Saxerin kokoelma Sveitsistä. Lahjoitukset täydentävät museoon jo sijoitettua 400 teoksen Maija ja Volker Dallmeierin kokoelmaa. K.H.Renlundin museon täydentyvät kokoelmat tulevat laajuudessaan olemaan ainutlaatuiset Skandinavian museokentällä.

Lue lisää

POHJANMAAN PORVARIVERKOSTON TUTKIMUKSELLE PALKINTO

Lue lisää

popove12.jpgHaluatko tutustua Vapaussotien K-P:n perinneyhdistyksen tiloihin ja valokuvanäyttelyyn?

Yhdistys on yhteistyössä museon kanssa koonnut ja pystyttänyt näyttelyn Vartiolinnaan perinneyhdistyksen 25-vuotisen toiminnan ja Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.
OPASTUKSIA pe 26.5.2017 lähtien toistaiseksi
perjantaisin klo 15-17.
Tule käymään tai ota opastusasioissa yhteyttä yhdistykseen:
Vapaussotien Keski-Pohjanmaan perinneyhdistys ry
Pj. Seppo Yli-Norppa,
puh. 050 085 4999
ylinorppaseppo(at)gmail.com 


Sivun alkuun

Päivitetty 14.7.2019 | Tulosta