Olet tässä

K.H. Renlundin museo

AJANKOHTAISTA


MUSEO ON SULJETTU 17.3.-13.5.2020 KORONAVIRUSEPIDEMIAN TAKIA!

Valtioneuvoston 16.3. linjauksen mukaisesti K.H.Renlundin museo sulkee ovensa 17.3.2020 lähtien koronaviruksen leviämisen estämiseksi.


MUSEON TOIMISTO ON TOISTAISEKSI SULJETTU ASIAKKAILTA

muutoin työ jatkuu normaalisti, ja museoon voi olla    yhteydessä:
museo@kokkola.fi
044 7809 474 ; 044 7809 574
www.kokkola.fi/museot


            

KOHTALONA LUOVUUS 
ITE JA KUMPPANIT
13.2.–26.4.2020
ITE-museo, Pitkänsillankatu 28

ITE Kohtalona luovuus julisteet-1.jpg


Onnea ITE! Ensimmäisestä ITE-näyttelystä on jo 20 vuotta. Juhlavuoden kiertueella ITE juhlii yhdessä outsider- ja nykytaiteen parista saapuvien ystäviensä kanssa.

Kun ITE astui vuonna 2000 suomalaiselle taidekentälle Kansantaiteenkeskuksen näyttelyssä Kaustisella, tuskin kukaan arvasi sen tulleen jäädäkseen. Yleisö kuitenkin otti ITE-taiteen heti omakseen, ja suosio on jatkunut.  Juhlavuoden näyttely Kohtalona luovuus – ITE ja kumppanit  kiertonäyttely alkaa ITE-museossa Kokkolassa, minkä jälkeen se jatkaa Oulun ja Hämeenlinnan taidemuseoihin. Kiertueen ovat koonneet taiteen tutkija Minna Haveri, tuottaja Liisa Heikkiä-Palo ja ITE-amanuenssi Elina Vuorimies.

Lue lisää


KAUPUNGIN KASVOT
Muotokuvanäyttely
13.2.2020-24.1.2021
Kokkolan kaupungintalo

dg4138_2002_alma Hongell.jpg

Näyttely esittelee kokkolalaisia muotokuvia eri ajoilta. Muotokuvat esittävät kokkolalaisia tai ovat kokkolalaisten taiteilijoiden maalaamia. Näyttely on toteutettu yhdessä museon yleisön kanssa. Museo kiittää kaupunkilaisia teoslainoista! Näyttelyssä mukana mm. Leo Korpelan, Anne Krokforsin, Bo Aurénin ja Tauno Timosaaren teoksia.


ENKELI TAIVAAN JA MUITA TARINOITA
Alkaen 13.2.2020
Kokkolan kaupungin talo
Enkeli taivaan ja muita tarinoita -näyttely taideboxeissa avautuu Kokkolan kaupungintalolla

Lue lisää!

2S7A4764.JPG

ELÄMÄÄ TUOHELASSA
Arkkiatri Risto Pelkosen näyttely
31.10.2019 – 18.8.2020
Keskipohjanmaan Keskussairaala,
Mariankatu 16


Anna palautetta Elämää Tuohelassa -näyttelystä!

Kokkolassa, Keski-Pohjanmaan keskussairaalan laboratorion aulassa olevasta Taide boxissa -hankkeenensimmäisestä näyttelystä toivotaan palautetta. Kyselyyn voi käydä vastamaassa joko paikan päällä
laboratoriossa tai sitten alla olevan linkin kautta. Kyselyn voi täyttää täysin anonyymisti ja vastauksia
käytetään mm. hankkeen vaikuttavuuden arvioinnissa sekä tulevien Taide boxissa -hankkeen näyttelyitä suunniteltaessa.

Anna palautetta tästä!

boxeja.jpg

Elämää Tuohelassa avaa Taide boxissa -hankkeen näyttelysarjan. Taidetta hyvinvoinnin lähteenä painottavassa hankkeessa kulttuurielämykset tuodaan ihmisten arjen keskelle.

Toteutusta varten on kehitetty liikuteltavat ja monipuoliset NOMAD -taideboxit Casagrande Laboratoryn kanssa. Hankkeen aikana BOX-näyttelyt vaeltavat sekä suljettuihin laitoksiin että julkisiin aulatiloihin.

Lue lisää


K.H.RENLUNDIN MUSEON
ALUEELLINEN ROOLI VAHVISTUU 

Lounastaukoon laskeutuminen (käsitelty) (1).jpg

K.H.Renlundin museo – Keski-Pohjanmaan maakuntamuseo kasvattaa alueellista vastuutaan ensi vuoden alusta alkaen. Museo on nimetty Opetus -ja kulttuuriministeriön päätöksellä vastaamaan kotimaakunnassaan kaikista alueellisista vastuumuseotehtävistä. Tämä tekee siitä yhden huomattavimmista tehtäväkokonaisuuksien kasvattajista alueellisten vastuumuseoiden joukossa.

K.H.Renlundin museon maakunnalliseen toimintaan tulee lukeutumaan jatkossa seuraavat kokonaisuudet: alueellinen museotoiminnan edistämistehtävä, alueellinen taidemuseotehtävä sekä alueellinen kulttuuriympäristötehtävä. Viimeksi mainittuun kokonaisuuteen sisältyy niin arkeologinen kulttuuriperintö kuin rakennettu ympäristö. Museotoiminnan edistämistehtävä painottuu puolestaan ei‐ammatillisten museoiden neuvontaan ja ohjaukseen. Alueellisilla vastuumuseoilla tullaan korvaamaan aiemmat maakunta- ja aluetaidemuseot. Keski-Pohjanmaan maakuntamuseona K.H.Renlundin museo on toiminut vuodesta 2008 lähtien.

Maakunnallisen tehtäväpaletin laajeneminen tarkoittaa sitä, että K.H.Renlundin museo tulee palvelemaan Keski-Pohjanmaata entistä kattavammin. Aiemmin toisaalla hoidetut tehtävät siirtyvät omaan maakuntaan palveluiden saavutettavuutta parantaen. Uusi tilanne tuo huomattavat lisäresurssit alueelliseen kulttuuriperintötyöhön, jolloin aluevastuuta tullaan kantamaan monin hartiavoimin. Museoiden valtioidenosuusuudistuksen toteuttamisessa 4 miljoonan lisäys onkin osoitettu pääasiallisesti alueellisten vastuumuseoiden toimintaan.

Kasvavan alueellisen tehtäväkentän avaamat uudet toimet täytetään sisäisin järjestelyin. K.H.Renlundin museoon on perustettu tehtäviä hoitavista museoammattilaisista koostuva aluetiimi. Toimintaperiaatteen mukaan vastuutehtäviä rakennetaan yhteistyössä toisiaan tukeviksi ja rinnakkain toimiviksi. Lisäksi tavoitteena on, että K.H.Renlundin museo toimii jatkossa entistä merkittävämpänä sidosryhmien yhdistäjänä.  

Vastuumuseoiden nimitykset on toteutettu OKM:ssä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen johdolla, jolloin alueellisen vastuumuseon status myönnettiin 31:lle museolle. Nimitykset perustuvat Museoviraston antamiin lausuntoihin. Alueellinen vastuumuseouudistus liittyy laajemmin 1.1.2020 voimaan astuvaan uudistettuun museolakiin sekä kulttuurilaitosten rahoitusjärjestelmän uudistamiseen. ”Uusi museolaki tukee monipuolisten, alueellisesti kattavien ja yhteisöilleen merkittävien museopalveluiden saatavuutta” tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen painottaa.


Lähteenä on käytetty Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä museoliiton tiedotteita:

https://www.museoliitto.fi/uutiset.php?aid=14247&k=13725

https://minedu.fi/artikkeli/-/asset_publisher/paatos-valtionosuuden-piiriin-otettavista-museoista-ja-niiden-valtionosuuksista-tehty


Kokkolan museolle merkittäviä kansainvälisiä kokoelmalahjoituksia

Ivan  Rabuzin Croatia_web.jpg
Ivan Rabuzin, Croatia. Zimmer collection

Museon hallinnoima ITE-taiteen kokoelma saa rinnalleen kansainvälisiä kokoelmia, jotka lähes kaksinkertaistavat kokoelman. Uusien lahjoitusten myötä K.H.Renlundin museon kokoelmat täydentyvät lähes 1000 teoksella. Museon kokoelmaprofiili laajentuu kansallisesta kansainväliseksi naiivin ja outsider-taiteen museoksi. 

Saksalaiset naiivin ja outsider-taiteen keräilijät Dietz Mertin sekä Elke ja Werner Zimmer lahjoittavat Kokkolaan naiivin ja outsider-taiteen kokoelmansa. Niitä täydentää Philippe Saxerin kokoelma Sveitsistä. Lahjoitukset täydentävät museoon jo sijoitettua 400 teoksen Maija ja Volker Dallmeierin kokoelmaa. K.H.Renlundin museon täydentyvät kokoelmat tulevat laajuudessaan olemaan ainutlaatuiset Skandinavian museokentällä.

Lue lisää

POHJANMAAN PORVARIVERKOSTON TUTKIMUKSELLE PALKINTO

Lue lisää

popove12.jpgHaluatko tutustua Vapaussotien K-P:n perinneyhdistyksen tiloihin ja valokuvanäyttelyyn?

Yhdistys on yhteistyössä museon kanssa koonnut ja pystyttänyt näyttelyn Vartiolinnaan perinneyhdistyksen 25-vuotisen toiminnan ja Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.
OPASTUKSIA pe 26.5.2017 lähtien toistaiseksi
perjantaisin klo 15-17.
Tule käymään tai ota opastusasioissa yhteyttä yhdistykseen:
Vapaussotien Keski-Pohjanmaan perinneyhdistys ry
Pj. Seppo Yli-Norppa,
puh. 050 085 4999
ylinorppaseppo(at)gmail.com 

Sivun alkuun

Päivitetty 31.3.2020 | Tulosta