Olet tässä

K.H. Renlundin museo - Keski-Pohjanmaan maakuntamuseo

AJANKOHTAISTA


ITE-TAITEEN LUOKKAKOKOUS
- ITE-museo kutsuu taiteen ystäviä muistelemaan ITE-taiteen 20-vuotista taivalta ja keskustelemaan ITE-taiteen tulevaisuudesta  to 26.9.2019

70608087_3388148277877186_5647936407180673024_n.jpgKaksikymmentä vuotta on kulunut valtakunnan laajuisesta kartoituksesta ja ITE-taide on tullut osaksi ei pelkästään taidepuhetta mutta myös puhekieltä. Onpa ITE-taidetta nähty jo Aku Ankassakin.

Kartoituksen alkuvaiheessa oli tärkeä saada esille uhanalainen aikalaiskansantaide, joka oli kohta siirtymässä dokumentoinnin ulottumattomiin. Suuri osa teoksista manifestoi yhtenäiskulttuuria, jonka nähtiin jo rapautuneen. Siksi se herätti katsojassa nostalgiaa. Uusien tekijöiden taide ei kerro enää kansakunnan murroshetkistä vaan sanoma on polarisoitunut. Tuoreimmissa Maaseudun Sivistysliiton kartoitushankkeissa löydetään nuoremman polven taiteilijoita, jotka ovat ottaneet käyttöönsä uudet, kaupunkioloihin soveltuvat tekniikat. Perinteinen moottorisaha on pitänyt myös pintansa.

ITE-taidetta on esitelty pienissä ja suurissa museoissa. Näyttelyissä ITE-teokset on usein sijoitettu tilaan, joka on maisemoitu muistuttamaan alkuperäistä teosympäristöä. Runsaat ripustukset ovat herättäneet myös ärtymystä. Sopisiko ITE modernistiseen valkoiseen kuutioon?

ITE-taide on määrittynyt kartoitusten, näyttelyitten ja julkaisujen myötä yhä uudestaan. Kuraattorien uusi sukupolvi on luonut omat esittelytapansa. Vahva trendi on nostaa esille pehmeää taidetta sekä esitellä ITEä niin kotimaisten kuin ulkomaisten nykytaiteilijoiden rinnalla. Tullessaan näyttelytilaan ITE-taide on tullut myös osaksi taidekritiikkiä. Harva kriitikko on tarttunut aiheeseen. 

ITE on taipunut näyttely- ja museokelpoiseksi, mutta onko se kesytetty?

_________

Mitä ITE-taiteelle kuuluu nyt? Mihin ITE-taide on menossa? Onko ITE-taide ollut vain aikansa ilmiö, joka on syytä jättää taakseen?

ITE-museo kutsuu ITE-taiteilijat, ITE-taiteen asiantuntijat ja taiteesta kiinnostuneet yleisöt keskustelemaan yhdessä nykykansantaiteen kentästä, sen rajoista ja rajattomuudesta. Tarvitaanko enää taidekarttoja? Jälleennäkemisen riemun, uusien tuttavuuksien solmimisen ja kahvittelun ohessa keskustellaan, onko taiteen kentällä edelleen tilaa taiteen vaihtoehtoisille ilmiöille, ja mitkä ovat niiden ilmenemismuodot tässä ajassa.


OHJELMA

klo 11
Tutustuminen ITE-museon kesänäyttelyyn
Ilmiantoja – Wanted ITE kertoo ITE-taiteen 20-vuotisen taipaleesta pihapiireistä taidemuseoihin
(osoite: Pitkänsillankatu 28, Kokkola)

klo 12
Paneelikeskustelu
Keskustelun vetäjänä Elina Vuorimies, ITE-amanuenssi

Keskustelijoina:
Veli Granö, valokuvataiteilija, Porvoo
Ulla Haglund, taiteilija, Alaveteli
Veikko Halmetoja, galleristi, kuraattori, Helsinki
Minna Haveri, tutkija, kuraattori, Helsinki
Liisa Heikkilä-Palo, tuottaja, kuraattori, Espoo
Paula Huhtanen, taiteilija, Nokia
Raija Kallioinen, kulttuurituottaja, Maaseudun Sivistysliitto, Helsinki
Päivi Lilja, toiminnanjohtaja, Kettuki, Hämeenlinna
Juha Pesonen, taiteilija, Tampere
Jarmo Valtanen, taiteilija, Helsinki


Tilaisuus järjestetään K.H.Renlundin museossa Roosin talossa (osoite: Pitkänsillankatu 39, Kokkola).
Tilaisuuden aikana tarjolla kahvia, virvokkeita ja purtavaa. Tilaisuus on maksuton. Vapaa pääsy! 

Ilmoittautumiset 25.9.2019 mennessä: elina.vuorimies@kokkola.fi


Lisätietoja:
Elina Vuorimies, ITE-amanuenssi, K.H.Renlundin museo, p. 044-780 9478, elina.vuorimies@kokkola.fi


ILMIANTOJA – WANTED ITE 
20.6.-27.10
ITE-museo, Pitkänsillankatu 28Wanted ITE juliste.jpg

ITE-museon kesänäyttely kertoo ITE-taiteen tarinan
ITE-taiteen ”löytämisestä” on kulunut yli 20 vuotta. Sen ensiesittelystä tulee kuluneeksi ensi vuonna 20 vuotta. Tässä välissä on hyvä palata ITE-taiteen kartoituksen alkuvaiheisiin ja katsoa mitä taideilmiölle kuuluu nyt. Tarinan kertoo vastikään avattu ITE-museon kesänäyttely Ilmiantoja – Wanted ITE.

Lue lisää

K E S Ä KUVIN
Roosin talo, Pitkänsillankatu 39

kesä kuvin.jpg


K.H.Renlundin museon kesänäyttelyssä nautitaan kesäisestä tunnelmasta huvilan kahvipöydän äärellä, katse kaukana horisontissa seuraten ohipurjehtivia veneitä ja rannalla leikkiviä lapsia. Kesämieli on valloittanut huviloiden asukkaat mutta sotavuosien kaiku varjostaa huoletonta kesäidylliä.
Kokkolan kaupungin asukkaiden omistamasta kokoelmasta koottu näyttely nostaa esille vanhoja tuttavuuksia ja ennen näkemättömiä uutuuksia. Kokoelma edustaa kattavasti keskipohjalaista kuvataidetta, jota kartutetaan ostoin ja lahjoituksin. Näyttelyä täydentää nostot ITE-taiteen kokoelmasta.
Näyttely julistaa huvilakauden alkaneeksi!


Nordic Outsider Craft -näyttelykiertue tervehtii satujen saarta

Pehmeetä touhua juliste A3-iceland web.jpg

K.H.Renlundin museon ja islantilaisen Safnasafnið-museon tuottama pohjoismaista outsider-käsityötä esittelevä näyttely avautui Safnasafnið-museossa Akureyrissa 13.7.  Näyttelyn avasi museonjohtaja Níels Hafstein.

Lue lisää


Kokkolan museolle merkittäviä kansainvälisiä kokoelmalahjoituksia

Ivan  Rabuzin Croatia_web.jpg
Ivan Rabuzin, Croatia. Zimmer collection

Museon hallinnoima ITE-taiteen kokoelma saa rinnalleen kansainvälisiä kokoelmia, jotka lähes kaksinkertaistavat kokoelman. Uusien lahjoitusten myötä K.H.Renlundin museon kokoelmat täydentyvät lähes 1000 teoksella. Museon kokoelmaprofiili laajentuu kansallisesta kansainväliseksi naiivin ja outsider-taiteen museoksi. 

Saksalaiset naiivin ja outsider-taiteen keräilijät Dietz Mertin sekä Elke ja Werner Zimmer lahjoittavat Kokkolaan naiivin ja outsider-taiteen kokoelmansa. Niitä täydentää Philippe Saxerin kokoelma Sveitsistä. Lahjoitukset täydentävät museoon jo sijoitettua 400 teoksen Maija ja Volker Dallmeierin kokoelmaa. K.H.Renlundin museon täydentyvät kokoelmat tulevat laajuudessaan olemaan ainutlaatuiset Skandinavian museokentällä.

Lue lisää

POHJANMAAN PORVARIVERKOSTON TUTKIMUKSELLE PALKINTO

Lue lisää

popove12.jpgHaluatko tutustua Vapaussotien K-P:n perinneyhdistyksen tiloihin ja valokuvanäyttelyyn?

Yhdistys on yhteistyössä museon kanssa koonnut ja pystyttänyt näyttelyn Vartiolinnaan perinneyhdistyksen 25-vuotisen toiminnan ja Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.
OPASTUKSIA pe 26.5.2017 lähtien toistaiseksi
perjantaisin klo 15-17.
Tule käymään tai ota opastusasioissa yhteyttä yhdistykseen:
Vapaussotien Keski-Pohjanmaan perinneyhdistys ry
Pj. Seppo Yli-Norppa,
puh. 050 085 4999
ylinorppaseppo(at)gmail.com 


Sivun alkuun

Päivitetty 19.9.2019 | Tulosta