Olet tässä

K.H.Renlundin museo

AJANKOHTAISTA

UUSI KIRJA ESINEELLISESTÄ KULTTUURIPERINNÖSTÄMME

Pohjanmaan porvariston vuosisadat 1700-1800 osa IV

Osta 4, maksa 3sta!
Koko kirjasarja 80€
Osa IV = 30€
Osat I-III = 25€/kpl

kansi_PoPoVe IV.jpg

Historiallisen Pohjanmaan porvariverkostoja käsittelevässä kirjasarjan neljännessä osassa voit lukea mm. Kokkolan arkeologisista löydöistä, 1800-l muotivaatteista, huonekalusisustamisesta ja Halkokarin kahakkaan liittyvistä esineistä.


SEASCAPES 
KIVISTÖ-LEPPISAARI
10.12.2020-31.1.2021 
ITE-museo, Pitkänsillankatu 28

Lue lisää näyttelystä tästä...

Kivistöl-eppisaari_seascapes_juliste.jpg

   

Kokkola 400 - onni suosii rohkeaa
Roosin talo, Pitkänsillankatu 39

Onni suosii rohkeaa -näyttely, Pitkänsillankatu 39
Onni suosii rohkeaa -näyttely

Juhlavuonna Kokkolan 400-vuotias historia punoutuu kiehtoviksi henkilötarinoiksi. Sivistys ja elinkeinot kukoistivat kaupungissa, joka kasvatti aikansa edelläkävijöitä.

Näyttelyyn pääsee enintään 10 ihmistä kerralla.

Yleisön toiveesta tuomme Kokkolan juhlanäyttelyn syventävät aineistot nyt kaikkien saataville verkkosivuillamme.

Museokauppaan enintään 4 henkilöä kerralla  

Pedagogioon max 4 
Lassanderin taloon otamme kerralla max 4 ihmistä. 

Kun tulet museoomme muista
- huolehtia käsihygieniasta
- pitää turvavälit
- yskiä sekä aivastaa nenäliinaan tai hihaasi

Älä kuitenkaan tule museoon sairaana. 

Museot avoinna ti-su 11-16, to 11-18. 


MUSEON TOIMISTO ON TOISTAISEKSI SULJETTU ASIAKKAILTA

muutoin työ jatkuu normaalisti, ja museoon voi olla    yhteydessä:
museo@kokkola.fi
044 7809 474 ; 044 7809 574
www.kokkola.fi/museot


KAUPUNGIN KASVOT
Muotokuvanäyttely
13.2.2020-24.1.2021
Kokkolan kaupungintalo

dg4138_2002_alma Hongell.jpg

Näyttely esittelee kokkolalaisia muotokuvia eri ajoilta. Muotokuvat esittävät kokkolalaisia tai ovat kokkolalaisten taiteilijoiden maalaamia. Näyttely on toteutettu yhdessä museon yleisön kanssa. Museo kiittää kaupunkilaisia teoslainoista! Näyttelyssä mukana mm. Leo Korpelan, Anne Krokforsin, Bo Aurénin ja Tauno Timosaaren teoksia.


ENKELI TAIVAAN JA MUITA TARINOITA
Alkaen 13.2.2020
Kokkolan kaupungin talo
Enkeli taivaan ja muita tarinoita -näyttely taideboxeissa avautuu Kokkolan kaupungintalolla

Lue lisää!

2S7A4764.JPG


NÄYTTELYT MUUALLA

KOHTALONA LUOVUUS – ITE JA KUMPPANIT HÄMEENLINNAN TAIDEMUSEO
23.10.2020-7.3.2021

ite.jpg
Tuula Huusko, Kuva Pekka Agarth

ITE-taide täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Juhlanäyttelyssä on mukana edesmenneitä ja nykyisiä kansantaiteilijoita meiltä ja muualta sekä teoksia nykytaiteilijoilta. Näyttelyn teokset ovat omaäänisiä ja uniikkeja, mutta niillä on myös yhteisiä teemoja ja tyylipiirteitä.
Näyttelykiertue on tehty yhteistyössä K.H.Renlundin museon sekä Oulun ja Hämeenlinnan taidemuseoiden kesken. 


K.H.RENLUNDIN MUSEON
ALUEELLINEN ROOLI VAHVISTUU 

Lounastaukoon laskeutuminen (käsitelty) (1).jpg

K.H.Renlundin museo – Keski-Pohjanmaan maakuntamuseo kasvattaa alueellista vastuutaan ensi vuoden alusta alkaen. Museo on nimetty Opetus -ja kulttuuriministeriön päätöksellä vastaamaan kotimaakunnassaan kaikista alueellisista vastuumuseotehtävistä. Tämä tekee siitä yhden huomattavimmista tehtäväkokonaisuuksien kasvattajista alueellisten vastuumuseoiden joukossa.

K.H.Renlundin museon maakunnalliseen toimintaan tulee lukeutumaan jatkossa seuraavat kokonaisuudet: alueellinen museotoiminnan edistämistehtävä, alueellinen taidemuseotehtävä sekä alueellinen kulttuuriympäristötehtävä. Viimeksi mainittuun kokonaisuuteen sisältyy niin arkeologinen kulttuuriperintö kuin rakennettu ympäristö. Museotoiminnan edistämistehtävä painottuu puolestaan ei‐ammatillisten museoiden neuvontaan ja ohjaukseen. Alueellisilla vastuumuseoilla tullaan korvaamaan aiemmat maakunta- ja aluetaidemuseot. Keski-Pohjanmaan maakuntamuseona K.H.Renlundin museo on toiminut vuodesta 2008 lähtien.

Maakunnallisen tehtäväpaletin laajeneminen tarkoittaa sitä, että K.H.Renlundin museo tulee palvelemaan Keski-Pohjanmaata entistä kattavammin. Aiemmin toisaalla hoidetut tehtävät siirtyvät omaan maakuntaan palveluiden saavutettavuutta parantaen. Uusi tilanne tuo huomattavat lisäresurssit alueelliseen kulttuuriperintötyöhön, jolloin aluevastuuta tullaan kantamaan monin hartiavoimin. Museoiden valtioidenosuusuudistuksen toteuttamisessa 4 miljoonan lisäys onkin osoitettu pääasiallisesti alueellisten vastuumuseoiden toimintaan.

Kasvavan alueellisen tehtäväkentän avaamat uudet toimet täytetään sisäisin järjestelyin. K.H.Renlundin museoon on perustettu tehtäviä hoitavista museoammattilaisista koostuva aluetiimi. Toimintaperiaatteen mukaan vastuutehtäviä rakennetaan yhteistyössä toisiaan tukeviksi ja rinnakkain toimiviksi. Lisäksi tavoitteena on, että K.H.Renlundin museo toimii jatkossa entistä merkittävämpänä sidosryhmien yhdistäjänä.  

Vastuumuseoiden nimitykset on toteutettu OKM:ssä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen johdolla, jolloin alueellisen vastuumuseon status myönnettiin 31:lle museolle. Nimitykset perustuvat Museoviraston antamiin lausuntoihin. Alueellinen vastuumuseouudistus liittyy laajemmin 1.1.2020 voimaan astuvaan uudistettuun museolakiin sekä kulttuurilaitosten rahoitusjärjestelmän uudistamiseen. ”Uusi museolaki tukee monipuolisten, alueellisesti kattavien ja yhteisöilleen merkittävien museopalveluiden saatavuutta” tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen painottaa.


Lähteenä on käytetty Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä museoliiton tiedotteita:

https://www.museoliitto.fi/uutiset.php?aid=14247&k=13725

https://minedu.fi/artikkeli/-/asset_publisher/paatos-valtionosuuden-piiriin-otettavista-museoista-ja-niiden-valtionosuuksista-tehty


Kokkolan museolle merkittäviä kansainvälisiä kokoelmalahjoituksia

Ivan  Rabuzin Croatia_web.jpg
Ivan Rabuzin, Croatia. Zimmer collection

Museon hallinnoima ITE-taiteen kokoelma saa rinnalleen kansainvälisiä kokoelmia, jotka lähes kaksinkertaistavat kokoelman. Uusien lahjoitusten myötä K.H.Renlundin museon kokoelmat täydentyvät lähes 1000 teoksella. Museon kokoelmaprofiili laajentuu kansallisesta kansainväliseksi naiivin ja outsider-taiteen museoksi. 

Saksalaiset naiivin ja outsider-taiteen keräilijät Dietz Mertin sekä Elke ja Werner Zimmer lahjoittavat Kokkolaan naiivin ja outsider-taiteen kokoelmansa. Niitä täydentää Philippe Saxerin kokoelma Sveitsistä. Lahjoitukset täydentävät museoon jo sijoitettua 400 teoksen Maija ja Volker Dallmeierin kokoelmaa. K.H.Renlundin museon täydentyvät kokoelmat tulevat laajuudessaan olemaan ainutlaatuiset Skandinavian museokentällä.

Lue lisää

POHJANMAAN PORVARIVERKOSTON TUTKIMUKSELLE PALKINTO

Lue lisää

popove12.jpgHaluatko tutustua Vapaussotien K-P:n perinneyhdistyksen tiloihin ja valokuvanäyttelyyn?

Yhdistys on yhteistyössä museon kanssa koonnut ja pystyttänyt näyttelyn Vartiolinnaan perinneyhdistyksen 25-vuotisen toiminnan ja Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.
OPASTUKSIA pe 26.5.2017 lähtien toistaiseksi
perjantaisin klo 15-17.
Tule käymään tai ota opastusasioissa yhteyttä yhdistykseen:
Vapaussotien Keski-Pohjanmaan perinneyhdistys ry
Pj. Seppo Yli-Norppa,
puh. 050 085 4999
ylinorppaseppo(at)gmail.com 

Sivun alkuun

Päivitetty 21.1.2021 | Tulosta