Olet tässä

K.H. Renlundin museo - Keski-Pohjanmaan maakuntamuseo

AJANKOHTAISTA


TARINOITA SLOVAKIASTA JA SUOMESTA - ONDREJ ŠTEBERL & EMMA HELLE
15.11.2018-3.2.2019
ITE-museo, Pitkänsillankatu 28

VOLKER DALLMEIERIN LUENTO ONDREJ ŠTEBERLISTÄ
la 17.11. klo 11-13
Roosin talo, Pitkänsillankatu 39

Saksalainen taiteenkerääjä valottaa taiteilijan teostuotantoa ja kertoo taiteilijan elämästä. Dallmeier tapasi taiteilijan useita kertoja ja osti teoksia ykstyiskokoelmaansa. Museo hoitaa Maija ja Volker Dallmeierin naiivin ja outsidertaiteen kokoelmaa, jonka omistaa Kaustisen kunta. Esitelmä on saksaksi ja se käännetään suomeksi.

Kahvitarjoilu!

Steberl-7.jpg
Ondrej Šteberl: Pianonsoittaja, 1974. Kuva Heikki Hurme

Ondrej Šteberl: Pianonsoittaja, 1974. Kuva Heikki Hurme.

Foibe, kuva Miikka Pirinen.jpg
Emma Helle: Foibe, 2012. Kuva Miikka Pirinen

Emma Helle: Foibe, 2012. Kuva Miikka Pirinen.


ITE-museon talvinäyttely avaa mielenmaisemat Slovakiaan ja Suomeen. Slovakialaisen postinkantajan elämään mahtui niin sotakokemukset Albaniassa kuin maatyöläisenä eläminen Ranskassa. Šteberlin maalauskuvastossa uskotaan, vietetään seesteistä maalaiselämää ja uneksitaan kauniista naisista. Kuvanveistäjä Emma Helteen rouheissa puuveistoksissa taiteilijan elämänkokemukset, muistot ja kuullut tarinat piirtyvät esiin uhkeina kuvina ja rohkeina väitteinä. Puun alkuperä on tärkeä siinä kuin itse teoksen aihekin.

Ondrej Šteberlin (1897–1977) tarina on tuttu monesta itseoppineen tekijän elämänhistoriasta. Visuaalinen ilmaisu oli jo nuoruudessa luonteva tapa ilmaista itseään, mutta se sai väistyä toimeentulon hankkimisen tieltä. Vasta eläkkeellä ollessaan, vävynsä kannustamana, Šteberl tarttui taas väreihin. Alkoi syntyä väreiksi muuttuneita vanhan miehen unelmia ja visioita. Lapsuudenkoti oli tiukan protestanttinen, ja tämä näkyy taiteilijan aihevalinnoissa. Šteberl maalasi omia näkemyksiään Raamatun kertomuksiin ja kristillisestä sanomasta. Taiteilija arvosti naisia ja hänen maalaustensa naiset on kuvattu kauniina ja ylväinä. Maalaiselämän arjen askareiden kuvaaminen oli taiteilijalle myös tärkeää.

Steberl sai menestystä jo elinaikanaan, kun hänet nimettiin naiivin taiteen suureksi klassikoksi.  Tietämättään hän aiheutti skandaalin arvostetussa Bratislavan INSITA Triennaalissa, joka suljettiin vuonna 1972, kun kuraattori ei suostunut poistamaan taiteilijan töitä näyttelystä. Seuraava triennaali pidettiin vasta 22 vuotta myöhemmin.
 
Emma Helteen (s. 1979) puuveistoksissa tarinallisuus on vahvasti läsnä. Helle ammentaa teostensa aiheita taiteesta ja taiteen historiasta. Nyt esillä olevissa teoksissa matkataan antiikin ajoista toisen maailmansodan kynnykselle Laatokan Karjalaan, missä taiteilijan isoäidistä ehditään leipoa Miss Pihlajalahti ennen lähtöään alaikäisenä lotaksi rintamalle. Helteen mytologiset hahmot Foibe ja Polydeukes saavat innoituksensa antiikista mutta barokkimestari Rubensin innoittamana. Ennen paluuta nykyaikaan Helle käväisee Otto Mäkilän ateljeessa tunnelmoimassa punaisen hevosen (Poésie) kanssa. Elävä todiste ottaa kantaa naisena olemiseen ja Eevan kokemaan vääryyteen.

Emma Helle on Pohjoismaisen taidekoulun kasvatti. Omien sanojensa mukaan ilman taidekoulua hänestä ei olisi tullut taiteilija. Taidekoulun kannustamana hän hakeutui Kuvataideakatemiaan, mistä hän valmistui vuonna 2007.

ITE-museon talvinäyttelyssä kohtaavat vastakohdat; vanhan miehen ja nuoren naisen unelmat ja inspiraatiot, värien käytön runsaus ja säästeliäisyys, kaksi- ja kolmeulotteisuus, Raamattu ja taidekirjallisuus, itseoppineisuus ja ammattilaisuus. Eroista huolimatta teokset keskustelevat luontevasti matkojen ja aikojen päästä. Taiteilijoille on yhteistä toteuttaa omannäköistä vahvaa ilmaisuvoimaa, jonka itsepintaisuus puhuttelee yleisöä.  Näyttelyn yhteyteen on tehty pieni katalogi.

LISÄTIEDOT JA KUVAPYYNNÖT
Elina Vuorimies, ITE-amanuenssi, p. 044-780 9478, elina.vuorimies@kokkola.fi


HÅKAN AHLNÄSIN TAIDENÄYTTELY ELÄMÄ

18.10.2018–2.1.2019
Roosin talo, Pitkänsillankatu 39, Kokkola


Version_tryckbar.jpg

Taide on ollut Håkan Ahlnäsin (s. 1943, Uusikaarlepyy) elämässä läsnä nuoruusvuosista saakka. Ahlnäs mainitsee vanhat 1200–1800-lukujen mestarimaalarit sekä impressionistit ja ekspressionistit inspiroivina esikuvinaan. Hän painottaa taiteen ja kulttuurin tärkeyttä ajassa, jolloin kaikki löytyy netistä ja yhteiskunnassa ja maailmassa tapahtuu suuria muutoksia. Hänen näyttelynsä koostuu akryyli-, akvarelli- ja pastellimaalauksista sekä tussi-, muste-, liitu- ja lyijykynäpiirustuksista ja luonnoksista. Aiheita löytyy usein mm. juutalaisesta ajattelusta ja Raamatun kertomuksista.


DRAKEN JOULU LA 1.12.KLO 10-14

Vapaa pääsy ja ilmainen opastus
suomeksi klo 10 ja 12, ruotsiksi klo 11 ja 13
Avoinna myös la 8.12. ja 15.12. klo 10-12
Vapaa pääsy ja ilmainen opastus klo 10 ja 11
Lämpimästi tervetuloa!

Drake joulu 2018 logolla.jpg


POHJANMAAN PORVARIVERKOSTOT KIRJASARJA

Ostettavissa museokaupassa
kampanjahintaan 16.11.-31.12.2018
yksi valinnainen osa á 25€
kaksi valinnaista osaa 45€
kaikki kolme osaa 65€


POHJANMAAN PORVARIVERKOSTOT
-KIRJASARJAN OSA III JULKAISTU 15.11.2018

kansikuva_porvariverkostot 2018.jpgKokkolan museolle merkittäviä kansainvälisiä kokoelmalahjoituksia

Ivan  Rabuzin Croatia_web.jpg
Ivan Rabuzin, Croatia. Zimmer collection


Museon hallinnoima ITE-taiteen kokoelma saa rinnalleen kansainvälisiä kokoelmia, jotka lähes kaksinkertaistavat kokoelman. Uusien lahjoitusten myötä K.H.Renlundin museon kokoelmat täydentyvät lähes 1000 teoksella. Museon kokoelmaprofiili laajentuu kansallisesta kansainväliseksi naiivin ja outsider-taiteen museoksi. 

Saksalaiset naiivin ja outsider-taiteen keräilijät Dietz Mertin sekä Elke ja Werner Zimmer lahjoittavat Kokkolaan naiivin ja outsider-taiteen kokoelmansa. Niitä täydentää Philippe Saxerin kokoelma Sveitsistä. Lahjoitukset täydentävät museoon jo sijoitettua 400 teoksen Maija ja Volker Dallmeierin kokoelmaa. K.H.Renlundin museon täydentyvät kokoelmat tulevat laajuudessaan olemaan ainutlaatuiset Skandinavian museokentällä.

Lue lisää

POHJANMAAN PORVARIVERKOSTON TUTKIMUKSELLE PALKINTO

Lue lisää

popove12.jpg

Kirjat ovat myynnissä museokaupassa.

Osa I: Pohjanmaan porvareiden vuosisata 1750-1850 à 28€
Osa II: Pohjanmaan porvareiden vuosisata 1700-1800 à 30€
Jos ostat molemmat kirjat, saat ne alennettuun yhteishintaan 50€

Haluamme poikkeuksellisesti tarjota palkitun Pohjanmaan porvariston vuosisata -kirjasarjan tilattavaksi myös postitse.
Postimaksu:
Yksi kirja II luokassa: 6,22€  I luokkassa 9,30€ (+ 0,60€ pakkaus)
Molemmat kirjat vastaanottajan puh.numerolla 10,90€, ilman puh.numeroa 12.90€ (+ 0,60€ pakkaus)

Tilaukset sähköpostitse monica.witting-kangasniemi@kokkola.fi tai puhelimitse 044 7809 477.
Mainitse tilatessasi: kirjan/kirjojen nimi/nimet, vastaanottajan ja maksajan nimi, puh.numero ja postiosoite.


PEHMEETÄ TOUHUA 28.4.-2.12.2018 
JYVÄSKYLÄSSÄ, SUOMEN KÄSITYÖMUSEOSSA

lisätietoja

pienoiskoossa ilmoitus 82x112mm.jpg

Haluatko tutustua Vapaussotien K-P:n perinneyhdistyksen tiloihin ja valokuvanäyttelyyn?

Yhdistys on yhteistyössä museon kanssa koonnut ja pystyttänyt näyttelyn Vartiolinnaan perinneyhdistyksen 25-vuotisen toiminnan ja Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.
OPASTUKSIA pe 26.5.2017 lähtien toistaiseksi
perjantaisin klo 15-17.
Tule käymään tai ota opastusasioissa yhteyttä yhdistykseen:
Vapaussotien Keski-Pohjanmaan perinneyhdistys ry
Pj. Seppo Yli-Norppa,
puh. 050 085 4999
ylinorppaseppo(at)gmail.com 


Sivun alkuun

Päivitetty 16.11.2018 | Tulosta