Olet tässä

                      ITE-MUSEON KOKOELMAT


ITE-museon kokoelmat karttuivat alussa sattumanvaraisesti lahjoituksin, mutta myöhemmin kokoelmaa alettiin kasvattaa suunnitelmallisesti. Kokoelmassa on mm. seuraavien eturivin ITE-taiteilijoiden teoksia: Enni Id, Martti Hömppi, Petri Martikainen, Väinö Oja, Timo Peltonen, Veijo Rönkkönen, Ilmari "Imppu" Salminen ja Jussi Tukiainen.

ITE-museon kokoelmaan kuuluu yli 2000 teosta tai teoskokonaisuutta yli 50 taiteilijalta. Kokoelmassa on on veistoksia, maalauksia, piirroksia sekä suuri määrä haastattelumateriaalia ja filmejä. Lähes parikymmentä maamme eturiviin kuuluvaa ammattivalokuvaajaa on kuvannut ITE-taideympäristöjä ja taiteilijoita, ja kokoelmassa on lähes parisataa yksittäistä vedosta.   Kokoelmateoksia lainataan kotimaisiin ja kansainvälisiin näyttelyihin. ITE-museon kokoelmat omistaa Maaseudun Sivistysliitto ja kokoelmat on deponoitu K.H.Renlundin museolle.

Kokoelmateoksia alettiin luetteloida digitaalisen tietokantaan (DigITE) vuonna 2011. DigITE on Maaseudun Sivistysliiton omistama sähköinen arkisto, jonne on luetteloitu myös useissa kartoitushankkeissa syntynyt materiaali (taiteilijatiedot, valokuvat ym.). Luettelointityö on jatkuva prosessi, mutta palvelee jo nyt ITE-taiteen kentässä olevien toimijoiden lisäksi tutkijoita, kuraattoreita sekä suurta yleisöä.

http://itenet.fi/digite-tietokanta/

ITE-museon esite

Dallmeier-kokoelma

Oman kokoelmansa lisäksi ITE-museo huolehtii myös ns. Dallmeier-kokoelmasta. Se on hannoverilaisen lääkäripariskunnan Maija ja Volker Dallmeierin keräämä ja kokoama arvokas eurooppalaisen naiivin ja outsider-taiteen yksityiskokoelma. Kerääminen alkoi jo 1970-luvulla ja vei Dallmeiereita matkoille kaikkialle Eurooppaan tapaamaan naiiveja ja outsider-taiteilijoita, joiden teokset ovat tänä päivänä tunnettuja ympäri Eurooppaa.

Vuonna 2005 Dallmeierit lahjoittivat kokoelmansa Kaustiselle, ja kunta omistaa teokset. Lahjoituskokoelma sisältää yli 200 taideteosta 57 taiteilijalta 17 maasta sekä laajan kirjakokoelman. Taideteoksiin lukeutuu maalauksia ja pienoisveistoksia. Kokoelman taiteilijoita ovat mm. André Bauchant, Enrico Benassi, Erich Bödeker, Emerik Feješ, Nikifor, Hector Trotin, Josef Wittlich ja Anna Zemánková. Suomalaisina taiteilijoina kokoelmassa ovat edustettuna Håkan Brunberg ja Enni Id. Kokoelman veistososastossa korostuu uskonnollinen teema ja veistokset ovat pääsääntöisesti Puolasta.

Vuonna 2013 Dallmeierit lahjoittivat lähes 100 puolalaista uskonnollisaiheista puuveistosta Maaseudun Sivistysliiton ITE-taiteen kokoelmaan.

Kokoelmasta julkaistiin heinäkuussa 2016 kirja Elämää taiteen parissa – Maija ja Volker Dallmeierin naiivin taiteen kokoelma. Kirjan on kustantanut Kaustisen kunta ja sitä saa ostaa / tilata Kaustisen kunnantalolta, Kansantaiteenkeskuksen myymälästä ja K.H.Renlundin museon museokaupasta.

ITESivun alkuun

Päivitetty 30.1.2020 | Lähetä palautetta | Tulosta