Olet tässä

ITE-MUSEON KOKOELMAT


ITE-museon kokoelmat karttuivat alussa sattumanvaraisesti lahjoituksin, mutta myöhemmin kokoelmaa alettiin kasvattaa suunnitelmallisesti. Kokoelmassa on mm. seuraavien eturivin ITE-taiteilijoiden teoksia: Enni Id, Martti Hömppi, Petri Martikainen, Väinö Oja, Timo Peltonen, Veijo Rönkkönen, Ilmari "Imppu" Salminen ja Jussi Tukiainen.

ITE-museon kokoelmaan kuuluu noin 350 teosta tai teoskokonaisuutta lähes 50 taiteilijalta. Lukumäärässä ei ole kuitenkaan mukana esim. Ilmari Salmisen piirrokset ja installaatiot, joita on lähes 1000 kappaletta. Kokoelmassa on veistoksia, maalauksia, piirroksia ja valokuvia sekä suuri määrä haastattelumateriaalia ja filmejä.  Kokoelmateoksia lainataan kotimaisiin ja kansainvälisiin näyttelyihin. ITE-museon kokoelmat omistaa Maaseudun Sivistysliitto.

Kokoelmateoksia alettiin luetteloida digitaalisen tietokantaan (DigITE) vuonna 2011. DigITE on Maaseudun Sivistysliiton omistama sähköinen arkisto, jonne on luetteloitu myös useissa kartoitushankkeissa syntynyt materiaali (taiteilijatiedot, valokuvat ym.). Luettelointityö on jatkuva prosessi, mutta palvelee jo nyt ITE-taiteen kentässä olevien toimijoiden lisäksi tutkijoita, kuraattoreita sekä suurta yleisöä.

http://itenet.fi/digite-tietokanta/

ITE-museon esite

Dallmeier-kokoelma

Oman kokoelmansa lisäksi ITE-museo huolehtii myös ns. Dallmeier-kokoelmasta. Se on hannoverilaisen lääkäripariskunnan Maija ja Volker Dallmeierin keräämä ja kokoama arvokas eurooppalaisen naiivin ja outsider-taiteen yksityiskokoelma. Kerääminen alkoi jo 1970-luvulla ja vei Dallmeiereita matkoille kaikkialle Eurooppaan tapaamaan naiiveja ja outsider-taiteilijoita, joiden teokset ovat tänä päivänä tunnettuja ympäri Eurooppaa.

Vuonna 2005 Dallmeierit lahjoittivat kokoelmansa Kaustiselle, ja kunta omistaa teokset. Lahjoituskokoelma sisältää yli 200 taideteosta 57 taiteilijalta 17 maasta sekä laajan kirjakokoelman. Taideteoksiin lukeutuu maalauksia ja pienoisveistoksia. Kokoelman taiteilijoita ovat mm. André Bauchant, Enrico Benassi, Erich Bödeker, Emerik Feješ, Nikifor, Hector Trotin, Josef Wittlich ja Anna Zemánková. Suomalaisina taiteilijoina kokoelmassa ovat edustettuna Håkan Brunberg ja Enni Id. Kokoelman veistososastossa korostuu uskonnollinen teema ja veistokset ovat pääsääntöisesti Puolasta.

Vuonna 2013 Dallmeierit lahjoittivat lähes 100 puolalaista uskonnollisaiheista puuveistosta Maaseudun Sivistysliiton ITE-taiteen kokoelmaan.

Kokoelmasta julkaistiin heinäkuussa 2016 kirja Elämää taiteen parissa – Maija ja Volker Dallmeierin naiivin taiteen kokoelma. Kirjan on kustantanut Kaustisen kunta ja sitä saa ostaa / tilata Kaustisen kunnantalolta, Kansantaiteenkeskuksen myymälästä ja K.H.Renlundin museon museokaupasta.

ITESivun alkuun