Olet tässä

Esittely

K.H. Renlundin museo kantaa peruskokoelmansa lahjoittajan Karl Herman Renlundin (1850-1908) nimeä. Hän lahjoitti synnyinkaupungilleen Kokkolalle testamentissa kokoelman taideteoksia ja muita esineitä.

Kokkolan kaupunki perusti kokoelman pohjalle vuonna 1909 museon. Siitä lähtien se on toiminut Kokkolan kaupunginmuseona ja vuodesta 2008 lähtien Keski-Pohjanmaan maakuntamuseona.

Kokoelma

Renlundin kokoelma sijoitettiin aluksi kaupungin vanhimpaan rakennukseen Pedagogioon, joka on valmistui vuonna 1696. Koko rakennuksen museo sai käyttöönsä vuonna 1946.

Kaupunki osti vuonna 1962 Roosin talon, ja Renlundin kokoelma sijoitettiin sen yläkertaan. Koko rakennus on ollut museon tiloina kunnostuksen jälkeen vuodesta 1987.

Renlundin kokoelman lisäksi museolla on myös useita muita taide- ja kulttuurihistoriallisia kokoelmia.

Näyttelyt

Museon pysyviä näyttelyitä on esillä Pedagogion ja Roosin talon lisäksi myös Lassanderin porvaristalossa. Vaihtuvia näyttelyitä järjestetään museon näyttelyhallissa. Lisäksi Draken kotimuseossa ja Kaarlelan kotiseutumuseossa voi tutustua ainutlaatuisiin interiööreihin ja esinekokoelmiin.

Alueellinen vastuumuseo

K.H.Renlundin museo nimitettiin 2020 alkaen alueelliseksi vastuumuseoksi, jonka toimialue on Keski-Pohjanmaan maakunta. Vuosina 2008-2019 museo toimi Keski-Pohjanmaan maakuntamuseona, joka järjestelmä lakkasi 2019 lopussa. Alueellisena vastuumuseona K.H.Renlundin museo toimii rakennetun kulttuuriympäristön ja arkeologian asiantuntijaviranomaisena, edistää maakunnallista museotyötä sekä alueellista taidemuseotyötä. Museo vaalii yhdessä paikallisten taiteen ja kotiseututyön toimijoiden kanssa Keski-Pohjanmaan omaa kulttuuriperintöä.

Sivun alkuun

Päivitetty 20.1.2020 | Tulosta