Olet tässä

Karl Herman Renlund ja Anders Roos nuorempi

Merimiehen pojaksi Kokkolassa syntynyt Karl Herman Renlund eteni puotipuksusta suurliikemieheksi ja keräsi huomattavan omaisuuden. Hänellä oli myös merkittäviä yhteiskunnallisia tehtäviä ja hänet valittiin säätyvaltiopäiville v. 1888 Helsingin porvareiden edustajana ja useille valtiopäiville Kokkolan porvareiden edustajana sen jälkeen.

Luonteeltaan seurallisena henkilönä hänen laajaan ystäväpiiriinsä kuuluivat mm. Jean Sibelius ja Pekka Halonen. Hänen kerrotaan tukeneen mielellään kulttuuria ja taidetta.

Kuoleman jälkeen hänen mittava omaisuutensa siirtyi testamentin määräysten mukaan pääosin hyväntekeväisyyteen, joista suurin osa ohjautui hänen äitinsä muistoksi perustamalleen Brita Maria Renlundin säätiölle ja osa geologiseen tutkimukseen. Osan omaisuudesta saivat myös Helsingin ja Kokkolan kaupungit. Testamentissa todetaan, että taidekokoelma ja sellaiset kalleudet, joilla voi olla merkitystä kokoelman kannalta tarjotaan Kokkolan kaupungille edellytyksellä, että ne ovat suuren yleisön, erityisesti koululaisten ja työläisten nähtävillä.

Renlundin kokoelma sijaitsee nykyään Roosin talossa, jonka rakennutti v. 1813 laivanvarustaja ja raatimies Anders Roos nuorempi. Talo rakennettiin suuren perheen kodiksi ja kauppaliikkeen tiloiksi. Alakerta oli arkikäytössä ja yläkerta juhla- ja edustustiloina. Rouva Roos oli syntyjään Maria Sofia Lindskog, varakkaan pietarsaarelaisen porvarin tytär. Koska Roosin talo oli aikanaan kaupungin edustavin rakennus vastaanotettiin siellä myös kaupungissa v. 1819 vieraillut keisari Aleksanteri I.

 

Sivun alkuun

Päivitetty 8.6.2009 | Tulosta