Olet tässä

Kälviän kotiseutumuseo

Kälviän kotiseutumuseo sijaitsee noin 1,5 km Kälviän kirkonkylältä Ullavaan päin, Ullavantien varrella. Museo on punaiseksi maalattu pohjalaistyyppinen hirsitalo. Talo rakennettiin alun perin toiselle puolelle Ullavantietä, Tuunalaan vuonna 1845, jossa se toimi Pohjanmaan jalkaväenrykmentin Lohtajan komppanian vääpelin virkatalona. Virkatalo-järjestelmän lakattua Tuunalan nykyinen omistajasuku lunasti tilan maineen ja rakennuksineen. Kun vanha tuparakennus kävi tarpeettomaksi, myytiin se kotiseutuyhdistykselle pois-siirrettäväksi. Museorakennus siirrettiin nykyiselle paikalleen kokonaisena vuonna 1960. Kotiseutumuseon pihassa on lisäksi kaksi luhtiaittaa, joista toinen on pappilan vanha vilja-aitta, sekä kotiseutuyhdistyksen rakentama hirsilato.

Esineitä on museossa kahdessa kerroksessa. Alakerrassa on tupa, kaksi kamaria ja pari pienempää huonetta, yläkerrassa useita pieniä huoneita. Museossa on esillä Keski-Pohjanmaan kotiseutumuseoille tyypillistä esineistöä kuten naisten ja miesten käsityövälineitä, puusepän työkaluja, tervanpolttoon liittyvää esineistöä, pukuja (mm. sotilaspukuja), maidonkäsittelyyn liittyvää esineistöä sekä kirkollista esineistöä. Erikoisuutena mainittakoon poliisin välineet.
Pappilan vilja-aitassa on puusorvi ja vanha ruuhi, joka on löytynyt Kälviän Honkiperän Miekkajärvestä. Kyseessä on kahdesta puusta koverrettu ja puutapeilla toisiinsa yhdistetty ruuhi. Ajoitus on tuntematon. Toisessa luhtiaitassa on mm. viljatynnyreitä ja kälviäläisen sankarivainajan arkku. Kotiseutuyhdistyksen rakentamassa hirsiladossa säilytetään hevoskalustoa

Kälviän kotiseutumuseo.jpg

Sivun alkuun

Päivitetty 15.1.2014 | Lähetä palautetta | Tulosta