Olet tässä

Roosin talo

NÄKYMIÄ 1800-LUVULTA 

renlund.jpgRoosin talon yläkerran näyttely kertoo elämästä Kokkolassa kaupungin kukoistuksen aikana 1800-luvulla. Roosin talon rakennuttaja Andreas Roos (1785-1842) oli Anders Roos vanhemman (1750-1810) ja Maria Elisabeth Rahmin poika (1759-1803). Vuonna 1809 Andreas Roos avioitui pietarsaarelaisen kauppiasperheen tyttären Maria Sophia Lindskogin (1787-1856) kanssa. Pariskunta sai yhteensä kymmenen lasta, joista seitsemää tytärtä kehuttiin hyvin kauniiksi. Roosin talo rakennettiin suuren perheen kodiksi ja kauppaliikkeen tiloiksi. Alakerta oli arkikäytössä ja yläkerta juhla- ja edustustiloina. Koska Roosin talo oli aikanaan kaupungin edustavin rakennus vastaanotettiin siellä myös kaupungissa v. 1819 vieraillut keisari Aleksanteri I.

K.H.Renlundin museon perustana on Karl Herman Renlundin testamenttilahjoitus, joka käsittää 39 teosta suomalaisen taiteen kultakaudelta 1800 - 1900-lukujen vaihteesta. Roosin talon yläkerrassa on esillä Renlundin lahjoitukseen kuuluvia tunnettuja teoksia suomalaisen taiteen kultakaudelta on mm. Beda Stjernschantzin, Magnus Enckellin, Pekka Halosen ja Viktor Westerholmin teoksia, sekä Karl Herman Renlundin henkilöhistoriaa.

Merimiehen pojaksi Kokkolassa syntynyt Karl Herman Renlund eteni rautakaupan puotipuksusta suurliikemieheksi ja keräsi elinaikanaan huomattavan omaisuuden. Hänellä oli myös merkittäviä yhteiskunnallisia tehtäviä ja hänet valittiin säätyvaltiopäiville v. 1888 Helsingin porvareiden edustajana ja useille valtiopäiville Kokkolan porvareiden edustajana sen jälkeen. Luonteeltaan seurallisena henkilönä hänen laajaan ystäväpiiriinsä kuuluivat mm. Jean Sibelius ja Pekka Halonen. Hänen kerrotaan tukeneen mielellään kulttuuria ja taidetta.

Sivun alkuun

Päivitetty 12.6.2020 | Lähetä palautetta | Tulosta