Olet tässä

METEORIITIT JA MAA

Työpaja ja näyttely 10.9.2015 – 31.1.2016

Alkuaineet – aurinkokunnan synty – Maa-planeetta – elämän mahdollistuminen – meteoriitit - törmäyskraatterit

Kieppi, Kokkolan luonnontieteellinen museo järjestää Meteoriitit ja Maa -työpajan, johon liittyy myös informaationäyttely, joka on toteutettu yhteistyössä GTK:n kanssa. Luomus, Luonnontieteellinen keskusmuseo lainaa Kiepille meteoriitteja kokoelmistaan. Emeritus professori Lauri Pesosen (Helsingin yliopisto) esitelmäaineistosta ja Kiepille lahjoittamista näytteistä olemme saaneet paljon tietoa aiheesta. Satu Hietala GTK:sta on myös lainannut näytteitään.

Lähdemme tutustumaan meteoriitteihin perehtymällä ensin alkuaineisiin ja niiden syntyyn Hubble-avaruusteleskoopin kuvien kautta videolta. Maa alkaa muodostua yhdessä muun aurinkokunnan kanssa n. 4,5 miljardia vuotta sitten. Alkuvaiheet ovat myrskyisiä ja Maa on jatkuvan meteoriittipommituksen kohteena. Olot alkavat rauhoittua, kun Jupiter kerää suuren massansa vaikutuspiiriin erikokoisia kappaleita kiveä ja jäätä asteroidivyöhykkeelle. Maan ilmakehä alkaa muodostua ja noin kaksi miljardia vuotta sitten stromatoliitit alkavat tuottaa happea. Elämä alkaa vähitellen siirtyä meristä maalle.

Ilmakehässä pienimmät meteoriitit palavat, mutta kivi- ja rautameteoriitteja tulee vuosittain edelleen tonneittain myös Maan pinnalle. Viimeisestä todella tuhoisasta asteroiditörmäyksestä on kulunut jo 65 miljoonaa vuotta. Silloin dinosaurukset hallitsivat Maata. Joukkotuho mahdollisti nisäkkäiden nousun. Suomen alueelle törmäsi asteroidi noin kymmenen miljoonaa vuotta aikaisemmin, paikalla on nykyisin Lappajärvi.

Työpajassa tutkimme erilaisia meteoriitteja ja törmäyskiviä sekä niiden mineraaleja ja alkuaineita. Viljo Nissisen kokoelmassa on pala kuuluisaa Bjurbölen kivimeteoriittia, joka putosi tulipallona 1800-luvun lopulla Porvoon edustalle. Tulipalloja voi nähdä joskus vaikka keskellä kirkasta päivää.

Työpajassa etsimme karttapallolta myös huomattavien meteoriittien törmäys- ja löytöpaikkoja Suomessa ja muualla maapallolla. Voimme myös miettiä millainen Suomen alue oli 76–65 miljoonaa vuotta sitten.

Lue lisää meteoriiteista täällä.

Työpaja sopii hyvin kaiken ikäisille lapsista ikääntyviin.

Kesto: n.1,5h tai sopimuksen mukaan.

Ryhmän koko n. 15 henkeä tai ryhmän/luokan koko.

Työpaja voidaan sovittaa eri ikäryhmille sopivaksi. Työpaja antaa tietoa meteoriiteista ja niiden törmäyspaikoista sekä niiden eri mineraaleista ja alkuaineista. Työpaja tukee luonto- ja ympäristökasvatusta sekä antaa tietoa maailmankaikkeuden ja aurinkokunnan synnystä.

Varaukset: 040 8065 155; 044 7809 475; kieppi@kokkola.fi

Ajat sopimuksen mukaan. Vapaa pääsy. Tervetuloa.

Sivun alkuun

Päivitetty 14.12.2016 | Lähetä palautetta | Tulosta