Olet tässä

Muuttolintujen matkassa

19.9.2017–11.3.2018

Muuttolintujen matkassa -työpaja; Jaana Erkkilä, Takaisin ja pois – Kuvia muuttajista, vaeltajista ja pohjoisesta luonnosta

Lintujen muutto on tapahtuma, jonka huomaa varmasti. Muuton ja pesinnän ajoitus on tarkkaa, sillä poikasten tulisi kuoriutua silloin, kuin ravintoa on eniten saatavilla. Muuttovireeseen vaikuttaa etenkin muutokset valon määrässä, mutta myös kasvillisuuden kehitys ja lämpötilan vaihtelu. Ilmastonmuutos tuottaa linnuille ongelmia; jos kevät on aikaisessa, linnut tulevat myöhässä. Kun miljoonat muuttolinnut ovat vasta matkalla Suomeen, jättävät haahka-, telkkä- ja isokoskelokoiraat jo kotivesistönsä. Kun naaraat, koiraat ja nuoret muuttavat eri aikoina, ravintokilpailu (levähdyspaikoilla) saman lajin yksilöiden välillä vähenee. 

Syyskiireitä
Jaana Erkkilä, Syyskiireitä, carborundum, lino

Lintujen muuttoon voimme lähteä perehtymään työpajassa eri painotuksin ja yhdistelmin Veikko Salkion kokoelman ja Jaana Erkkilän näyttelyn kautta.

  1. Miksi linnut muuttavat? Minne ne muuttavat? (päiväkoti, eskarit, 1-6 lk)
  2. Miten tarina jatkuu? Jaana on kirjoittanut tarinalle alun. Miten haluat sen jatkuvan? (päiväkoti, eskarit, 1-6 lk, yläkoulu) 
  3. Mitä keinoja linnuilla on selviytyä muuttomatkoistaan? (5 lk - yläkoulu)

Kieppi, Kokkolan luonnontieteellinen museo järjestää yhteistyössä kuvataiteilija, professori Jaana Erkkilän kanssa Muuttolintujen matkassa -työpajan ja näyttelyn Takaisin ja pois. Työpajassa tutustumme eri lintuihin ja siihen mitä voimme päätellä niiden rakenteesta, nokasta ja rintalastoista. Mitä ne syövät, minne ne muuttavat, ovatko ne nopeita vai hitaita lentäjiä? Mitä keinoja linnuilla on suunnistuksessa? Mitä vaaroja ne kohtaavat? Mikä auttaa niitä selviytymään?

Työpaja voidaan sovittaa eri ikäryhmille sopivaksi. Työpaja antaa tietoa linnuista ja niiden muutosta sekä kehittää luovuutta tarinankerronnan ja kuvataiteen keinoin. Lintujen muutossa voi nähdä myös yhteyden ajankohtaiseen ihmisten muuttoon. Kesto n.1,5h tai sopimuksen mukaan; ryhmän koko n. 15 henkeä tai ryhmän/luokan koko.

Varaukset: 040 8065155; 044 7809 475; kieppi@kokkola.fi; ajat sopimuksen mukaan. 

Vapaa pääsy. Tervetuloa.

”Kiepin perustaja Veikko Salkio kirjoittaa Petsamon luontoa muistellessaan: ”Valtaosa muuttolinnuista oli jo saanut kyllikseen Pohjolan yöttömyydestä ja suunnistanut etelään, mm. punakuiri, kapustarinta, lapinsirri, kiljuhanhi, lapinsirkku, sinirinta ja lapinkirvinen… Tulevaisuuden pilvilinnatkin mielessä vilahtivat. Olin jo aiemmin päättänyt, että kauniiksi ja karuksi luonnehditusta Petsamosta en palaisi etelään koskaan…”
Veikko Salkio joutui lähtemään Petsamosta kuten muutkin evakkoon joutuneet. Maailmanpolitiikka ja luonnonolosuhteet ovat pistäneet ihmisiä liikekannalle kautta aikojen. Monet eläimet vaeltavat ruoan perässä ihmisten sitä useinkaan huomaamatta. Lintujen syys- ja kevätmuutto ovat kuitenkin ilmiöitä, joita ei voi olla huomaamatta. Meillä täällä pohjoisilla leveysasteilla on onni saada seurata vuodenaikojen vaihtelua ja sen mukanaan tuomaa lintujen liikehdintää.”
 
 Jaana Erkkilä 8.9.2017 

Muutto mielessä
Jaana Erkkilä, Muutto mielessä, lino

Sivun alkuun

Päivitetty 31.8.2018 | Lähetä palautetta | Tulosta