Olet tässä

Kieppi, Kokkolan luonnontieteellinen museo

Aukioloajat

Tunturisopulit

Veikko Salkion elämäntyö tähtäsi luonnonsuojelun ja ympäristökasvatuksen edistämiseen. Kieppi jatkaa perustajansa työtä jakamalla luontotietoutta kokoelmiensa satojen näytteiden kautta. Salkio halusi lahjoittaa kokoelmansa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita luonnosta ja sen eläimistä. Myös jälkipolvet saisivat nähdä luonnon moninaisuuden: "Tarkoituksena, että kokoelma on pystyssä vielä vuonna 4999." Kokkolan kaupunki mahdollisti luontokokoelman täydentämisen ja on edelleen nähnyt sen kehittämisen tärkeänä. Luontokokoelma Kiepin nimi on toukokuusta 2012 alkaen Kieppi, Kokkolan luonnontieteellinen museo.

Kieppi koostuu tällä hetkellä kolmesta merkittävästä kokoelmasta, jotka kaikki pohjautuvat keräilijöiden sinnikkyyteen ja yhteistyökykyyn: Veikko Salkion luontokokoelma, Viljo Nissisen mineraalikokoelma ja Armas Järvelän perhoskokoelma.

Kelo

Veikko Salkion luontokokoelma

Veikko Salkion (1912 - 2006) luontokokoelma on valtakunnallisesti arvokas luonnontieteellinen kokoelma. Se on Veikko Salkion elämäntyönä syntynyt yhtenäinen kokonaisuus, joka sisältää seuraavat pääluokat: suomalaiset nisäkkäät ja linnut, perinteinen metsästyskulttuuri, fossiilit, ulkomaiset näytteet, tieteellinen kokoelma ja arkisto.

Veikko Salkiolla oli tapana rakentaa Lapin luontoon pieniä majoja ja turvekammeja, joita hän kutsui nimellä kieppi. Kieppi on kanalintujen yöpymiskolo lumessa. 

Malakiitti

Viljo Nissisen mineraalikokoelma

Viljo Nissisen (1914–2000) mineraalikokoelma on merkittävä 
alansa kokoelma, jossa on yli 1500 mineraalinäytettä ympäri maailmaa. Kävijä voi perehtyä myös eri kivilajeihin ja niiden syntyyn. ”Alussa ei ollut ja sitten oli.” Mineraalit ja alkuaineet kertovat myös maailmankaikkeuden varhaisvaiheista.

Siniritariyökkönen

Armas Järvelän perhoskokoelma

Armas Järvelän (1918-2002) perhoskokoelmaan kuuluu yli 21 000 näytettä, esim. lähes kaikki suomalaiset päiväperhoset. Se on asiaansa perehtyneen harrastajan täydellisyyteen pyrkivä 
kokoelma. Perhoslaatikoista paljastuu uskomattomia tarinoita elävästä elämästä. Perhonen on viisas perhoseksi: kaikki on huimaavan tarkoituksenmukaista.

Kieppi, Kokkolan luonnontieteellinen museo
Installaatio: Marjut Järvimies / Kuva: Joni Virtanen

Kiepin toiminnan perusta on yhteistyössä. Työskentelemme mm. Geologian tutkimuskeskuksen, Luonnontieteellisen keskusmuseon sekä paikallisten toimijoiden, asiantuntijoiden ja harrastajien kanssa. Kiepin yhteydessä toimii Kokkolan kivikerho. Alueen taiteilijat tuovat tärkeän ulottuvuuden
herkkään luontokokemukseen.

Kuva: Joni Virtanen

Kuva: Joni Virtanen

Kuva: Joni Virtanen

Sivun alkuun

Päivitetty 20.5.2020 | Lähetä palautetta | Tulosta