Olet tässä

Veikko Salkion luontokokoelma

Linnut ja nisäkkäät

Veikko Salkion luontokokoelmassa jokainen eläin on täytetty omaan ekolokeroonsa, palaan luontoa. Niitä tutkimalla voi tehdä monenlaisia havaintoja eläinten elinympäristöstä, ravinnosta, lisääntymisestä. Kokoelmassa ovat lähes kaikki suomalaiset nisäkkäät ja noin 230 eri lintulajia. Useista linnuista on näytteitä eri puvuissa: naaras ja koiras, nuori ja vanha. Omana ryhmänään esitellään värimuunnoksia, risteymiä ja epämuodostuneita yksilöitä. Lintujen tunnistusta on hyvä harjoitella ulkonäön sekä ääntelyn ja laulun perusteella. 

Hirvieläimet ja onttosarviset 

Huomattava hirvieläinten ja onttosarvisten sarvi- ja kallokokoelma oli erityisen tärkeä Veikko Salkiolle. Häntä kiinnostivat epämuodostumat, vioittumat ja muut erikoisuudet. Hirvieläimet ja onttosarviset ovat sorkkaeläinten (Artiodactyla) lahkoon kuuluvia heimoja. Hirvieläimiin (Cervidae) luetaan maailmassa yli 40 lajia, Kiepissä on 18 eri lajin sarvia. Näistä hirvi levittäytyi Suomeen viimeisen jääkauden jälkeen n. 10 000 vuotta sitten. Onttosarvisiin (Bovidae) kuuluu lähes 140 lajia, sarvet ovat pysyvät. Kiepissä yhteensä 28 eri lajin sarvet ovat esillä pilareissa: nautaeläimet, vuohieläimet, antiloopit ja puhvelit. 

Muut kallot, luut ja rintalastat

Kiepistä löytyy runsaasti myös muiden nisäkkäiden kalloja ja luita sekä lintujen rintalastoja. Ne kertovat eläimen lajista, iästä, koosta ja mahdollisesti sukupuolesta. Joistakin näytteistä löytyy merkkejä sairauksista tai vammoista. Kokoelmassa on esimerkiksi merikotkan rintalasta, joka on murtunut törmäyksessä sekä minkin epämuodostunut ja terve selkäranka.

Pyyntivälinekokoelma

Veikko Salkio tallensi Pummangissa ollessaan Jäämeren kalastusmenetelmiä piirtämällä ja valokuvaamalla. Myöhemmin hän hankki Jäämeren pyyntivälinekokoelman, jossa on mm. vanhoja verkon merkkejä ja painoja sekä atraimia. Metsästyskulttuuriin liittyvän pyyntivälinekokoelmaan kuuluu monia julmia pyyntivälineitä, joiden käyttö on nykyään kielletty, kuten pyyntirautoja ja käpälälautoja.

Merieläimet 

Etuoikeutettujen kotimaisten eläinlajien lisäksi Kiepissä on mahdollisuus saada pieni väläys mm. syvänmeren lajien loputtomasta monimuotoisuudesta. Huomatuin lienee pallomainen ja piikikäs kalamaailman kummajainen, siilikala.

Fossiilit

Veikko Salkion fossiilikokoelma alkoi karttua nopeasti 1980-luvun alussa Huippuvuorten retkien kautta sekä kanadansuomalaisen Ray Rinnan ryhdyttyä lähettämään näytteitä matkoiltaan kaikilta mantereilta. Dinosauruksen muna Kiinasta on yksi kävijöiden suosikeista.

Metsäpeuran sarvi


Sivun alkuun

Päivitetty 2.11.2016 | Lähetä palautetta | Tulosta