Olet tässä

Viljo Nissinen

Toinen intohimoinen keräilijä Veikko Salkio kirjoitti Viljo Nissisestä vuonna 2002 seuraavasti (osa muistelmista):

"Vuoden 1982 alkupuolelta lähtien oli V.N. kokoelmanäyttelyssämme lähes päivittäinen vieraamme. Hän kertoi mineraaliharrastuksestaan ja esitteli kokoelmaansa, joka siihen aikaan mahtui yhteen pieneen vitriiniin yksityisasunnossa. Seuraavana vuonna hän pyysi minua kyytimiehekseen Vimpelin kaivokselle, itse kun ei ollut automiehiä. Viljo taisi ammattinsa niin, että yhdeltäkään kaivokselta emme palanneet tyhjin käsin.

Majapaikoissamme Viljo kertoili elämänvaiheistaan ja mineraaliharrastuksensa alkamisesta varttuneella iällä, seitsemännellä vuosikymmenellä. Hän oli nuoruudessaan merimiehenä poikennut useissa suurkaupungeissa ja piti vahinkona, ettei vielä tuolloin ollut kiinnostunut mineraaliaiheesta.

Viljon mineraalivuori ja sijoitusongelma kasvoivat kilvan. Onneksi kaupunki tuli avuksi. Suomen näyttävin mineraalikokoelma sijoitettiin ihasteltavaksi kaupungintalon aulaan. Viljo oli tyytyväinen, alussa. Mutta lisää toinen toistaan kiehtovampia ”harvinaisuuksia” kertyi Italian ja Espanjan matkoilta. Viljo valitsi kokoelmaansa ainoastaan omin silmin näkemänsä mineraalikivet, kun vaatimattomat keräilijät tilaavat näytteensä postitse ja saavat mitä sattuu.

Kun kaupungintalon aulan seinustat oli täytetty mineraalivitriineillä, Viljo toivoi kaupungin pysyvän vauhdissa mukana ja hankkivan tarkoitukseen sopivan tilavan huoneen. Lopulta kaupunki ryhtyikin tositoimeen, pystyttämään museotontille uudisrakennusta, johon kahden sotaveteraanin, Viljon ja Veikon harrastusnäytteet sopisivat."

Sivun alkuun

Päivitetty 9.11.2016 | Lähetä palautetta | Tulosta