Olet tässä

Amuletit ja jalokivet

Viljo Nissisen mineraalikokoelmasta löytyvät monet harvinaisetkin mineraalit ja niiden jalot muodot. Hänen kokoelmansa näytteet herättävät ihastusta loistollaan ja harvinaisuudellaan.

”Erilaiset amuletit ovat kiehtoneet ihmisiä jo alkuajoista lähtien. Ne ovat tuottaneet kantajalleen onnea, suojelleet häntä tai jopa muistuttaneet jostain tärkeästä asiasta. Kuvataidekoulun oppilaiden amulettitulkinnoissa voit nähdä myös mystisyyttä, loisteliaisuutta sekä toiveikkuutta. Amuletteja on työstetty piirtäen, maalaten, muovaillen ja grafiikan tekniikoilla.  

Jalokivien väriloisto sekä hiottujen kivien geometriset muodot ovat myös inspiroineet oppilaita. Oppilaiden kanssa on pohdiskeltu muun muassa sitä, kuinka pienet kivensirut saavat ihmiset matkustamaan tuhansia kilometrejä, maksamaan päätähuimaavia summia ja jopa taistelemaan saadakseen niitä itselleen. Jalokivillä ja arvokkailla koruilla käyttäjä myös kertoo viestejä ympäristölleen; esimerkiksi kuninkaallisilla kookkaat jalokivet viestivät asemasta ja arvokkuudesta. Arvokkaan jalokivilahjan antaja kertoo lahjan saajalle tämän olevan erityisen tärkeä ja rakas."

Työpajassa selvitämme mistä alkuaineista ja missä prosesseissa jalokivet ja korukivet syntyvät. Mitä ominaisuuksia kivellä tulee olla, jotta se voidaan hioa? Lopuksi voimme hioa kiviä käsin tai tehdä oman amuletin eri materiaaleista. Työpaja sopii hyvin kaiken ikäisille lapsista ikääntyviin. Suosittelemme sitä myös kemian ja fysiikan opiskelijoille.

Piirros: Helka Puutio
Piirros: Helka Puutio

Jalometallit

Jalometalleja on käytetty kautta aikojen koruissa. Kulta (Au), Platina (Pt), Hopea (Ag).

Jalokivet

Jalokivellä on mieltä kiehtova hohto. Se on kauniin värinen, läpinäkyvä, tarpeeksi harvinainen ja se soveltuu kovuutensa puolesta hyvin hiottavaksi (Moshin asteikolla vähintään 7 eli kvartin kovuus). Suurin osa jalokivistä on mineraaleja. Jotkut eloperäiset muodostumat kuten meripihka, korallit, helmet ja norsunluu lasketaan myös jalokiviin. 

Korukivet

Korukivet ovat yleensä läpinäkymättömiä mineraaleja, joita käytetään hiottuina tai hiomattomina koruihin. Myös monet kivilajit sopivat korukiviksi. Varsinaisia jalokiviä esiintyy Suomessa vähän, mutta korukiviä sen sijaan on runsaasti. 

Amuletit

Amuletti on mukana pidettävä esine, jossa kuvitellaan olevan maagista voimaa. Amuletin uskotaan tuovan hyvää onnea ja suojaavan kantajaansa noituutta, sairautta tai onnettomuutta vastaan. Amuletteina on käytetty jalokiviä, metallinpalasia, paperikaistaleita, eläinten ja kasvien osia ym. Niissä on usein piirrettyjä taikamerkkejä ja loitsulukuja. Yksinkertaisimmillaan amuletti on ollut pergamenttiin piirretty tunnuskuva, jota on kannettu kaulassa.

Kiven hionta

Jalo- ja korukivimateriaalin tulee olla kyllin kovaa kestääkseen särkymättä hionnan eri vaiheet sekä jatkuvan käytön koruna. Kovuuden lisäksi hiojan tulee kiinnittää huomiota kiven läpinäkyvyyteen, valon heijastumiseen ja mm. lohkeavuuteen. Jalokivissä käytetään viistehiontaa, korukivet hiotaan yleensä pyöröhionnalla.

Kirjallisuutta: 
kielo.luomus.fi/uusigeo
Rupert Hochleitner, Jalokivet ja korukivet; 
Kari A. Kinnunen, GTK (toim.), Suomen korukivet 

Sivun alkuun

Päivitetty 14.2.2019 | Lähetä palautetta | Tulosta