Du är här

Att se och uppleva

Karlebys gamla stadsdel Neristan samt havet lockar besökare till sig liksom de många årliga evenemang. Karleby är också en kulturstad som erbjuder mångsidiga kulturupplevelser och har ett omfattande utbud av årliga evenemang. Karleby är också känd som en konferensstad som erbjuder mångsidiga och fungerande konferenstjänster mitt i Finland.

Sevärdheter
För den som är intresserad av kultur och historia finns det en hel del att se och uppleva i Karleby där mycket av det gamla från stadens historia finns bevarat.

Neristan, Gamla stan i Karleby
Neristan i Karleby är en av Finlands mest enhetliga och största bevarade trähusstadsdelar. Neristan är en levande traditionsrik stadsdel och ett kulturhistoriskt värdefullt område där man än i dag kan förnimma något av den atmosfär som rådde i staden Gamlakarleby under förgångna sekler. Mera information om Neristan och dess sevärdheter finns på Visit Kokkola -sidor.

Fyrön Tankar i Karleby
Fyrön Tankar utanför Karleby är ett turistmål som kan bjuda på enastående naturupplevelser samtidigt som man som besökare får en inblick i hur det var att leva i skärgården förr. Information om Tankar och trafikerande fartyg finns på Visit Kokkola -sidor.

Museer i Karleby
På K.H.Renlunds museum kan man ta del av det rika kulturarvet i Karleby. Museets omfattande utställningar är inrymda i Rooska gården, Pedagogiet, Lassanderska huset och utställningshallen. Museets gårdsplan är sommartid en lugn oas i stadskärnan. Där kan man sitta ner en stund till exempel efter en rundtur i staden. Ett intressant besöksmål är även Drakes hus med sitt hemmuseum som bjuder på glimtar ur livet i staden under tidigare århundraden. Mera information om K.H. Renlunds museums utställningar och program hittar du på museiväsendets webbsidor.

Offentliga skulpturer i Karleby
Det finns sammanlagt ett trettiotal utomhusskulpturer och olika minnesmärken i Karleby. Ett tiotal av dessa finns i stadens centrum. Som material har använts allt från granit och marmor till stål och betong. Lokala konstnärer bland skulptörerna är Karl Nylund och Jorma Korpela. Av de övriga kan nämnas Walter Runeberg, Essi Renwall, Matti Visanti och Pekka Jylhä. Skulpturer liksom andra sevärdheter i stadens centrum kan beskådas under guidade promenader som ordnas sommartid.

Evenemang i Karleby
I Karleby och Mellersta Österbotten händer det. I Karleby ordnas årligen många musikevenemang men dessutom kan man njuta av regionens digra kulturutbud på de mångkulturella stadsevenemang som ordnas bl.a. Karleby sommarvecka med evenemang på olika håll i staden. Det ordnas också många intressanta kultur- och idrottsevenemang året om. Under sommaren händer det mycket också på Salutorget varje onsdag under sommarmånaderna är det kvällsmarknad på torget. Kvällstorget har blivit en succé som samlar mycket besökare. Särskilt mycket publik finns det på torget den sista lördagen i augusti varje år, som traditionellt kallas venetiansk afton. Då firar Karlebyborna avslutningen på sommarstugesäsongen eller villa-avslutningen som numera går under namnet Karleby Veneziaden. För att uppleva en äkta venetiansk stämning kan du åka längs Sju broars skärgårdsväg och beundra de otaliga brasorna, facklorna och lyktorna som tänds vid sommarvillorna ute på stränderna. Mera information om evenemang i Karleby hittar du i  Karlebys evenemangskalender och KP24 evenemangskalender samt i facebook KulturKarleby.

Upp

Uppdaterad 6.5.2020 | Skicka respons | Skriv ut