Du är här

Teater- och danskonst

Karleby är av tradition en teaterstad med ett digert utbud av såväl professionell teater som amatörteater.

Stadsteatern
Den finska stadsteatern i Karleby är inhyst i f.d. skyddskårshuset Vartiolinna (Torggatan 48). Stadsteaterns repertoar finns under länken intill.

Amatörteatrar
I Karleby finns tre aktiva amatörteaterföreningar av vilka två har haft verksamhet i över hundra år. Karleby Ungdomsförening KUF grundades år 1894 och har sin teaterlokal i Jungsborg (Tvärgatan 8). KUF spelar amatörteater på svenska, är särskilt berömd för sina nyårsrevyer, och har aktiv barn- och ungdomsverksamhet. Ykspihlajan Työväen Näyttämö YTN grundad år 1907 verkar i Yxpila allaktivitetshus (Hamngatan 40). Teatern är känd för sitt varierande och högklassiga program och för sin barn- och ungdomsverksamhet. Kokkolan Iltanäyttelijät har många premiärer årligen men också gästande teatergrupper uppträder gärna i deras lokal, Teatteri Iltatähti, som ligger centralt i staden (Långbrogatan 1-3). Teatteri Iltatähti har också verksamhet för ungdomar och ordnar kurser för teaterintresserade. 

Förutom de tre amatörteatrarna som fungerar i staden finns det även amatörteatergrupper på landsbygden. Man kan delta i grupperna eller gå och se på färdiga pjäser. Mera information om grupperna hittar du i eViljo föreningsregister.

Danskonst
Evenemanget Karleby Vinterdans ordnas i Karleby årligen och är ett högklassigt, välkänt finländskt evenemang inom modern dans. Också Mellersta Österbottens Konservartoriums balettinstitut erbjuder dansföreställningar av hög kvalitet. Dansevenemang liksom andra evenemang hittar du i Karlebys evenemangskalender, KP24 evenemangskalender och i facebook Kultur Karleby. 

Det finns många föreningar inom dans och rörelsekonst för amatördansare i olika åldrar. Information om dessa hittar du i eViljo föreningsregister. 

Dansundervisning
Dansundervisning för barn och unga erbjuds av Mellersta Österbottens Konservatorium balettinstitut och Karlebynejdens institut. Mera information om studier inom danskonst hittar du på hemsidorna under länkarna intill.

Upp

Uppdaterad 6.5.2020 | Skicka respons | Skriv ut