Olet tässä

Sukellusrefleksi ja sukeltaminen

Vauvauinti perustuu sukellusrefleksin hyväksikäyttöön. Tämä reaktio säilyy kuusi ensimmäistä elinkuukautta ja siksi vauvauinti olisi hyvä aloittaa jo 3 kk:n ikäisenä. Kun sukellusrefleksi on saatu esille, kuuluvat sukellukset oleellisesti harjoituksina uintikertaan.

Sukelluksiin ”tunneilla” valmistaudutaan esiharjoituksilla.

Kasvojen kastelu. Tämä tehdään ensin sivelemällä lapsen kasvoja märällä kädellä ja vesimäärää lisätään pikkuhiljaa.

Seuraavaksi kaadetaan vesikannulla suurempia vesimääriä vauvan kasvoille. Vesi kaadetaan päälaelta otsalle niin, että vesi virtaa otsalta kasvoille. Vesikannu harjoituksissa vauva pidetään vatsallaan ja tuetaan vauvan leuan alta niin, ettei hän pääse ”nokkimaan” vettä.

Vesikannusukelluksiin siirrytään kun vauva hyväksyy esiharjoituksen. Vesikannusukelluksessa ohjaaja kannuttaa ja vanhempi sukelluttaa.

Kun juokseva vesi peittää vauvan kasvot, mennään pinnan alle lyhyeen sukellukseen.

Taitojen kartuttua

Vesikannusukellukset voidaan lopettaa, kun huomataan, että lapsi merkin saatuaan on valmis sukellukseen (esim. sulkee silmänsä). Sukelluksista on annettu turvalliset sukellusten enimmäismäärät eri ikäisille vauvoille. Muista noudattaa niitä, niin vältyt vesimyrkytykseltä. 

Vanhempien tulee opetella oikeat otteet vedessä ja käsitellä vauvaa varmoin ottein, sillä vauva vaistoaa heti epävarmat otteet ja hermostuu itsekin. Ensimmäiset esiharjoitukset ja sukellukset suoritetaan aina ohjaajan valvonnassa.

Sivun alkuun

Päivitetty 2.1.2020 | Lähetä palautetta | Tulosta