Du är här

Skolbespisning

Vi erbjuder grundskole- samt gymnasieeleverna en kostnadsfri måltid varje arbetsdag. Lagstiftad och kostnadsfri skolmat har serverats i Finland sedan 1948.

Skollunchen bör täcka en tredjedel av elevens dagliga energibehov, med hjälp av den uppehåller eleverna sin energi hela skoldagen. Största delen av eleverna portionerar sin egen mat,. För att skolbespisningens näringsmässiga målsättning ska uppnås, är det upp till eleven att fylla sin tallrik tillräckligt mångsidigt.

Den måltiden som erbjuds eleverna består av huvudrätt, sallad, dryck, bröd samt växtoljebaserat näringsfett. Brödet är i huvudsak knäckebröd. Med soppa och gröt serveras mjukt bröd eller semla.

Eleverna får alltid ta mera mat, endast styckeprodukternas portionsmängd är begränsad. Enligt tallriksmodellen fylls 1/2 av tallriken med grönsaker, 1/4 med potatis, ris eller pasta och 1/4 av huvudrätten.

Våren 2007 gjorde kosthållsenheten en skolmatsförfrågning till alla elever och all personal i grundskolan och gymnasiet. På basis av förfrågningen strävar vi efter att bearbeta matsedeln efter elevernas önskemål till de delar det är möjligt. Skolbespisningen kan dock inte uppfylla alla önskemål.


Servering av avgiftsbelagda mellanmål fortsätter

Avgiftsbelagt mellanmål prövades år 2005 i skolorna Hakalax, Västra parken, Stenängen och Donnerska. Det har uppskattats och därför fortsätter vi med servering av mellanmål.

Produktutbudet och andra praktiska arrangemang i anslutning till mellanmålet, bestäms enskilt i varje skola. Mellanmålsserveringens tidpunkt och utbud kan därför variera mellan skolorna. I mellanmålsutbudet finns alternativ för både liten och stor hunger. Olika brödprodukter, drycker och frukter serveras.

Priset på mellanmålsbiljetthäftet är 10€ och kan köpas från köket eller skolans kansli. Mer information om mellanmålsutbud, mellanmålets serveringsdagar och -tidpunkt fås från skolan i fråga.

I frågor rörande måltiderna kan ni ta direkt kontakt med den person som är ansvarig för ifrågavarande kök.

Upp

Uppdaterad 15.1.2019 | Skicka respons | Skriv ut