Olet tässä

Koulun historia

Kunnallinen kansakoulutoimi aloitti Ykspihlajassa syksyllä vuonna 1909. Alemman kansakoulun opettajattaren virkaan oli valittu kahdestatoista hakijasta neiti Selma Wickman. Kansakoulu sai tilat kauppias Sundqvistin talosta, jossa toimittiin vuoteen 1913, jolloin siirryttiin satamassa, nykyisen Rodenin talon (hotelli Hietala)  läheisyydessä sijainneeseen, kaupungin omistamaan entiseen raittiusravintolan huoneistoon.

  

Koulurakennus oli kaksikerroksinen ja erittäin kylmä. Yläkerrassa sijaitsivat veistosali ja opettajan asunto, alakerrassa eteinen ja kolme pientä luokkahuonetta. Kalusto ja opetusvälineet olivat puutteelliset, pulpetit ja luokkataulut oli saatu muilta kouluilta. Ei ihme, että kansakoulujen tarkastaja useaan otteeseen kiinnitti huomiota koulun opetusvälineitten ja kaluston puutteellisuuteen ja huonoon kuntoon.


   Sinisorsan pesä 031.JPG  Sinisorsan pesä 017.JPG

                            Sinisorsan pesä 032.JPG

Kun Ykspihlajan alueen oppilasmäärä jatkuvasti kasvoi, oli kouluun perustettava vuonna 1917 myös ylemmän kansakoulun kaksi alinta luokkaa, eli luokat 3 ja 4. Vuonna 1923, jolloin Ykspihlajan koulun oppilasmäärä oli kohonnut 78:aan, ehdotti insinööri T. Pohjanpalo, että Ykspihlajaan tulisi rakentaa kokonaan uusi koulutalo jatkuvasti kasvavaa koulutointa varten.

Valtuusto otti hankkeeseen myönteisen kannan, ja riittävän valmisteluajan jälkeen päästiin rakennustöihin entisellä Nuoralan tontilla. Kivirakenteinen, kaksikerroksinen, tiilestä muurattu koulurakennus oli niihin aikoihin mittava rakennustyö. Valmistuttuaan vuosien 1925-26 vaihteessa se mahdollisti Ykspihlajan  kaupungin osassa hyvät toimintaedellytykset paikalliselle koulutoimelle pitkäksi aikaa.

 Koulun vihkiäisjuhlassa, jota vietettiin loppupuolella kevätlukukautta 1926, esitti silloinen koulun johtaja, opettaja Elin Hyyppä, kirjoittamansa runomuotoisen historiikin vanhan koulun tapahtumista ja uuden koulun synty- ja rakennusvaiheista. Pitkästä ja juhlavasta runosta löytyy seuraava, vihkiäisjuhlan yleisölle osoitettu tervehdys:

           Täksi päiväksi kutsun saanehet olemme.
           Käsketty myös juhlapuku panna, että vierasten 
           keralla, ois talon asukit arvolliset juhlimaan
           uuden koulun  vihkijäistä,         
           kastajaista kauniin lapsen, nimen antoa armahan.


           Juhlamielin, toivorinnoin lausuelen, tervetulleeksi
           toivotellen, vieraat vihkijuhlahamme,
           kuulun koulun kastehelle, nimenpanolle parahan,
           koulumme Kokkolan komeimman.
           Meille muistoksi mieluisaksi, ehtymättömäksi
           elon polulla-


           Ylinnä ollos kuitenkin, vieranamme taivaan
           korkehin. Levitä kätes avarat, ylitse koulumme
           siunaten, luo kotimme pyhätöks, sovun
            rakkauden.
           Sen asukit nöyriksi, kuuliaisiksi.
           Sitä toivoo meiltä tää uusi kotimme,
           tää koulumme Toivonkumpu.


 Sinisorsan pesä 018.JPG   Sinisorsan pesä 016.JPG 

                           Sinisorsan pesä 019.JPG

Oppilasmäärä nousi 30-luvulla varsin nopeasti. Lukuvuonna 1946-47 oppilasmäärä oli 181 ja koulussa vallitsi jo tilanpuute. Kouluun suunniteltiin lisäkerroksen rakentamista ja uusi siipirakennus valmistuikin vuonna 1954. Siipirakennuksessa oli viisi luokkahuonetta ja opettajainhuone. Koulun oppilasmäärä oli ennätyskorkea 50-luvun lopulla. Oppilaita koulussa opiskeli tuolloin 332 ja koulu toimi osittaisessa vuoroluvussa.

Vuonna 1966 koulu peruskorjattiin. Juhlasalia suurennettiin hieman  ja keittiö nykyaikaistettiin. Pihalle rakennettiin lisärakennus, johon sijoittui mm. kaupunginkirjaston sivukirjasto. Koulussa on  10 luokkahuonetta.

          pihlajan piha 009.JPG

Ykspihlajan koulu siirtyi väistötiloihin keväällä 2014. Tällä hetkellä kaikki luokka-asteet työskentelevät oppilaitamme varten kunnostetuissa "Vingen" tiloissa. Näissä tiloissa on aikaisemmin toiminut mm. parturi/kampaaja-koulutus. Yhteistyökumppaneina samassa rakennuksessa toimii mm.Rokkikoulu, Kyrkbackenin  ja Chydeniuksen koulut sekä oppilashuollon ja perhepäivähoidonohjaajien palvelut.

   IMG_0830 (640x427).jpg


Ykspihlajan koulun johtajat:

  Roosa Riuttavaara  1906-1909

  Selma Wickman  1909-1911

  Elin Hyyppä  1911-1926

  Ernst Järvi  1926-1937

  Mary Mustonen  1937-1945

  Uuno Kärkäinen  1945-1948

  Lauri Siesko  1948-1952

  Johannes Peiju  1952-1962

  Aaro Timonen  1962-1993

  Aatto Pennanen 1994-

Sivun alkuun

Päivitetty 7.9.2017 | Lähetä palautetta | Tulosta