Olet tässä

Nikotiinivalmisteiden valvonta

Nikotiinivalmisteita saa myydä apteekkien lisäksi tupakkaa myyvistä kaupoista, huoltoasemilta ja kioskeista.

Nikotiinivalmisteiden myynnin edellytykset:

  • elinkeinonharjoittajalla on myyntipaikan sijaintikunnan terveydensuojeluviranomaisen kirjallisesta hakemuksesta myöntämä vähittäismyyntilupa

  • valmisteita myydään ainoastaan 18 vuotta täyttäneille

  • myyjä voi valvoa ostotilannetta

  • valmisteita ei myydä ravintoloista tai automaateista


Nikotiinivalmisteiden vähittäismyyntilupa

Nikotiinivalmisteiden myynti kaupoista edellyttää sijaintikunnan myöntämää lupaa. Kokkolassa, Kruunupyyssä, Kannuksessa, Kaustisella, Vetelissä, Halsualla, Perhossa, Toholammilla ja Lestijärvellä luvan myöntää Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto.

Myyntilupaa haetaan vapaamuotoisella kirjallisella hakemuksella tai oheisella hakemuksella (ks. Liitteet). Kunnan tulee myöntää lupa, jos elinkeinonharjoittajalla on edellytykset säilyttää ja myydä valmisteita lääkelain mukaisesti. Vapaamuotoisesta hakemuksesta tulee käydä ilmi, kuinka luvan hakija varmistaa, että lakia ja sen nojalla annettuja säädöksiä noudatetaan. Hakemukseen tulee sisältyä seuraavat tiedot:

1. Hakijan nimi tai yhteisön toiminimi ja yhteystiedot, yritys- ja yhteisötunnus sekä nikotiinivalmisteiden myyntipaikkojen osoitteet

2. Selvitys nikotiinivalmisteiden säilytyksestä (lämpötilaketjun ja viimeisen myyntipäivän seuranta) ja siitä miten myynnin valvonnasta huolehditaan (miten valmisteet sijoitetaan myymälässä ja miten myynnin ikärajaa valvotaan)

3. Myynnistä vastaavan nimi ja yhteystiedot

4. Nikotiinivalmisteiden myyntipaikassa sijaitsevien myyntipisteiden lukumäärä ja selvitys niiden sijainnista

Sivun alkuun

Päivitetty 10.3.2020 | Lähetä palautetta | Tulosta