Olet tässä

Ajankohtaista koronaviruksesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos  THL seuraa koronavirustilannetta ajantasaisesti verkkosivullaan. Keski-Pohjanmaalla Soite tiedottaa alueellisesta tilanteesta osoitteessa korona.soite.fi.

Tilannekuva 13.1.2021

Keski-Pohjanmaa siirtyy epidemian perustasolle.

Voimassa olevat suositukset säilyvät pääosin ennallaan, koska valtakunnallinen tilanne on edelleen vakava. Lievennyksiä on tulossa uimahallien ja kirjastojen osalta. Peruskoulujen osalta oppilaiden kasvomaskisuosituksesta voidaan luopua.


Koronatilanteen vaikutukset kaupungin palveluihin 

 • Keski-Pohjanmaalla on voimassa vahva suositus käyttää hengityssuojainta aina asioidessa julkisissa tiloissa kodin ulkopuolella.
 • Suuria väkijoukkoja on syytä välttää ja toisiin ihmisiin tulee pyrkiä pitämään riittävä 1–2 metrin suojaetäisyys.
 • Etätyösuositus on voimassa, mikäli työtehtävät mahdollistavat etätyön tekemisen.
 • Perheen ulkopuolisia lähikontakteja suositellaan välttämään oman harkinnan mukaan.
 • Kaikkea tarpeetonta matkustamista suositellaan välttämään, ja  juhlia suositellaan vietettäväksi etätapahtumin, maskisuojauksin ja asiaankuuluvin varotoimin järjestettynä.


Tiukemmat kokoontumisrajoitukset voimassa 17.1. saakka

Yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty Keski-Pohjanmaan alueella 22.12.-17.1. (Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston määräys 17.12.)


Varhaiskasvatus

 • Lasta varhaiskasvatuspaikkaan tuovalle tai hakevalle aikuiselle suositellaan edelleen oman kasvomaskin käyttöä. Varhaiskasvatuksen henkilökunta käyttää Soiten infektioyksikön suositusten mukaisesti visiiriä tai kasvomaskia.


Perusopetus ja toisen asteen koulutus

 • Kasvomaskisuositus ei epidemian perustasolla koske peruskouluja. Peruskoulujen 6. – 9. –luokkalaisten käyttöön on jaettu kasvomaskeja aiemman suosituksen mukaisesti. Maskien käyttö peruskoulussa on epidemian perustasolla vapaaehtoista.
 • Toisen asteen oppilaitoksissa ja lukioissa on voimassa vahva maskisuositus sekä opiskelijoilla että henkilökunnalla.
 • Perusopetuksen henkilökunta käyttää Soiten infektioyksikön suositusten mukaisesti visiiriä tai kasvomaskia.
 • Koulut tiedottavat kevätlukukauden mahdollisista erityisjärjestelyistä Wilman kautta. Koronaepidemian vaikutukset on huomioitu lukuvuosisuunnitelmien täydennyksissä.


Kirjasto- ja kulttuuripalvelut, museot

 • Kokkolan museot ovat avoinna normaalisti. Yleisötilaisuuksia ei järjestetä ja asiakasmäärää rajoitetaan tilakohtaisesti.
 • Kirjastot ovat avoinna. Myös lehtilukusalit ja omatoimikirjastot avataan 14.1. 
 • Kokous- ja työtilat ovat suljettu, yleisötilaisuuksia ei järjestetä ja kirjastoauton toiminta keskeytetään. Käytössä on yleisöpäätteitä nopeaa asiointia varten.
 • Kirjasto suosittaa itsepalvelua, ja tarpeetonta oleskelua tiloissa pyydetään välttämään. Lainat palautetaan palautusluukkuun tai –automaattiin, lainaukset tehdään omatoimisesti lainausautomaatilla ja varaukset noudetaan varaushyllystä. Kirjoja voi varata noudettavaksi verkkokirjastossa anders.finna.fi, sähköpostitse tai puhelimitse.


Liikuntapalvelut

Uintikeskus VesiVeijari

 • Uintikeskus VesiVeijari avataan maanantaina 18.1. klo 8 erityisjärjestelyin. Pukuhuoneiden, pesutilojen ja allasosaston samanaikaista henkilömäärää on rajoitettu. Aukioloajat ovat normaalit.
Ohjeet VesiVeijarin käyttäjille:
 • Ilmoittaudu kassalla. Saat pukukaapin kortin kassalta. Palauta kortti kassalle uinnin jälkeen
 • Pukukaappeja on käytössä 50 kpl sekä naisten että miesten puolella. Mikäli kaikki kaapit ovat käytössä, joudut odottamaan vuoroasi.
 • Uintiaika enintään 1½ tuntia
 • Talviuinti: Enintään 4 henkilöä / puoli, uintiaika 1 tunti

 • Huomioi yleisohjeet: Tule uimaan vain terveenä, huolehdi hyvästä hygieniasta ja puhtaudesta, käytä kasvomaskia aula- ja pukutiloissa. Pidä turvavälit, noudata henkilömäärärajoitukset pesu-, sauna- ja allastiloissa ja nauti liikunnan ilosta huomioiden muut asiakkaat.

 • Ohjatut vesiliikuntaryhmät käynnistyvät myöhemmin. Toiminnan alkamisesta tiedotetaan erikseen.

Liikuntapalvelujen ohjatut ryhmät

 • Liikuntapalvelujen järjestämät ohjatut ryhmät ovat pääosin edelleen tauolla. Harrastamista ja kokoontumista koskevat rajoitukset säilyvät Soiten alueella pääosin ennallaan 14.2. saakka.
 • Kaupungin laajennettu johtoryhmä linjasi 15.1., että alle 10 hengen ryhmätoiminta voidaan aloittaa harkitusti, jos turvaetäisyydet osallistujien kesken toteutuvat.
 • Liikuntapalvelut aloittaa muutamia pienryhmiä, joiden osallistujille ilmoitetaan aloituksesta erikseen.

Harrastustoiminta

 • Yli 20-vuotiaiden harrastustoiminnassa suositus kaikenlaisen sisätiloissa järjestettävän, ryhmämuotoisen harrastustoiminnan keskeytyksestä on voimassa. Suositus koskee myös ryhmämuotoista kilpaurheilutoimintaa sekä joukkueiden ja harjoitusryhmien toimintaa, ellei toiminnalle ole erityisiä perusteita tai velvoitteita (esim. maajoukkue- ja SM-tasojen kilpailu- ja harjoittelutoiminta)
 • Lasten ja nuorten harrastustoiminta, jossa ryhmäkoko on alle 20, voidaan toteuttaa turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. Ottelut, turnaustoiminta ja esitykset suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä (esim. striimaus). Lasten ja nuorten harrastustoiminta suositellaan siirrettäväksi ulkotiloihin.
 • Kaupungin liikunta- ja harrastustiloissa noudatetaan tilakohtaisia ohjeita. Näillä ennaltaehkäisevillä toimilla pyritään siihen, että rajoituksia voidaan lieventää mahdollisimman pian, ja lasten ja nuorten harrastustoiminta pitää käynnissä. Tarkemmat tiedot liikuntatilojen aukiolosta verkkosivulla kokkola.fi.


Nuorisopalvelut

 • Nuorisotilat aukeavat 7.1. alkaen ja ovat auki normaalisti.
 • Nuorisokeskus Vingen toimintaa aloitetaan tammi-helmikuussa ohjatuilla kerhoilla, kursseilla ja projekteilla huomioiden voimassa olevat suositkset ja ohjeistukset.


Kaupungintalo ja asiakaspalvelupisteet

 • Kaupungintalo ja asiakaspalvelupisteet ovat avoinna normaalisti. 
 • Suosittelemme ensisijaisesti sähköisiä palveluja tai yhteydenottoa puhelimitse tai sähköpostitse.


Kokkolan seudun opisto / kansalaisopistotoiminta

Opiston lähiopetuksen keskeytys jatkuu 17.1. saakka. Mahdollisista etäopetusjärjestelyistä tiedotetaan suoraan kurssilaisille.

Kevään opinto-ohjelma on julkaistu opiston verkkosivulla www.kokkola.fi/kso-kni, ja painettu ohjelma jaetaan kotitalouksiin joulun ja vuodenvaihteen välillä. Kevään uusille kursseille ilmoittautuminen alkaa to 7.1. klo 18.00. Opisto suosittelee ensisijaisesti sähköistä tai puhelinilmoittautumista, ja pyytää välttämään paikan päällä tapahtuvaa asiointia. Myös kaikukorttilaiset voivat ilmoittautua sähköisesti tai puhelimitse, ja esittää kaikukortin toimistoon ennen kurssin alkamista.

Kuva- ja sanataiteen perusopetus jatkaa normaalilla aikataululla sovituin järjestelyin.

Päivitämme tietoja vaikutuksista tarvittaessa tälle sivulle. Isoimmista muutoksista tiedotamme erikseen. Viimeisin päivitys on tehty 19.1.2021 (täydennetty Liikuntapalvelujen ohjattujen ryhmien osalta).Ajankohtaista

Keski-Pohjanmaa epidemian perustasolle - lievennyksiä rajoituksiin (13.1.2021)

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui tänään 13.1. ja linjasi alueen siirtyvän koronaepidemian perustasolle. Voimassa olevat suositukset säilyvät pääosin ennallaan, koska Lue lisää...

Kasvomaskin käyttösuositus laajenee perusopetuksen 6.-9. luokille (12.1.2021)

Soite on päivittänyt alueellista kasvomaskin käyttösuositusta THL:n muuttuneen suosituksen mukaisesti. Peruskouluissa laajennettu maskisuositus koskee 6.-9.-luokkien oppilaita. Kokkolan kaupunki jakaa Lue lisää...

Kiihtymisvaiheen koronarajoituksia jatkettu 17.1. saakka (5.1.2021)

Kokkolan kaupungin laajennettu johtoryhmä kokoontui tiistaina 5.1. ja totesi, että Soiten alueellinen COVID19-viranomaisryhmä on tämänpäiväisessä kokouksessaan jatkanut Keski-Pohjanmaalla Lue lisää...

Kiihtymisvaiheen koronarajoitukset voimassa 10.1. saakka (17.12.2020)

Kokkolan kaupungin laajennettu johtoryhmä kokoontui 17.12. tekemään päätökset kaupungin koronarajoituksista Soiten koronakoordinaatioryhmän linjausten mukaisesti.Kaupunki jatkaa kiihtymisvaiheen Lue lisää...

Kaupungin ohjeistuksia koronaepidemian kiihtymisvaiheessa on tarkennettu (4.12.2020)

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID 19 -viranomaisryhmä on torstaina 3.12 tarkentanut Soiten alueen suosituksia sosiaali- ja terveysministeriöltä saadun ohjauksen mukaisesti. Kiihtymisvaiheen Lue lisää...

Laajennettu johtoryhmä kokoontuu iltapäivällä uusien koronalinjausten johdosta (3.12.2020)

Laajennettu johtoryhmä kokoontuu myöhemmin iltapäivällä Soiten asettamien uusien koronalinjausten johdosta. Laajennettu johtoryhmä tulee keskustelemaan ja linjaamaan koronarajoituksista kaupungin Lue lisää...

Keski-Pohjanmaa on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen (30.11.2020)

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID 19 -viranomaisryhmä on sunnuntaina 29.11. todennut, että alue on siirtynyt koronaepidemian perustasolta kiihtymisvaiheeseen.Kokkolan kaupungin laajennettu johtoryhmä Lue lisää...

Kaupunki valmistautuu etätyön lisäämiseen (19.10.2020)

Kokkolan kaupunkiorganisaatiossa lisätään etätyön tekemistä viranomaisten suosituksen mukaisesti. Etätyöhön siirtymisellä pyritään turvaamaan kaupungin palvelut koronaepidemian laajetessa.  Lue lisää...

Maskisuositus voimaan Kokkolan lukioissa (5.10.2020)

Soite suosittelee vahvasti kasvomaskin laajaa käyttöä julkisissa tiloissa, kaupoissa sekä muissa paikoissa kodin ulkopuolella asioidessa. Maskisuositus on voimassa myös lukioissa ja 2. asteen Lue lisää...

Kiihtymisvaiheen kasvomaskisuositus voimaan (5.10.2020)

Soitessa on diagnosoitu viikonlopun aikana yhteensä kahdeksan uutta koronavirustartuntaa, joista  viiden kotikunta Soiten alueella. Valtaosa tartunnoista liittyy Vaasan laajaan tartuntaketjuun. Lue lisää...

Koronatilannekatsaus 28.9.2020 (28.9.2020)

Soiten mukaan Chydeniuksen koulun korona-altistukseen liittyviä uusia positiivisia testituloksia ei ole toistaiseksi ilmennyt. Tilanne Chydeniuksen koululla on ollut maanantaina rauhallinen. Lue lisää...

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite jatkaa kasvomaskien jakamista vähävaraisille. (27.9.2020)

Ensisijaisesti kankaisia kasvomaskeja jaetaan neljä kappaletta per henkilö. Maskien mukana annetaan ohjeet kasvomaskin oikeaoppiseen käyttöön ja pesuun. Valtakunnallinen suositus on, että kansalaiset Lue lisää...

Tilannekatsaus Chydeniuksen koulun korona-altistustilanteesta 27.9. (27.9.2020)

Kaikki Chydeniuksen koulun 3. ja 4. luokkien oppilaat huoltajineen on tavoitettu ja oppilaat testattu sunnuntain aikana. Myös kyseisten luokkien opettajat ja koulunkäynninohjaajat on testattu. Lue lisää...

Koronatiedote: Kokkolassa 2 uutta tartuntaa ja joukkoaltistus (26.9.2020)

Kokkolassa on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa, joista toiseen liittyy joukkoaltistuminen. Joukkoaltistumiseen liittyvä tartunta on todettu Chydeniuksen koulun oppilaalla. Tartunnan saaneet Lue lisää...

Koronatilannekatsaus 4.9.2020 (4.9.2020)

Suojamaskien käyttösuositus Keski-Pohjanmaalla on tullut voimaan 3.9. Suojamaskin käyttöä suositellaan yli 15-vuotiaillejulkisessa liikenteessä,koronatestiin hakeutuessa,  riskimaasta Suomeen Lue lisää...

Kasvomaskisuositus voimaan Keski-Pohjanmaalle (3.9.2020)

Soite tiedottaa, että Keski-Pohjanmaan maakunnassa on voimassa kasvomaskisuositus.  Vaikka tilanne on alueella rauhallinen, odotettavissa on, että yksittäisiä koronavirustartuntoja esiintyy syksyn Lue lisää...

Soite aloittaa kasvomaskien jakelun vähävaraisille (27.8.2020)

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite aloittaa kasvomaskien jakamisen vähävaraisille maanantaina 31.8.2020. Lue lisää...

Noudata yleisiä hygienia- ja kokoontumisohjeita, muista turvaväli

 • Älä tule julkisille paikoille, jos sinulla on sairauden oireita
 • Huomioi tilakohtaiset ohjeet
 • Vältä turhia lähikontakteja, huolehdi 1- 2 m turvavälistä.
 • Muista oikea yskimis- ja käsihygienia. Koronavirus leviää erityisesti pisaratartuntana.

Toimi näin, jos epäilet koronavirus-infektiota:

 • Jos sinulla on flunssaoireita, jää kotiin! 
 • Jos sinulla on pahaa hengenahdistusta eikä kotihoito riitä tai epäilet, että olet saanut koronavirustartunnan, älä tule Soiten toimipisteeseen sisälle vaan soita ensin!

Soiten neuvontapuhelin 06 828 7499

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyskuntayhtymä Soiten neuvontapuhelin koronavirusepäilyille palvelee päivittäin klo 8 - 17 ja viikonloppuisin klo 8-16 numerossa 06 828 7499.

Neuvontapuhelimesta voi kysyä ohjeita, mikäli epäilee koronavirustartuntaa. Mikäli tartunta vaikuttaa todennäköiseltä, numerosta saa saa toimintaohjeet. Numerosta ei anneta yleistä terveysneuvontaa.

Puhelinajan ulkopuolella, ota yhteyttä seuraavasti: Soiten yhteispäivystys puh. 06 826 4500 virka-ajan ulkopuolella

Alle 16-vuotias sairastunut: Soiten lastenpäivystys puh. 06 826 4444 Avoinna ympäri vuorokauden 24/7

Soiten ikäihmisten koronaneuvonta 06 828 7288

Numerosta vastataan yli 70-vuotiaiden ikäihmisten koronatilanteeseen liittyviin käytännön kysymyksiin, kuten ”Mistä kauppakassin voi tilata” tai ”Miten hoidan apteekkiasiat”

Avoinna arkisin ma-pe klo 9-15.

Soiten henkisen ensiavun puhelin 06 828 7288

Soiten henkisen ensiavun puhelimeen voit soittaa, jos korona huolestuttaa sinua henkisesti, ja koet ahdistusta tai muuta psyykkistä oireilua tilanteen vuoksi. Puhelimeen vastaavat psykiatriset sairaanhoitajat arkisin klo 9-15.

Numerosta 06 828 7288 ei anneta hoidollisia neuvoja koronavirus-infektioepäilyhin tai hoitoon liittyen - näissä asioissa opastaa Soiten koronaneuvontapuhelin 06 828 7499 joka päivä klo 8-16.

Valtakunnallinen neuvontapuhelin 0295 535 535

Valtakunnallinen neuvontapuhelin 0295 535 535 on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät voi hakea tietoa internetistä. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Palvelua saa suomeksi ja mahdollisuuksien mukaan myös ruotsiksi ja englanniksi. 

Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Suomen Punaisen Ristin valtakunnallinen auttava puhelin 0800 100 200

Punaisen Ristin auttavassa puhelimessa voi keskustella koronavirusepidemian aiheuttamista huolista ja murheista. Auttava puhelin palvelee ma -pe klo 9-21 numerossa 0800 100 200. Auttava puhelin on soittajalle maksuton ja palvelu on suomeksi.  

Mielenterveystalo.fi -palvelun koronahuoli-chat

Mielenterveystalo.fi -palvelun etusivulla koronahuoli-chat on avoinna arkisin ma-to 12-16 ja pe 12-15.


Sivun alkuun

Päivitetty 19.1.2021 | Lähetä palautetta | Tulosta