Olet tässä

Vattaja ja Ohtakari

Luonnonkaunis Lohtajan Vattajanniemi ja sen edustalla oleva Ohtakarin saari palvelevat monipuolisesti ja ympärivuotisesti kaikkia luonnossa liikkujia. Vattajan alueella saa liikkua jokamiehen oikeudella huomioiden Puolustusvoimien ammunnat,  niiden varoilmoitukset ja vaara-alueet. Rajoitukset alueella liikkumisessa löytyvät informaatiotauluista teiden varsilla ja puolustusvoimien nettisivuilta. Lintujen pesimäaika 15.4.-31.7. ja laidunalueet pitää huomioida retkeiltäessä. Sijainti kartalla.

Karipolku ja hiihtoreitti

Uimarannalta lähtevä ulkoilureitti Karipolku (7,3 km) päätyy Kilpipakkaan, lähelle Erkkilän kuntorataa. Polku kulkee mäntykankaita ja metsäteitä pitkin. Polun varrella on kaksi laavua ja lintutorni. Lintujen pesimäaika 15.4.-31.7. pitää huomioida retkeiltäessä. Reitti on ympärivuotisessa käytössä. Kilpipakasta Erkkilän kuntoradalta lähtevä latureitti kulkee Ohtakariin saakka osin Karipolkua pitkin. Sijainti kartalla.

Luonto

Vattajanniemen hietikot kuuluvat Pohjois-Euroopan edustavimpiin dyyniluontokohteisiin ja ovat Suomen laajimmat ja luonnontilaisimmat. Avointa, yhtenäistä hiekkarantaa on yli 15 km. Hiekkarantaa reunustavat avoimet ja rantavehnää kasvavat dyynit, niiden takaiset avohietikot sekä paikoin jopa lehtomaisen rehevät metsittyneet dyynit antavat alueelle oman erityispiirteensä. Valtaosa dyynialueesta kuuluu Vattajanniemen Natura 2000 -alueeseen ja FINIBA -linnustokohteisiin. Vatunginjärvi on ennallistettu kluuvijärvi, jonka vedenpintaa on nostettu noin metrillä. Osaa Vattajan rantaniityistä ja rantametsistä hoidetaan laiduntamalla. Vattaja ja Ohtakari osuvat lintujen päämuuttoreitille ja keväin syksyin muutto voi olla näyttävää.

Palvelut

Ohtakarin pengertien kupeella sijaitsee uimaranta, jonka pysäköintialueella on infotaulu karttoineen, käymälä, jätehuolto, kesäkioski sekä Karipolun lähtöpiste. Vattajan lintutornista on hyvät näkymät merelle. Rannalla kiertää Metsähallituksen dyyniluontopolku. Karipolun varrella on kaksi laavua, Jussinpauhan lintutorni ja Vatungin luontopolku.

Ohtakarissa on näkötorni, luontopolku, grillikatos, käymälät, seurakunnan leirikeskus, majoitustiloja, baari-kioski kesäisin, kalastusmuseo, kala- ja vierasvenesatama. Saaressa on paljon kesäasuntoja, joten muista pysyä merkityillä  poluilla.

Alueen eteläosassa on Puolustusvoimien rakentama Lahdenkroopin näkötorni, joka soveltuu myös lintujen tarkkailuun. Lahdenkroopissa on myös laavu ja merkitty pysäköintialue.

Sivun alkuun

Päivitetty 21.4.2020 | Lähetä palautetta | Tulosta