Olet tässä

Puistot ja viheralueet

Tavoitteenamme on luoda ja ylläpitää viihtyisää ja turvallista viherympäristöä kaupunkilaisten parhaaksi.

Rakennamme vuosittain n. 1 - 2 kpl uusia puistoja taajama-alueille, peruskorjaamme muutamia vanhoja ja lisäksi rakennamme katuviheralueita.

Kesäaikana (huhti-lokakuu) kunnossapitoon kuuluu nurmikoiden leikkaaminen ja haravoiminen, kausikukkien istuttaminen ja niiden hoito sekä muun kasvillisuuden ja puistokalusteiden hoitaminen. Varsinaista talvihoitoa ei puistoissamme ole mutta valvottuja leikkikenttiä, muutamia leikkipuistoja ja tiettyjen puistojen kevyen liikenteen väyliä hoidetaan.

Erillisten tapahtumien järjestäminen puistoissa vaatii aina alueen käyttöluvan, jota haetaan Kokkolan sähköisen asiointipalvelun kautta.

A1 hoitoluokan puistojen mm. Katariinan tori ja Chydeniuksen puisto nurmialueille ei pääsääntöisesti myönnetä lupia tapahtumille. Näiden nurmialueet eivät kestä kulutusta eivätkä siten ole käyttöviheralueita. Poikkeuksena on Mannerheiminaukio, joka pinnoituksensa puolesta soveltuu tapahtuma-alueeksi.

Kaupungissamme on paljon kauniita ja hyvin hoidettuja puistoja, joista vanhimpia ovat Chydeniuksen puisto, Länsipuisto ja Englanninpuisto. Keskuspuisto, joka tarjoaa paljon nähtävää, kulkee kaupungin halki Suntin rannan molemmin puolin. Se päätyy Vanhansatamanlahdelle Meripuistoon, joka on monipuolinen ulkoilu- ja viheralue merenrannalla.

Chydeniuksen puisto (1860), Isokadun varrella

Chydeniuksen puiston tontti testamentattiin aikoinaan kaupungille sillä ehdolla, että tontille perustettaisiin puisto. Keskelle puistoa on sijoitettuna kuuluisaa poliitikkoa ja kirkkoherraa Anders Chydeniusta (1729-1803) esittävä veistos.

Länsipuisto (1860), Tehtaankadun varrella

Nykyisen Länsipuiston alueella oli vielä 1800-luvun puolivälin jälkeen joitakin yksityisiä puutarhoja mutta suurin osa puistoalueesta oli luonnontilassa. Kokkolaan 1860-luvulla perustettu puutarhayhdistys otti hoitaakseen puiston kunnostamisen hyvin hoidetuksi yleiseksi puistoksi. Keskelle puistoa on pystytetty Karl G Nylundin v. 1973 veistämä Tyrsky suihkukaivo, joka on omistettu kaupunginlääkäri Einar Cederbergin muistolle, "Ihmisen suuruus ilmenee hänen tavastaan kohdella lähimmäistään".

Englanninpuisto (1895), Isokadun varrella

Puisto perustettiin 1800-luvun lopulla entisen tervatorinpaikalle. Tervan suuren syttymisvaaran ja maan kohoamisen takia satamatoiminnot jouduttiin siirtämään Halkokarille kauemmaksi kaupungista. Puisto nimettiin Englanninpuistoksi, sillä sinne on sijoitettu englantilainen tykkivene eli barkassi. Se on tiettävästi ainut englannin kuninkaalliselta laivastolta kaapattu sotasaalis. Vene on Krimin sodan ajoilta, jolloin englantilaiset yrittivät maihinnousua Halkokarin rannalla, kokkolalaiset torjuivat hökkäyksen.

Brita Marian puisto

Brita Marian puisto on opetuksellinen puisto, joka tarjoaa liikuntamahdollisuuksia kaikenikäisille. Puisto sijoittuu keskeiselle paikalle Suntin varteen, aivan keskustan tuntumaan. Puiston rakentamisen on rahoittanut Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne sr -säätiö. Puistossa on 90 lajin arboretum eli puulajipuisto, amfiteatteri, rullaluistelurata, elektroninen liikuntapeli, grillipaikka ja kiipeilyverkko. Puiston betonista valmistettujen jääkuutioiden suunnittelu on Pohjoismaisen taidekoulun käsialaa. Puiston yhteydessä on myös lähiliikuntapaikkahankkeena toteutettu skeittiparkki ja pumptrack -rata.

Sivun alkuun

Päivitetty 14.1.2020 | Lähetä palautetta | Tulosta