Olet tässä

Millainen alue Keski-Pohjanmaa on kasveille?

 

Kuva: Mika Kanerva
Keskipohjalaista rantaniittyä Kokkolan Rummelössä.
Keski-Pohjanmaa koostuu monista erilaisista maisema- ja kasvillisuusalueista. Tunnistettavimpia näistä ovat jokilaaksot ja merenranta-alueet, sekä suot, joita maakunnan pinta-alasta on lähes puolet.

Kasvitieteellisesti puhuttaessa Keski-Pohjanmaa kuuluu keskiboreaaliseen havumetsävyöhykkeeseen. Maakunnassa ainoastaan Kokkolan rannikko kuuluu eteläboreaaliseen havumetsävyöhykkeeseen, mikä vastaa kasvuolosuhteiltaan Etelä-Kanadaa.

Suomen länsirannikon erikoisuus, maankohoaminen, tekee Keski-Pohjanmaan rantakasvillisuudesta omaperäisen. Joka vuosi maa kohoaa noin puoli senttiä. Samalla merestä paljastuu koskematonta maa-aluetta, jolla viihtyvät monet luonnonvaraiset kasvilajit.

Keski-Pohjanmaalla kasvaa monia ilmastoalueelle tyypillisiä kasvilajeja kasvupaikan tyypistä riippuen. Tällaisia kasvupaikkoja ovat mm. nummet, kedot, niityt, joenrannat, merenrannat, suot ja metsäalueet. Maakunnan kasvillisuudessa on myös eroavaisuuksia rannikon ja sisämaan lajiston välillä.

Suuri osa kasveista kasvaa alueella luonnostaan, mutta moni laji on ihmisen mukana levinnyttä, tästä esimerkkinä lupiini jota tuotiin koristekasviksi Suomeen 200 vuotta sitten. Ihminen vaikuttaa toimillaan siihen, mitkä kasvit säilyvät ja mitkä väistyvät. Selvänä osoituksena tästä onennen meillä yleisenä kasvanut metsä- eli ahomansikka, joka on vähentynyt sille sopivien kasvupaikkojen katoamisen vuoksi.  

Tarkemmin alueellamme kasvavia lajeja pääset tarkastelemaan sivun ylälaidasta perinnekasvipuutarhasta. Huomaa, että kaikki sieltä löytyvät kasvit eivät kasva Keski-Pohjanmaalla luonnostaan, vaan ovat ihmisen hyöty- ja koristekäyttöön viljelemiä.

Kuva: Mika Kanerva
Hilla, lakka, muurain, valokki... rakkaalla lapsella on monta nimeä. Keski-Pohjanmaan pinta-alasta on miltei puolet suota, joten kuvan lakkaakin maakunnasta löytää runsaasti hyvinä vuosina (toisin kuin kuvan ottamisvuosi 2012).

.

Sivun alkuun

Päivitetty 2012-08-24 10:30:07.684 | Lähetä palautetta tästä sivusta | Tulosta