Fortsätt till innehållet

Sketches of North

Utställt 20.9.2023–14.2.2024
Utställningshallen, Långbrogatan 28, Karleby

Sketches of North är en helhet med verk av Hannu Karjalainen med rörlig bild och stark ljudmiljö. Helheten visas nu för första gången för publik vid K.H. Renlunds museums Utställningshall.

Verket behandlar den oundvikliga förändring som klimatförändringen orsakar och hur förändringen med ökande rytm påverkar förhållandet mellan människan och naturen via såväl politiska, sociala som ekonomiska frågor.

I sina verk lyfter Hannu Karjalainen fram paradoxer som anknyter till ett djupare begrundande av temana som avslöjas för åskådaren genom en ändring av perspektivet. Verket är abstrakt reflekterande, hypnotiskt till sin stämning, men också stundvis lekfullt och leder åskådaren till att hänge sig åt sina egna tolkningar av de dimensioner av kontakt mellan människan och naturen som verket presenterar. Kan hedonism, mänsklig vällust och strävan efter nytta vara i harmoni med att respektera naturen och bevarandet av dess mångformighet?

Hannu Karjalainen är en prisbelönt bildkonstnär, fotograf, filmmakare och kompositör som arbetar i Helsingfors och är särskilt känd för sina videoinstallationer samt verk med fotografier och ljud. Hans verk har ställts ut både i hemlandet och internationellt, bl.a. vid UMMA University of Michigan Museum of Art, International Biennale of Photography i Bogota, Scandinavia House i New York, Fotogalleriet i Oslo och Museet för nutidskonst Kiasma i Helsingfors. Karjalainen tog magisterexamen i konst på Konstindustriella högskolans utbildningsprogram för fotokonst år 2005. Han valdes till Årets unga konstnär år 2009. Karjalainen beviljades statens treåriga konstnärsstipendium 2021. Hans verk ingår i många offentliga och privata samlingar.

Bild: Marcus Riska/ KHRM