Fortsätt till innehållet

Solfjädern fläktar 9.11.-31.12.2021

 

Solfjädern har haft många olika funktioner och roller i människans historia. Den har använts såväl till att vifta bort flugor och andra insekter, som till att ge en svalkande fläkt i varmt klimat. Den har till och med fått tjäna som dammvippa och sädessikt. Solfjädrar har också använts som rekvisita i danser och i olika ceremonier. I Japan använde samurajerna, och speciellt de kvinnliga ninjakrigarna, solfjädern som ett vapen.

På 1500-talet blev solfjädern en dekorativ accessoar och en modeartikel speciellt bland högreståndskvinnorna. Tillverkningen av solfjädrar var en egen konstform och i slutet av 1600-talet hade solfjädertillverkarna i Paris ett eget ämbete. Solfjädrar tillverkades som handarbete och de mest värdefulla solfjädrarna målades av kända konstnärer. Även modemedvetna män använde solfjädrar på 1600- och 1700-talen.

De förmögnaste familjernas barn ägde också solfjädrar. Barnens solfjädrar hade ett uppfostrande syfte och på dem fanns till exempel bokstäver eller siffror från ett till nio målade eller tryckta. Solfjädrar ämnade för barn var mindre till sin storlek än de för vuxna.

I Europa användes solfjädern på 1600-1800-talen även till att kommunicera med. Solfjäderns språk publicerades i läroböcker och unga kvinnor gick till och med en speciell solfjäderakademi för att lära sig uttrycka sig rätt med hjälp av solfjädern.

 

Exempel på solfjäderns språk:

Genom att låta solfjädern falla: Vi kommer att bli vänner.

Genom att placera fjädern över hjärtat: Du har vunnit min kärlek

Genom att gömma ögonen bakom en öppen solfjäder: Jag älskar dig.

Genom att sluta solfjädern mycket långsamt: Jag lovat att gifta mig med dig.

Genom att placera solfjädern vid vänstra örat: Jag hoppas bli av med dig.

Genom att klappa i händerna under den öppna solfjädern: Förlåt mig.

Att snurra runt solfjädern i vänstra handen: Vi blir observerade.

 

Källa: Marketta Franck: Ja viuhka käy.