Mene sisältöön

Navigaatio

Luotsiasema

Vuonna 1739 hallitus oli vapauttanut Pohjanmaan kaupungit osallistumasta valtion ylläpitämän luotsilaitoksen kustannuksiin. Kokkolassa luotsauksesta huolehti kaksi Tankarissa oleskellutta kalastajaa. Kokkolan saatua tapulioikeudet vuonna 1765 liikenne kaupungin satamaan kasvoi huomattavasti ja luotsitoiminta oli järjestettävä uudelleen. 1770-luvun alusta lähtien maistraatti palkkasi kolme luotsia Tankariin ja rakensi sinne tuvan heitä varten. Pohjanmaan luotsipiiri perustettiin vuonna 1849. Samoihin aikoihin luotsilaitos aloitti Pohjanlahden järjestelmälliset merenmittaukset, joiden edistyessä rannikon majakkaverkkoa alettiin täydentää.

Vuonna 1855 Tankarin luotsiasemaa kohtasi suuri menetys, kun se menetti kovassa myrskyssä yhdellä kertaa koko henkilökuntansa. Kun Suomen luotsilaitos venäläistettiin vuonna 1912 yli puolet sen henkilökunnasta erosi vastalauseeksi viroistaan. Heidän kunniakseen luotsiaseman vieressä olevaan isoon kiveen on kiinnitetty muistotaulu, johon on kirjoitettu eronneiden luotsien nimet sekä teksti: “Muistomerkki niille luotseille, jotka eivät alistuneet ryssän sortoon”.

Vuonna 1917 luotsilaitoksesta tuli siviilivirasto, kun merenkulkuhallitus aloitti toimintansa. Tankarin luotsiasema kuuluu Pohjanlahden merenkulkupiiriin, joka ulottuu Kristiinankaupungista Tornioon. Tankarin luotsien toimialue ulottuu Pietarsaaresta Kalajoelle. Nykyinen luotsirakennus valmistui vuonna 1975. Luotsiaseman toiminta saarella on muuttunut ja nykyään luotsit operoivat mantereelta käsin. Luotsiasemarakennuksen tiloissa toimii nykyään majatalo Tankar Inn, jossa voi yöpyä kahden hengen huoneissa. Lisäksi kokoustilat Pilotti ja Torni sijaitsevat Tankar Inn:ssa.

Kokous/ kokous & sauna Luotsiaseman Pilotissa
Entisen Luotsiaseman olohuonemaisessa kokoustila Pilotissa voit järjestää kokouksen (max 20 hlöä). Kokouksen yhteyteen on mahdollista yhdistää myös saunomisen. Pyydä tarjous! Kokoustila Torni (max 10hlö) alk. 35€/ hlö (sis. kokoustila, kokouskahvit, kuljetus M/S Jennyllä)


Tankar Inn Tornihuone

Tankar Inn

Majakan tuntumassa

Tekstisi tulee tähän.
matkailu

Sivun alkuun