Hyppää sisältöön

K.H.Renlundin museon hallinnoimia taidekokoelmia näyttävästi esillä Kansallismuseon näyttelyssä

Kansallismuseossa Helsingissä avautuu 5.5. laaja outsider-taiteen näyttely, Kesytön taide. Kokkolalaisittain näyttely on erityisen kiinnostava, sillä näyttelyssä on mukana 235 taideteosta K.H.Renlundin museon hallinnoimista kokoelmista.

Näyttelyn muut teokset ovat niin ikään teoslainoja yksityisistä kokoelmista ja tekijöiltä sekä Saarijärven museon kokoelmista.

Näyttelyn ovat kuratoineet Kiasman ja Helsingin taidemuseon entinen johtaja, taidehistorioitsija, tietokirjailija Tuula Karjalainen ja kulttuurituottaja, taidekustantaja Liisa Heikkilä-Palo.

Outsider-taiteella tarkoitetaan taidekoulutuksen tai taidekentän konventioiden ulkopuolella syntynyttä kuvataidetta. Kyseessä ei ole yhtenäinen tai yksiääninen ilmiö, vaan mukaan luettavia tekijöitä ja teoksia määrittää ennen kaikkea sopeutumattomuus kulttuurin valtavirtaan ja taiteen käytäntöihin.

K.H.Renlundin hallinnoimat marginaalitaiteen kokoelmat ovat ensimmäistä kertaa esillä tässä laajuudessa. Museomme on vastaanottanut mittavia outsider-genreen lukeutuvia marginaalitaiteen lahjoituksia Keski-Euroopasta ja profiloituu niiden kautta kokoelmiltaan alan merkittävimmäksi toimijaksi Fennoskandiassa.

On hienoa, että ainutlaatuisen upeat kokoelmamme pääsevät Kesytön taide-näyttelyn kautta mahdollisimman suuren yleisön nähtäväksi. Kansainvälisesti merkittävä kokoelmamme sisältää paljon teoksia esimerkiksi naivin taiteen klassikkotaiteilijoilta, kuten Ilija Bašičević, Nikifor, Anna Ličková, Natalie Schmidtová ja Madge Gill. Myös kokkolalaisen taiteilija Tyyne Eskon teoksia on näyttelyssä runsaasti esillä. -Näyttelyamanuenssi Elina Suutari kertoo.

Kansallismuseon näyttely on esillä 24.9. saakka, joten toivottavasti mahdollisimman moni kokkolalainenkin pääsee tutustumaan näyttelyyn. Tästä kannattaa tehdä kesälomaretkikohde! -Suutari vinkkaa.