Hyppää sisältöön

Kokkola-viikko 1700-1800-luvun parissa

Pohjanmaan maakuntien museoyhteistyöllä on tuotettu viisi artikkelikokoelmaa 1700–1800-luvun porvarillisesta kulttuurista

K.H.Renlundin museon vetämä tutkimus- ja julkaisuhanke, Pohjanmaan porvariverkostot 1700–1800-luvuilla, on ollut käynnissä vuosina 2010–2023. Hankkeen keskeisin tulos ja tuotos on viiden osan kaksikielinen kirjasarja historiallisen Pohjanmaan porvarillisesta kulttuurista. Sarjan viimeinen artikkelikokoelma valmistui kesällä. Hankkeen tuloksia avataan yleisölle Kokkola-viikolla, lauantaina 9.9. avoimessa julkistamistilaisuudessa ja seminaarissa, jossa sekä uuden kirjan että aikaisempienkin kirjojen teemoja avaavat mm. projektin noin 40 osallistujan joukkoon kuuluvat Jari Ojala, professori ja Jyväskylän yliopiston uusi rehtori, sekä professori Johanna Ilmakunnas Åbo Akademista.

– On etuoikeus saada useampi alan asiantuntija luennoimaan meille Kokkolaan. Seminaarin lisäksi museon Kokkola-viikon ohjelmaan sisältyy aihepiiriä täydentävä merenkulkuhistorian pop up -näyttely, jonka KulturÖsterbotten järjestään Roosin pihalla torstaista lauantaihin, kertoo K.H.Renlundin museon tutkimusamanuenssi Erik Engberg.

Kirjasarjan viimeinen osa valottaa vapaa-ajan viettoa aina huvilaelämästä retkeilyyn ja raatihuoneiden juhlallisuuksiin asti, unohtamatta elämänkaaren viimeistä näytöstä, hautajaisia. Kirjan kaksikielinen otsikko on ”Pohjanmaan porvariston vuosisadat 1700–1800 : La dolce vita – porvariverkostot vapaa-ajan vieton näkökulmasta / Borgarliv i Österbotten 1700–1800 : La dolce vita – borgarnätverken i rekreativt perspektiv”. Aikaisempien kirjojen teemat ovat asuminen ja elämänmuoto (2013), elinkeinojen verkostot (2016), sivistyksen verkostot (2018) sekä esineellinen kulttuuriperintö (2020). Kirjat on julkaistu K.H.Renlundin museon julkaisusarjassa.

Tutkimus- ja julkaisuhanke ”Pohjanmaan porvariverkostot 1700–1800-luvuilla” on museoidenvälinen yhteishanke, johon sen eri vaiheissa on osallistunut historiallisen Pohjanmaan ammatillisia museoita: K.H.Renlundin museo, Raahen museo, Pietarsaaren museo, Seinäjoen museot, Vaasan kaupungin museot, sekä uusimman kirjan kohdalla myös Saarijärven museo Keski-Suomen puolelta. Vuoden 2010 tienoilla syntyi hankeidea, jonka tuloksena museoiden edustajista koostuva työryhmä on suunnitellut hankkeen tutkimusvaiheita alaa uudistavalla tavalla. Svenska litteratursällskapetin vuonna 2018 palkitsemassa kaksikielisessä hankkeessa on tuotettu uutta tietoa ja käytetty monipuolisia lähteitä historiallisen Pohjanmaan aikakaudesta 1700–1800-luku, jota hankkeessa on kutsuttu Pohjanmaan porvariston vuosisadoiksi. Hankkeen kantaviin ideoihin on myös kuulunut rajoja ylittävä tutkimuksellinen yhteistyö museoiden omien tutkijoiden, yliopistotutkijoiden sekä freelancer-tutkijoiden kesken.

– Tutkimushanke on kuulunut museotyön mielenkiintoisimpiin ja palkitsevimpiin osiin. Hyvä yhteistyömme muiden museoiden kanssa on ollut ilon aihe, minkä myös rahoittajamme sekä moni muu alalla toimiva on huomannut, kertoo Kristina Ahmas, joka nyt lopettaa yli 20-vuotisen uransa museotoimenjohtajana K.H.Renlundin museolla Kokkolassa.

Hanketta on museoiden ja kaupunkien lisäksi tukenut mm.: Svenska litteratursällskapet i Finland, Svenska kulturfonden, Koneen säätiö, Alfred Kordelinin säätiö, Soveliuksen apurahasto, Raahe-seura ry ja Vanha Raahe ry.

Näyttely ja kirjan julkistamistilaisuus Kokkola-viikolla
Pop up -näyttely Suolaisia pärskeitä ja tervantuoksua Roosin pihateltassa 7.–9.9.2023 
Julkistamistilaisuus ja seminaari Roosin talossa 9.9.2023

Lisätiedot:
Erik Engberg, erik.engberg(at)kokkola.fi / 044 780 9757