Hyppää sisältöön

Arjen merkintöjä -näyttely avautuu K.H.Renlundin museossa

 

K.H.Renlundin museon kevätnäyttelyssä on esillä kuvataiteilija Sari Koski-Vähälän vallattomia, arkielämän ylijäämämateriaalista olomuotonsa saaneita kolmiulotteisia veistoksia. Näyttely on esillä Näyttelyhallissa (ent. ITE-museo) 17.3.−28.5.2023.

Sari Koski-Vähälä on Helsingissä asuva ja työskentelevä kokkolalaislähtöinen kuvataiteilija, joka on kiinnostunut toiminnan ja ajattelun suhteesta niin taiteessa kuin elämässä. Kolmiulotteisten asetelmien materiaalina on pääosin taiteilijan perheen tuottama arjen ylijäämä ja roska-aines. Teoksissa materiaali muuntuu esteettisiksi huomioiksi eletystä arjesta ja arjen etiikasta. Suuri osa Koski-Vähälän taiteellisesta työskentelystä toteutuu runsaista installaatioista tunnetussa Hyäryllistä taiteilijaryhmässä Jouko Korkeasaaren ja Heli Kurunsaaren kanssa.

Arjen merkintöjä-näyttelyssä luodaan katse arkisiin hetkiin ja tapahtumakulkuihin, niitä yllättävistä ja odottamattomista tarkastelukulmista lähestyen. Näyttely on kuin visuaalinen päiväkirja, jossa teokset ovat taideobjektien muotoon puettuja muistiinpanoja. Kokonaisuutena teokset tekevät näkyväksi ja antavat konkreettisen muodon ajan kulumiselle, luonnon kiertokulun ja inhimillisen luopumisen teemoille. Pohdintoihin liittyy myös eettiset kysymykset etuoikeuksista, vapaudesta sekä vallasta. Materiaalin historia on osaltaan käyttäjänsä luomaa ja taide toimii tuon toiminnan ja valintojen kriittisenäkin peilinä.

Näyttelyn teokset ovat materiaalilähtöisiä ja hitaita; ne ovat tekeillä ja jatkuvasti muutoksessa olevia. Ne saattavat kasvaa verkkaisesti vielä tulevienkin vuosien mittaan, aina sitä mukaan ja siihen saakka, kun ylijäämää kertyy. Teoksissa vanhempi materiaali on uudempaa pidemmällä kuihtumisprosessissa. Teokset ovat muutoksessa myös näyttelyn kuluessa, orgaaninen materiaali kuivuu, vaahtomuovi muuttaa väriä auringonvalon vaikutuksesta ja myös hapertuu pikkuhiljaa.

Koski-Vähälä on opiskellut mm. Pohjoismaisessa taidekoulussa Kokkolassa ja myöhemmin valmistunut kuvataiteilijaksi Lahden Taideinstituutista sekä Taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta taidekasvatuksen koulutusohjelmasta. Hän on suorittanut myös soveltavan ja osallistavan taiteen erikoistumisopinnot Taideyliopistossa. Koski-Vähälä on vuosien varrella osallistunut lukuisiin paikallisiin ja kansainvälisiin näyttelyihin ja projekteihin ja toiminut taiteen saralla myös pedagogin, koordinaattorin, kuraattorin ja taideasiantuntijan tehtävissä. Koski-Vähälän teoksia on muun muassa Kiasman kokoelmissa ja Hyäryllistä taiteilijaryhmän teoksia Suomen Valokuvataiteen museon kokoelmissa.

Lisätietoja:
Näyttelyamanuenssi Elina Suutari
K.H.Renlundin museo
elina.suutari@kokkola.fi
puh. 044 7809 478