Hyppää sisältöön
Veikko Vionoja: Musta verho, hiilipiirustus,1945. Yksityiskokoelma

Taide Vionojan kesänäyttely avautuu juhannuksen jälkeen

Musta verho ja muita piirustuksia on kahdeksan taiteilijan näyttely, jonka pääosassa on piirtäminen. Näyttelyn on kuratoinut Veikko Halmetoja. Hän on antanut keskeisen roolin professori Veikko Vionojan hiilipiirustuksille, joita on nähty harvemmin. Mukana on Vionoja-säätiön omistamien piirrosten lisäksi Vionojan perheeltä ja K.H.Renlundin museolta lainattuja teoksia.

Musta verho -näyttely on esillä  Taide Vionojalla, Ullavalla. Näyttelyyn osallistuu Vionojan lisäksi seitsemän ajankohtaista nykytaiteilijaa, joiden tuotannossa piirtäminen on keskeisellä sijalla. Piirustus näyttäytyy moni-ilmeisenä ja ilmaisuvoimaisena lajina, jossa taiteilija on välittömästi läsnä.

Mukana on runsaasti nimenomaan hiilipiirroksia sekä Vionojalta että näyttelyn muilta taiteilijoilta.
– Hiilipiirtäminen mielletään usein luonnosteluksi. Hiili on kuitenkin intensiivinen väline, jolla piirtäminen on erityinen taitolaji, näyttelyn kuraattori Halmetoja kuvailee.

Näyttelyn taiteilijoista Timo Vuorikoski on ainoa, joka on esiintynyt aiemmin samassa näyttelyssä Vionojan kanssa, tämä tapahtui vuonna 1970 Taidehallissa. Hänen teoksensa ovat isoja kankaalle tehtyjä hiilipiirroksia, joissa vanha puutarha näyttäytyy yksityiskohtien kautta intensiivisenä ja kauniina. Hiili- tai lyijykynäpiirroksia nähdään näyttelyssä myös Vappu Rossilta, Joel Slottelta ja Kim Somervuorelta. Toisenlaisen näkökulman piirtämiseen tarjoavat Eetu Kevarinmäki tietokonepiirroksilla, Hanna Saarikoski piirtämistä käsittelevällä videoteoksella ja Kirsimaria E. Törönen viivaan perustuvilla puuleikkauksilla.

– Parhaimmillaan piirtäminen on kuin ajattelun jatke. Tämä korostuu kuvataiteilijoiden työskentelyssä ja siksi on usein todella kiinnostavaa nähdä taiteilijoiden piirroksia riippumatta millä välineellä ne on tehty, Halmetoja jatkaa.

Piirtäminen oli aina olennainen osa Veikko Vionojan työskentelyä ja hänen piirustuksensa ovat merkittävä osa suomalaisen modernismin taidehistoriaa. Näyttelyn nimi ”Musta verho ja muita piirustuksia” viittaa siihen, miten piirtäminen jää monen taiteilijan kohdalla piiloon. Se on salaperäisyyteen verhoutunutta, usein vain taiteilijalle itselleen näkyvää työskentelyä.

Näyttelyn taiteilijat:
Veikko Vionoja
Eetu Kevarinmäki
Vappu Rossi
Hanna Saarikoski
Joel Slotte
Kim Somervuori
Kirsimaria E. Törönen
Timo Vuorikoski

Näyttely on tuotettu yhteistyössä K.H.Renlundin museon kanssa.

Lisätietoja: Esko Keski-Vähälä 040-5831482
Taide Vionoja, Haapalantie 121, Ullava, Kokkola
Aukioloajat: 27.6.-21.8. 2022 ti-su 11-18