Hyppää sisältöön

Viuhka käy 9.11.-31.12.2021

 

Viuhkoilla on ollut monenlaisia tarkoituksia ihmisen historiassa. Se on saanut toimia esimerkiksi kärpäslätkänä, kuumuuden ja hyönteisten karkoittajana, pölyhuiskuna tai jyväsihtinä. Viuhkoja on käytetty tanssien rekvisiittana ja erilaisten seremonioiden välineinä. Japanissa samurait ja erityisesti naispuoliset ninjasoturit käyttivät viuhkaa aseena.

1500-luvulta alkaen viuhkasta tuli yläluokkaisten naisten asuun kuuluva muodikas asuste. Viuhkojen valmistus oli oma taidemuotonsa. Pariisissa oli 1600-luvun loppupuolella viuhkantekijöiden ammattikunta. Viuhkoja valmistettiin käsityönä ja arvokkaimmat viuhkat olivat tunnettujen taiteilijoiden maalaamia. Muotitietoiset miehetkin käyttivät viuhkoja 1600 -1700-luvulla.

Myös varakkaiden perheiden lapset käyttivät viuhkoja. Lasten viuhkoilla oli kasvatuksellinen tarkoitus. Niihin oli esimerkiksi maalattu tai painettu aakkosia tai numerot yhdestä yhdeksään. Lasten viuhkat olivat pienempiä kuin aikuisten.

Euroopassa viuhkaa käytettiin 1600–1800-luvuilla vilvoittelun ohella myös viestimisvälineenä. Viuhkan kielestä julkaistiin oppikirjoja ja nuoret naiset kävivät jopa erityisen viuhka-akatemian oppiakseen viestimään viuhkan avulla.

 

Esimerkkejä viuhkan kielestä:

Pudottamalla viuhka: Meistä tulee ystäviä.

Kun asettaa viuhkan sydämen lähelle: Olet voittanut rakkauteni.

Piilottamalla silmät avonaisen viuhkan taakse: Rakastan sinua.

Sulkemalla avonainen viuhka hyvin hitaasti: Lupaan mennä kanssasi naimisiin.

Asettamalla viuhka vasemmalle korvalle: Toivon pääseväni sinusta eroon.

Taputtamalla käsiä yhteen avoimen viuhkan alapuolella: Anna minulle anteeksi.

Pyöräyttämällä viuhkaa vasemmassa kädessä: Meitä tarkkaillaan.

 

Lähde: Marketta Franck: Ja viuhka käy.