Hyppää sisältöön
Tuula Huuskon teoskuva jossa kaksi naishahmoa, Kuva Pekka Agarth, rajattu

ITE-museo

Kehitämme museokorttelin aluetta paremmaksi.
Tämän johdosta museokorttelin kohteisiin pääsy on tilapäisesti rajoitettua.
Pahoittelemme mahdollisesti aiheutuvaa häiriötä.

Kaustiselle vuonna 2001 perustettu ITE – Nykykansantaiteen museo on ollut osa K.H.Renlundin museota vuodesta 2009 lähtien. ITE-museon tehtävänä on edistää suomalaista nykykansantaidetta eli ITE-taidetta alueellisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

ITE-museo hoitaa K.H.Renlundin museolle talletettuja kokoelmia, Maaseudun Sivistysliiton omistamaa ITE-taiteen kokoelmaa sekä Kaustisen kunnan ja Pohjoismaisen Taidekoulusäätiön kansainvälisiä naiivin ja outsider-taiteen kokoelmia. ITE-museo vastaa yhdessä K.H.Renlundin museon kanssa kokoelmatöiden lainauksesta muihin museoihin ja näyttelypaikkoihin kotimaassa, että ulkomailla.

ITE-taidetta esitellään vaihtuvin näyttelyin museokorttelissa sijaitsevassa ITE-museossa. Näyttelyitä tuotetaan paitsi itse, yhdessä eri yhteistyökumppanien ja kuraattoreiden kanssa. Kokoelmatöiden lisäksi näyttelyissä olevat teokset lainataan sekä taiteilijoilta että yksityiskokoelmista. ITE-museo tuottaa liikkuvia näyttelyitä omasta kokoelmastaan ja laajasta taiteilijaverkostostaan. Lisäksi ITE-museo toimii aktiivisesti kotimaisen ja kansainvälisen outsider-taiteen kentällä.

Museo tarjoaa asiantuntijapalveluitaan muun muassa valtakunnallisten ja kansainvälisten näyttelyiden tuottamiseen. Maaseudun Sivistysliiton 2000-luvun alussa aloittamat ITE-taiteen kartoitusprojektit ovat lisänneet ITE-museon pääomaa eli tietoa suomalaisesta nykykansantaiteesta.

 • Toimiminen kansainvälisellä outsider-taiteen kentällä on ollut ensiarvoisen tärkeää pienelle, marginaalitaiteen parissa työskentelevälle museolle. Yhteydet eurooppalaisiin museoihin, gallerioihin ja yksityiskokoelmiin, studioihin ja järjestöihin, tutkijoihin ja asiantuntijoihin ovat tuoneet ITE-taiteen, suomalaisen nykykansantaiteen eurooppalaiseen tietoisuuteen. Outsider-taidetta on tuotu vastaavasti myös Suomeen.

  ITE-museo hallinnoi ensimmäistä kansainvälistä hanketta Contemporary Folk Art in Europe – Equal Rights to Creativity vuosina 2002–2004 yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa. Yhteistyö on jatkunut sen jälkeenkin, ja ITE-museo on ollut mukana asiantuntijana lähes kaikissa Sivistysliiton tuottamissa kansainvälisissä näyttelyissä mm. Lontoossa ja Budapestissa 2004, Moskovassa 2005, Pariisissa 2006, Randersissa, Tanskassa 2008 sekä yhteispohjoismaisella kiertueella 2009–2011. K.H.Renlundin museo jatkoi pohjoismaista yhteistyötä vuosina 2018–2020 tuottamalla käsityöperustaisen outsider-taiteen (Nordic Outsider Craft) näyttelykiertueen, joka oli esillä jokaisessa Pohjoismaassa.

 • European outsider art association jäsenlogo

  ITE-museo on ollut European Outsider Art Associationin (EOA) jäsen vuodesta 2009, sen perustamisesta lähtien. EOA on eurooppalainen verkostojärjestö, joka pyrkii edistämään outsider-taiteen ja sen tekijöiden asemaa ja arvostusta Euroopan maissa. Se kokoaa yhteen outsider-taiteeseen keskittyviä kulttuurijärjestöjä, museoita, gallerioita, tutkimusyksiköitä, viestimiä sekä erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden studioita ja oppilaitoksia.

  Suomesta mukaan ovat liittyneet ITE-museon lisäksi Maaseudun Sivistysliitto (EOA:n perustajajäsen) ja Taidekeskus Kettuki (erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden valtakunnallinen verkostotoimija). Järjestön puheenjohtaja on Heidelbergissa sijaitsevan Prinzhorn Collection johtaja Thomas Röske ja hallituksen suomalaisena jäsenenä toimii Kettukia edustava taiteen tutkija Minna Haveri. Yhdistyksen toimipaikka on GAIA-museossa Tanskassa.

  EOA:n vuosikokous kokoaa toimijat yhteen ympäri Eurooppaa. Sen yhteyteen sijoittuvat teemoitetut ja ajankohtaiset seminaarit ja kansainväliset näyttelyt houkuttavat jäsenistöä paikalle. Vuonna 2011 kokous pidettiin Helsingissä. Sittemmin vuosikokouksia on pidetty Gentissä, Heidelbergissa, Pariisissa, Palermossa ja Messinassa, Katowicessa, Randersissa, Chichesterissä sekä Tukholmassa. Kettuki, Maaseudun Sivistysliitto ja ITE-museo järjestävät vuoden 2022 konferenssin ja vuosikokouksen Hämeenlinnassa.

  Lisätietoa järjestöstä European Outsider Art Association linkissä www.outsiderartassociation.eu.

 • ITE-museo hoitaa K.H.Renlundin museolle talletettuja kokoelmia, Maaseudun Sivistysliiton omistamaa ITE-taiteen kokoelmaa sekä Kaustisen kunnan ja Pohjoismaisen Taidekoulusäätiön kansainvälisiä naiivin ja outsider-taiteen kokoelmia. ITE-museo vastaa yhdessä K.H.Renlundin museon kanssa kokoelmatöiden lainauksesta muihin museoihin ja näyttelypaikkoihin sekä kotimaassa että ulkomailla.

  ITE-museon esite löytyy linkistä.

 • ITE-taiteen kokoelmat karttuivat alussa sattumanvaraisesti lahjoituksin, mutta myöhemmin kokoelmaa alettiin kasvattaa suunnitelmallisesti. Kokoelmassa on mm. seuraavien eturivin ITE-taiteilijoiden teoksia: Enni Id, Martti Hömppi, Petri Martikainen, Väinö Oja, Timo Peltonen, Veijo Rönkkönen, Ilmari “Imppu” Salminen ja Jussi Tukiainen.

  ITE-taiteen kokoelmaan kuuluu yli 2000 teosta tai teoskokonaisuutta yli 50 taiteilijalta. Kokoelmassa on veistoksia, maalauksia, piirroksia sekä suuri määrä haastattelumateriaalia ja filmejä. Lähes parikymmentä maamme eturiviin kuuluvaa ammattivalokuvaajaa on kuvannut ITE-taideympäristöjä ja taiteilijoita, ja kokoelmassa on lähes parisataa yksittäistä vedosta.

  Kokoelmateoksia lainataan kotimaisiin ja kansainvälisiin näyttelyihin. ITE-museon kokoelmat omistaa Maaseudun Sivistysliitto ja kokoelmat on talletettu K.H.Renlundin museolle.

  Kokoelmateoksia alettiin luetteloida digitaalisen tietokantaan (DigITE) vuonna 2011. DigITE on Maaseudun Sivistysliiton omistama sähköinen arkisto, jonne on luetteloitu myös useissa kartoitushankkeissa syntynyt materiaali (taiteilijatiedot, valokuvat ym.). Luettelointityö on jatkuva prosessi, mutta palvelee jo nyt ITE-taiteen kentässä olevien toimijoiden lisäksi tutkijoita, kuraattoreita sekä suurta yleisöä.

 • Oman kokoelmansa lisäksi ITE-museo huolehtii myös ns. Dallmeier-kokoelmasta. Se on hannoverilaisen lääkäripariskunnan Maija ja Volker Dallmeierien keräämä ja kokoama arvokas eurooppalaisen naiivin ja outsider-taiteen yksityiskokoelma. Kerääminen alkoi vuonna 1969.  Se vei Dallmeiereita matkoille kaikkialle Eurooppaan tapaamaan naiiveja ja outsider-taiteilijoita, joiden teokset ovat tänä päivänä tunnettuja ympäri Eurooppaa.

  Vuonna 2005 Dallmeierit lahjoittivat kokoelmansa Kaustiselle, ja kunta omistaa teokset. Lahjoituskokoelma sisältää yli 200 taideteosta 57 taiteilijalta 17 maasta sekä laajan kirjakokoelman. Taideteoksiin lukeutuu maalauksia ja pienoisveistoksia. Kokoelman taiteilijoita ovat mm. André Bauchant, Enrico Benassi, Erich Bödeker, Emerik Feješ, Katarzyna Kawłowa, Nikifor, Hector Trotin, Josef Wittlich ja Anna Zemánková. Suomalaisina taiteilijoina kokoelmassa ovat edustettuna Håkan Brunberg ja Enni Id. Kokoelman veistososastossa korostuu uskonnollinen teema ja veistokset ovat pääsääntöisesti Puolasta.

  Vuonna 2013 Dallmeierit lahjoittivat lähes 100 puolalaista uskonnollisaiheista puuveistosta Maaseudun Sivistysliiton ITE-taiteen kokoelmaan.

  Kokoelmasta julkaistiin heinäkuussa 2016 kirja Elämää taiteen parissa – Maija ja Volker Dallmeierin naiivin taiteen kokoelma. Kirjan on kustantanut Kaustisen kunta ja sitä saa ostaa / tilata Kaustisen kunnantalolta, Kansantaiteenkeskuksen myymälästä ja K.H.Renlundin museon museokaupasta.

 • Kokkolassa toimiva Pohjoismainen Taidekoulusäätiö sai merkittävän kansainvälisen naiivin ja outsider-taiteen lahjoituksen düsseldorfilaisilta galleristeilta Werner ja Elke Zimmereiltä vuonna 2020. Kokoelma on talletettu K.H.Renlundin museolle, jota se hoitaa yhdessä ITE-museon kanssa.

  Lahjoitus käsittää noin 300 teosta, pääosin maalauksia. Kokoelmassa ovat edustettuina naiivin ja outsider-taiteen keskieurooppalaiset klassikot kuten mm. Erich Bödeker, Minna Ennulat, Max Raffler ja Josef Wittlich. Merkittävän osan lahjoitusta muodostavat itäeurooppalaiset taiteilijat kuten mm. Nikifor ja Ondrej Šteberl ja erityisesti entisen Jugoslavian alueen taiteilijat kuten mm. Ivan Generalić, Ivan Rabuzin ja Franjo Klopotan.

  Dallmeier- ja Zimmer-kokoelmat muodostavat yhdessä ainutlaatuisen kokoelman Suomessa, vastaavaa ei löydy muualta. Kokoelmissa on teoksia osittain samoilta taiteilijoilta mutta eri aikakausilta. Myös maantieteellisesti kokoelmat täydentävät toisiaan. Kokoelmien esittely tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia esitellä eurooppalaista naiivin taiteen historiaa. Kansainvälisestikin mitattuna kokoelma on arvokas ja kiinnostava.

  Saksalaisten kokoelmien välillä vallitsee mainio yhteys. Sekä Zimmerit että Dallmeirit aloittivat kokoelmiensa keräämisen samoihin aikoihin 1960-luvun lopulla, ja tätä kautta myös tutustuivat toisiinsa.
  Maija ja Volker Dallmeier perustivat vuonna 1982 Erich-Bödeker-Gesellschaft für naive Kunst -nimisen yhdistyksen merkittävän saksalaisen itseoppineen veistäjän Erich Bödekerin mukaan. Mukaan liittyi useita saksalaisia kerääjiä, Zimmerit mukaan lukien. Yhdistys pitää yllä tietoutta naiivista taiteesta ja naiiveista taiteilijoista. Yhdistys toimii edelleen aktiivisesti.

 • Erityistaidetoiminnalla tarkoitetaan erityistä tukea tarvitsevien kuvataidetoimintaa. Se on avustettua ja taideammattilaisten ohjaamaa taidetyöskentelyä, jossa ovat edustettuina eri työskentelytekniikat mediataide mukaan lukien.

  Kansainvälisen outsider-taiteen kenttään lukeutuvan ITE-taiteen ideologia sisältää ajatuksen ihmisten tasavertaisuudesta paitsi taiteen vastaanottajina, myös taiteen tekijöinä. Niinpä K.H.Renlundin museossa toimivan ITE-museon tavoitteena on tarjota visuaalisiin taiteisiin suuntautuneille kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville mahdollisuus tasa-arvoiseen taidetoimintaan Kokkolassa ja Keski-Pohjanmaalla.

  K.H.Renlundin museo toteutti vuosina 2013–2015 työpajoja yhteistyössä Keski-Pohjanmaan opiston sekä Kokkolan kaupungin toimintakeskusten Duunin ja Kompassin kanssa. Hanke lisäksi samalla yleistä tietoisuutta ja keskustelua erityistaidetoiminnasta. Hankkeita toteutettiin Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Taiteen edistämiskeskuksen avustuksilla.

  Hankkeiden jälkeen museo on jatkanut työtä erityistaidetoiminnan aseman vakiinnuttamiseksi Kokkolassa tekemällä yhteistyötä valtakunnallisen edunvalvojan Kettukin kanssa sisällyttämällä näyttelyohjelmistoonsa erityistä tukea tarvitsevien taidetta.