Hyppää sisältöön

Sketches of North

Esillä 20.9.2023–14.2.2024
Näyttelyhalli, Pitkänsillankatu 28, Kokkola

Sketches of North on video- ja installaatiotaiteilija Hannu Karjalaisen luoma, liikkuvasta kuvasta ja vahvasta äänimaailmasta rakentuva teoskokonaisuus, joka on ensimmäistä kertaa yleisön nähtävillä K.H.Renlundin museon Näyttelyhallissa.

Teoksessa käsitellään ilmastonmuutoksen aikaansaamaa muutoksen välttämättömyyttä, sen vaikuttaessa ihmisen ja luonnon väliseen suhteeseen kiihtyvällä rytmillä niin poliittisten, sosiaalisten kuin taloudellistenkin kysymysten kautta.

Hannu Karjalainen tuo teoksissaan näkyväksi teemojen syvempään tutkimiseen liittyviä ristiriitoja ja paradokseja, jotka paljastuvat katsojalle tarkastelukulmaa muuttamalla. Abstraktin pohdiskeleva, tunnelmaltaan hypnoottinen, mutta hetkittäinen leikitteleväkin teoskokonaisuus johdattaa kokijan antautumaan omille tulkinnoilleen teoksissa esitetyn ihmisen ja luonnon yhteyden ulottuvuuksista. Voiko hedonismi, inhimillisen mielihyvän ja hyödyn tavoittelu olla harmoniassa luonnon kunnioittamisen ja sen monimuotoisuuden säilyttämisen rinnalla?

Hannu Karjalainen on erityisesti videoinstallaatio-, valokuvataide- ja äänitaideteoksistaan tunnettu Helsingissä työskentelevä, palkittu kuvataiteilija, valokuvaaja, elokuvantekijä ja säveltäjä. Hänen töitään on ollut esillä niin kotimaassa kuin kansainvälisesti mm. UMMA University of Michigan Museum of Artissa, International Biennale of Photography Bogotassa, Scandinavia House New Yorkissa, Fotogalleriet Oslossa ja Nykytaiteen Museo Kiasmassa Helsingissä.  Karjalainen on valmistunut taiteen maisteriksi valokuvauksesta Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2005. Hänet valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2009. Karjalaiselle myönnettiin valtion kolmivuotinen taiteilija-apuraha 2021. Hänen teoksiaan löytyy lukuisista julkisista ja yksityisistä kokoelmista.

Kuva: Marcus Riska/ KHRM