Hyppää sisältöön
Taiteilija sahaa kuviosahalla oksaa.

Videot keskipohjalaistaiteilijoista

Tällä sivulla voi tutustua keskipohjalaisista taiteilijoista tehtyihin videohaastatteluihin. Videohaastattelut on tuotettu Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän Mediakeskus LIME:n ja K.H.Renlundin museon yhteistyönä. Haastatellut kuusi taiteentekijää ovat kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Jaakko Pernu, kuvataiteilija Annuli Viherjuuri, keraamikko Merja Pohjonen, taiteilija Juhani Melender, kuvanveistäjä Kaija Kontulainen ja valokuvataiteilija Jari Eklund.

Haastattelut ja tekstitykset ovat suomeksi.

Videoidut haastattelut

Museo julkaisee haastattelut verkossa syksyn 2022 aikana. Julkaisutahti on yksi video viikossa 18.8. alkaen.

Taiteilijakohtainen julkaisuaikataulu on seuraava:

18.8. ympäristötaiteilija Jaakko Pernu
25.8. kuvataiteilija Annuli Viherjuuri
1.9. keraamikko Merja Pohjonen
8.9. taiteilija Juhani Melender
15.9. kuvanveistäjä Kaija Kontulainen
22.9. valokuvataiteilija Jari Eklund

  • Kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Jaakko Pernu (s. 1958) tekee paikkasidonnaisia ympäristötaideprojekteja luonnon materiaaleista. Pernun teoksille on luontaista suuri mittakaava sekä pelkistetty muoto, jolloin materiaalin oma rytmi sekä luonnollinen kaaos säilyvät osana veistosta. Katoavista materiaaleista rakentuviin, huokoisiin veistoksiin on myös jätetty sijaa huumorille sekä katsojan tulkinnoille. Kansainvälisesti työskentelevälle ympäristötaiteilijalle idea teoksiin syntyy usein paikasta itsestään. Viime vuosina hänen julkisia teoksiaan on työstetty myös eri metalleista kuten corten-teräksestä ja alumiinista.

    Haastattelussa Jaakko Pernu myös kertoo, mikä sai hänet nuorena kiinnostumaan taiteesta ja kuka taiteilija on jäänyt merkityksellisenä hänen mieleensä. Työhuoneelta kuvattu videohaastattelu löytyy tästä linkistä.

    Tekijät: Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä/Mediakeskus LIME, työryhmä: Janette Lamu, Juha-Matti Myllymäki, Joni Märsylä ja Ilkka Vuorto. Yhteistyössä K.H.Renlundin museo.

  • ”Tietynlainen herkkyys tarkastella elämää peilautuu taiteeseeni”, Annuli Viherjuuri (s. 1984) luonnehtii. Hän on kääntänyt tuoreen sivun taiteellisessa tuotannossaan siirryttyään figuratiivisesta abstraktin kuvamaailman pariin. Valmiiksi mietityn kuvan sijaan työskentelyä määrittää prosessi, jossa teos kehkeytyy viiva viivalta ja kerros kerrokselta kohti lopputulostaan. Viherjuuri kuvaileekin maalauksen rakentuvan mietiskelypoluksi – kerroksellisesti työstettyyn öljyvärimaalaukseen kätkeytyy taso, joka jää vain taiteilijan ja maalauksen väliseksi salaisuudeksi.

    Tekijät: Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä/Mediakeskus LIME, työryhmä: Anttoni Hautamäki, Lilli Hänninen ja Joni Märsylä. Yhteistyössä K.H.Renlundin museo

  • Merja Pohjosen (s. 1955) mukaan keramiikan työstössä kaikki lähtee materiasta – ilmaisujen ja aiheiden on sovittauduttava sen vaatimuksiin. Taiteilijaa innoittaa erityisesti ihmiskunnan historiaan kietoutuvat keramiikan varhaisvaiheet, ja hän hyödyntää kivikautisia polttomenetelmiä osana työskentelyään. Taiteentekoprosessiin liittyy tiedonhakua ja tutkimusta aiheiden ympärillä, mikä tuo usein vahvistusta omiin aavistuksiin. Toisaalta teokset ovat myös väylä pohtia ympäröivää, kuten luonnon merkitystä, eläinten kohtaloita tai naisen asemaa.

    Tekijät: Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä/Mediakeskus LIME, työryhmä: Anttoni Hautamäki, Lilli Hänninen ja Joni Märsylä. Yhteistyössä K.H.Renlundin museo

  • Juhani Melenderille (s. 1941) kuvioiden etsiminen taiteen kautta näyttäytyy loputtomana mahdollisuutena. Tuotannossaan hän pyrkii luomaan esteettisiä kokemuksia värien ja muotojen harmonialla. Häntä kiehtoo ei-esittävä taide, erityisesti konkretismi. Tyylisuunnan kollegoita sekä yleisöä tekijä on löytänyt maailmalta etenkin Instagramin kautta. Vastavuoroisesti matkustelu ja koetut näyttelyt ovat innoittaneet taiteilijaa.

    Melender on harjaantunut tarkkuutta vaativaan tekniikkaan työskennellessään faktorina eri lehtitaloissa. Hän on keskittynyt taiteen tekoon jo 30 vuoden ajan pitkän työuran katkettua sairastumiseen. Yhä vuosikymmentenkin jälkeen maalaaminen tuntuu palkitsevalta.

    Tekijät: Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä/Mediakeskus LIME, työryhmä: Janette Lamu, Juha-Matti Myllymäki, Joni Märsylä ja Ilkka Vuorto. Yhteistyössä K.H.Renlundin museo.

  • Kuvanveistäjä Kaija Kontulainen (s. 1966) nauttii muotojen luomisesta. Hän työstää ihmis- ja eläinaiheisia veistoksia, joissa materiaalina toimii useimmiten puu, mutta myös pronssi, betoni ja rautalanka ovat tulleet taiteilijalle tutuiksi. Kain Tapperin oppipoikanakin työskennellyt Kontulainen on harjaantunut kuvaamaan erityisesti naisia. On syntynyt luottamus, että ”naiset osaavat kyllä kertoa, mistä pitää ottaa pois ja minne lisätä”, kuvanveistäjä iloitsee. Piirustus, kuva tai mielensisäinen hahmotelma toimivat usein lähtökohtina työskentelylle, jota säestää aina musiikki klassisesta jazziin. Viime aikoina Kontulainen on tuntenut kutinaa myös värien pariin.

    Taiteilijan työhuoneelta kuvattuun videoon on taltioitu, kuinka Kontulainen työstää Olohuone kotikaupungissa -teossarjaan kuuluvaa teräslankaveistosta. Videohaastattelu löytyy alinna olevasta linkistä.

    Tekijät: Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä/Mediakeskus LIME, työryhmä: Janette Lamu, Juha-Matti Myllymäki, Joni Märsylä ja Ilkka Vuorto. Yhteistyössä K.H.Renlundin museo.

  • Valokuvataiteilija Jari Eklundin (s. 1962) teoksissa taiteilijan havainnot ympäröivästä saavat näkyvän muotonsa. Omakohtainen kokemus sekä yhteiskunnallinen kantaaottavuus ovat niin ikään läsnä, kuten Vuosi ilman sähköä -teossarjassa. Siinä turvepohjille työstetyt ja aikanaan luontoon palautuvat valokuvateokset kietoutuvat ekologisuuden tematiikkaan. Myös analoginen prosessi, etenkin pimiötyöskentelyn suoma käsituntuma valokuvan syntyyn ja värisyyteen innostavat tekijää. Eklundin mukaan taiteilija tarvitsee toisia taiteilijoita peilikseen, sillä taide ei verso tyhjiössä. Samoin teos saa elämän vasta katsojan myötä.

    Tekijät: Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä/Mediakeskus LIME, työryhmä: Anttoni Hautamäki, Lilli Hänninen ja Joni Märsylä. Yhteistyössä K.H.Renlundin museo. Värinän tilojen kuvaus: Värinä-osuuskunnan tuottaja Jasmine Fagerström