Mene sisältöön

Navigaatio

Meri ja saaristo

Merellä ja saaristolla on aina ollut suuri merkitys Kokkolan rannikkoseudulle. Kokkola on vanha satamakaupunki, jossa vuosisatojen kuluessa on rakennettu satoja purjelaivoja ja käyty tervalla kauppaa. Meren antimien ansiosta voimme tarjota ihania luonto- ja saaristoelämyksiä. Lumoavan valoisia kesäöitä meren helmassa, vene- ja kanoottiretkiä jokitaipaleilla, vaelluksia metsien ja soiden halki. Kokkolasta löytyy upeita hiekka- ja uimarantoja, joihin ehdottomasti on pistäydyttävä kesäpäivinä. 

Tankar
Tankarin karun kaunis majakkasaari sijaitsee eteläisellä Perämerellä Kokkolan ulkosaaristossa, noin 15 km luoteeseen Kokkolan satamasta. Majakkasaaren karu, kivinen ympäristö vie matkailijansa menneisyyteen, jolloin kalastajat ja hylkeenpyytäjät hakeutuivat Tankarin suojiin myrskyjä vastaan. Vanhan saaristolaiselämän voi vaistota suolantuoksuisesta meri-ilmasta ja tunnelmallisista kalastajamökeistä, jotka ovat vuosisatojen kuluessa kuulleet satoja tarinoita, joista moni on jo kadonnut pohjoistuulen mukana. 

Tankarin majakka on ohjannut merenkulkijat turvallisesti Kokkolan satamaan jo vuodesta 1889 ja se on edelleen yksi Suomen valovoimaisimmista majakoista. Majakan lisäksi saarella sijaitsee vanha kalastajakylä, pieni museo, kirkko sekä luotsiasema. Tankarin majakkasaari on luontoihmisille kuin pieni paratiisi meren keskellä, siellä on tavattu jopa yli 180 kasvilajia ja osa niistä onkin hyvin harvinaisia. Tankar tarjoaa mahtavat puitteet tarkastella myös alueen linnustoa, saarella on tavattu jopa 260 lintulajia, joista 40 pesii saarella. Etenkin lintujen muuttoaikana keväisin ja syksyisin Tankarin lintuasema tarjoaa paljon nähtävää. 

Tankarin majakkasaari on kiistatta eräs Kokkolan suosituimmista matkailukohteista, eikä syyttä. Se tarjoaa upeiden maisemiensa lisäksi mahdollisuuden sukeltaa saaristolaiselämän historiaan, järjestää erilaisia kokouksia, tulla saunomaan aidossa puulämmitteisessä saunassa ja yöpyä saaren vierasmajassa tai luotsiaseman huoneissa Tankar Inn majatalossa. Mikäli tahdot tehdä vaikutuksen vieraisiisi – Tankar on oikea paikka. 

Tutustu tarkemmin saaren historiaan ja palveluihin: www.tankar.fi

Köpmanholmen (Luoto)
Soutumatkan päässä mantereelta sijaitseva vehreä ja luonnonläheinen Köpmanholmen-saari toivottaa tervetulleeksi perheet, kouluryhmät tai yritykset. Köpmaholmenilta löytyy kahvila-ravintola, kokoustila, näköalatorni ja tietenkin luonnon suoma rauha. Köpmanholmenilla on runsaasti tilaa eri harrastuksille, voit esim. pelata lentopalloa ja muita pelejä, sekä hyvältä uimarannalta löytyy lapsille liukumäki. Köpmanholmen on Luodon kunnassa. 

Vanhansatamanlahti ja Meripuisto
Kokkolan vanhansatamanlahti ja Meripuiston alue tarjoilevat ihanteelliset puitteet kesäpäivänä piknikin viettoon koko perheen kanssa. Upea merinäköala ja suuret nurmikentät kutsuvat luokseen perheitä vilttien ja ruokakorien kanssa, ja iso hiekkaranta houkuttaa lapset kirmaamaan veteen nauraen. Meripuisto tarjoaa valvotun uimarannan lisäksi myös mahdollisuuden pelailuun, merellisiin aktiviteetteihin tai perinteiseen rantalomailuun. Upean virkistäytymisalueen katveesta löydät myös rantalentopallokentät, skeittirampin, frisbeegolf-radan ja ulkokuntosalin. Lapsille Meripuistosta löytyy leikkipuisto, jonka keskiössä on suuri laiva kiipeilyratoineen. Lisää aktiviteetteja tarjoaa myös alueen vieressä sijaitseva Kokkola Camping, jossa voit harrastaa mm. minigolfia.  

Meripuistosta lähtevät myös risteilyt saaristoon ja Tankarin majakkasaarelle. Meripuistossa on runsaasti parkkipaikkoja ja muutama vierasvenepaikka. Meripuiston tunnelmaa nostattamassa ja kävijöitä ruokkimassa on ravintola Burger Village. Anniskeluoikeudet omaavassa ravintolassa on maukkaita burgereita ja kesän myötä myös monenlaisia tapahtumia. Alueella on yleiset WC:t, jotka ovat avoinna aamusta iltaan. Meripuistosta on vain n. 2,5 km etäisyys keskustaan ja sen voit kävellä kaunista Suntin rantaa pitkin, ihaillen samalla vanhoja venevajoja, jotka ovat päätyneet Vallilan Kokkola-kuosiinkin. Voit siis poiketa Meripuistoon kävellen, autolla, pyörällä tai vaikka rullaluistellen!  

Vattajanniemi & Ohtakari
Vattajanniemen hiekkarannat sijaitsevat noin 40 km päässä Kokkolan keskustasta. Vattajan dyynialue on maisemallisesti merkittävä koko Euroopan mittapuulla. Alue on Euroopan havumetsävyöhykkeen suurin dyyniranta, joka on myös yksi Pohjoismaiden pisimmistä hiekkarannoista, yli 15 kilometriä. Hiekkarannat ovat Suomen laajimmat ja upeassa luonnontilassaan tuovat katsojalle joka kerta uutta nähtävää. Silmänkantamattomiin ulottuva hiekkaranta tarjoaa mahtavat puitteet auringonottajille, retkeilijöille ja luontokuvaajille. 

Vattajan vieressä sijaitsee Ohtakari, saari ja kalastajakylä, jonne vie hiekkarantojen reunustama tie, jonka molemmilla puolilla meri kurkottaa lähelle. Ohtakari on tärkeä kalastajien tukikohta, alueen kalastushistoria kantaa kauas ja siihen voi tutustua Ohtakarin kalastusmuseossa. Ohtakarissa on näköalatorni, joka tarjoaa upeat maisemat merelle, mutta myös Vattajan dyyneille. Nykyään Ohtakarissa on noin 50 vapaa-ajan asuntoa, luontopolku, grillikatos, vierasvenesatama ja kesäisin toimiva kahvila. 

Vattaja ja Ohtakari osuvat lintujen päämuuttoreitille ja alueen linnusto onkin huomionarvoinen. Alue tarjoaa lintubongareille ainutlaatuisen mahdollisuuden tarkkailla lintujen elämää etenkin keväisin ja syksyisin, jolloin lintujen muutto voi olla todella näyttävää. Vattajan alue toimii osittain myös Puolustusvoimien harjoitusalueena, jonka vuoksi alueella liikkumista voi olla ajoittain rajoitettu. 

Trullevinniemi
Trullevinniemen hiekkarannat Punakalliot ja Valkohieta houkuttelevat kesäisin lapsiperheitä nauttimaan aurinkoisesta päivästä uimisen ja piknikin merkeissä. Punakallioiden nimikin viittaa upeaan punertavaan kalliomaisemaan, jonka kalliot hehkuvat lämpiminä kuumana kesäpäivänä. Punakallioiden alueella on wc, pukukopit ja retkeilytunnelmaan pääsee Punakallioiden nuotiopaikalla, joka tarjoaa mahdollisuuden makkaranpaistoon ja tunnelmointiin. Valkohieta tarjoaa kaunista merimaisemaa ja mukavat puitteet uimiselle. Valkohietan alueella on wc, pukukopit ja laavu. 

Laajalahti
Laajalahdessa on nähtävää, vaikka koko päiväksi! Alueella on luontopolku, joka tarjoaa metsä- ja rantaheinämaisemaa, jossa linnut sirkuttavat ja aurinkoisena päivänä valo siivilöityy kauniisti metsän oksistojen lomitse. Metsän siimeksessä voi käydä pelaamassa frisbeegolfia täysmittaisella 18-korin kentällä tai hiekkarannan läheisyydessä rantalentopalloa. Laajalahdessa voi myös bongailla lintuja kahdesta lintutornista. Kaunista dyynimaisemaa koristaa suuret männyt, joiden välistä kulkevat pitkospuut Laajalahden hiekkarannalle. Hiekkaranta tarjoaa matalan vesistön, jossa voi käydä uimassa myös perheen pienimpien kanssa. Laajalahden hiekkarannalla on pukukopit ja grillikatos. 

Lahdenperä
Lahdenperän ranta sijaitsee Ykspihlajan idyllisessä lähiössä. Lahdenperän rannalla on pukukopit ja wc.  

Öjan Kalastajakylä
Öjan Kalastajakylään voit poiketa, vaikka veneillen. Vierassatama tarjoaa paikan ohikulkeville veneilijöille ja alue tarjoaa uimarannan lisäksi myös hyppytornin, kahvilan, museon ja mahdollisuuden pelata rantalentopalloa. Alueella on myös kaunis saariston luontopolku. 

MENOSSA MERELLE?
Merelle pääsee nopeilla, mukavilla moottoriveneillä. Risteilykohteina ovat mm. majakkasaari Tankar, Öjan Kalastajakylä, Bosundin Kalasatama, Köpmanholmen ja Lohtaja-Himanka Saaristo.

Kokkolan Matkailu Oy - Risteilyt majakkasaari Tankariin M/S Jennyllä
Kaupungintalo, Kauppatori 5, PL 43
67100 Kokkola
Puh. 040 8065 075
Puh. ryhmät 044 7809 713
s-posti: tourism@visitkokkola.fi

Taksivene M/S Leo
Lähdöt Mustakari/Meripuisto
puh. 040 1827 075, info@taksivene.fi, www.taksivene.fi

Kokkolan Meripelastajat - M/S Sällgrund II
Puh. 040 5424 443, Kokkolan Meripelastajat

Kuva: Ville Hyytinen
Merelle!
Meripuisto
Meripuisto

Ohtakari
Ohtakari

Köpmanholmen
Köpmanholmen

Köpmanholmenin kartta
Köpmanholmenin kartta
Tekstisi tulee tähän.

matkailu

Sivun alkuun