Mene sisältöön

Navigaatio

Nähtävyyksiä

Vanhakaupunki Neristan kutsuu!

Kokkolan liikekeskustan tuntumassa on yksi maamme laajimpia historiallisia puukaupunkikokonaisuuksia. Asemakaava on 1650-luvulta. Se kattaa 12 korttelia, joissa on satoja puutaloja ja piharakennuksia. Näistä vanhimmat ovat 1600-luvulta.

Omatoiminen matkailija opastaa itseään Wanhan Kallen kävelykierroksella. Hae siis Kokkolan Matkailusta ilmainen esite ja tutustu Kokkolan vanhaan historiaan! Kävelyreitti on n. 3,5 km pitkä, joten kahvikin maistuu jossakin reitin varrella olevalla kahvilassa. Tai osallistu opastetuille kierroksille Neristanissa oppaan johdolla, ja sukella tarinoiden mielenkiintoiseen maailmaan. www.neristan.fi

Tankarin majakkasaari lumoaa
Tankarin majakkasaari sijaitsee eteläisellä Perämerellä Kokkolan ulkosaaristossa, noin 15 km luoteeseen Kokkolan satamasta. Saari, jota 1500-luvulla kutsuttiin nimellä Klippan, on noin 900 metriä pitkä ja 500 metriä leveä. Saarella sijaitsee vuonna 1889 rakennettu majakka, vanha kalastajakylä ja kirkko, Tankarin hylkeenpyyntimuseo ja lintu- sekä luotsiasemat. Kesällä voit kokea myös merireitin Köpmanholmeniin. Köpmanholmenilla mm: maankohoamisnäyttely Terra Mare, kahvila, tilausravintola, kokoustila. www.tankar.fi    

Veikko Vionojan kesäkoti
Nykyisin Taide Vionojana tunnettu paikka sai alkunsa 1970-luvun alkupuolella, kun prof. Vionoja siirrätti rakennusmestariveljensä Toivo Laineen kanssa Korpela-nimisen pohjalaistalon Perhosta Ullavaan, Haapalan kylään. Talo oli rakennettu 1700-luvulla ja siirretty aiemmin Perhoon Vetelistä, Pulkkisten kylästä. Korpela toimi useita vuosia suvun kesäasuntona ja se sijaitsee lähellä Vionojan lapsuusajan kotia, jossa perhe asui äidin kuoleman jälkeen. Pohjalaisessa pihapiirissä, hirsirakennusten hiljaisessa harmoniassa on henki, joka on jäänyt elämään Veikko Vionojan taiteellisessa työssä. Näyttelytiloissa on esillä Veikko Vionojan taideteosten kokoelma sekä Esa Riipan grafiikkaa ja Seppo Kalliokosken veistoksia. Näyttelyt ja kahvila ovat avoinna 24.6.–25.8. klo 11–18 (maanantaisin suljettu). Muuna aikana avoinna sopimuksesta. Veikko Vionojan teoksia on nähtävillä useimmissa suomalaisissa taidemuseoissa sekä lukuisissa kokoelmissa, joista suurimpia ovat K. H. Renlundin kokoelma Kokkolassa, Jouko Tissarin kokoelma Jyväskylän yliopistossa ja Vionojasäätiön kokoelma. Teoksia on myös useissa ulkomaisissa taidemuseoissa ja julkisissa kokoelmissa. Haapalantie 121, 68380 Yli-Ullava, taide.vionoja@vionoja.fi tai eskon.puumerkki@kotinet.com, puh. 040 583 1482
www.vionoja.fi 

Uintikeskus Vesiveijari
Tervetuloa yhteen Suomen suosituimmista uintikeskuksista. VesiVeijari tarjoaa elämyksiä isoille ja pienille ympäri vuoden. Sisällä voi uida, jumpata, leikkiä ja rentoutua yhdeksässä altaassa. Perinteisten saunojen lisäksi voi tilauksesta kokeilla infrapuna- tai savusaunaa. Kesäisin rohkeimmat voivat laskea maauimalan 80 metriä pitkästä vesiliukumäestä. Yrityksille ja ryhmille räätälöimme monipuoliset virkistys- ja kokouspaketit. Kaarlelankatu 55. Puh. 040 8068 042.

Upeita museokohteiden helmiä!
K.H. Renlundin museo – Keski-Pohjanmaan maakuntamuseo
K.H.Renlundin museossa on esillä Kokkolan rikasta kulttuuriperintöä. Näyttelyiden ohella museolla on monipuolinen museopedagoginen ohjelmatarjonta kaiken ikäisille. Museopiha on kaupunkilaisten kesäpäivien keidas, jonne voi tulla viihtymään museokierroksen lomassa. Monipuoliset näyttelyt sijaitsevat Roosin talossa, Pedagogiossa, Lassanderin talossa ja näyttelyhallissa. Lisäksi Draken kotimuseo ja Leo Torpan kamerakokoelma ovat avoinna tilauksesta. Roosin talon (1813) yläkerrassa on esillä Karl Herman Renlundin taidekokoelmasta Suomen kultakauden taidetta ja Roosien ajan esineistöä, alakerrassa vaihtuvia näyttelyitä sekä museokauppa. Leo Torpan kamerakokoelma sijaitsee pihapiirin suolamakasiinissa. Museokorttelissa sijaitsee ITE-museo, jonka toiminta on valtakunnallista ja kansainvälistä. Museokorttelissa sijaitsevat myös Suomen vanhin kaupunkimiljöössä oleva ei-kirkollinen puurakennus pedagogio (1696) sekä Lassanderin porvaristalo 1700-luvulta. Pedagogiossa on esillä kouluhistoriasta kertova näyttely "Rihvelitaulusta kosketusnäyttöön". Näyttelyhallissa esitellään suomalaista nykykansantaidetta ja kansainvälistä outsider-taidetta yksityis- että ITE-museon kokoelmista.
Museon toimisto: Pitkänsillankatu 1-3 A. Puh. 044 7809 474, tilattavat opastukset 044 7809 477.
Roosin talo: Pitkänsillankatu 39. Puh. 040 8065 165, 044 7809 477.
Museokortteli: Pitkänsillankatu 28. Puh. 040 8065 164, 044 7809 477.

Lassanderin talo
Lassanderin talo rakennettiin alunperin Kustaa Adolfin kadulle vuonna 1748, josta se myöhemmin siirrettiin museokortteliin. Talossa ovat asuneet aikanaan mm. Lassanderin ja Ahlan kauppiasperheet. Lassanderin talo on sisustettu 1700-luvun kauppiasperheen kodiksi ja siellä voi tutustuamyös mm. kaupankäynnin ja merenkulun historiaan.
Pitkänsillankatu 28. Puh. 040 8065 164, 044 7809 477.

Fredrik ja Anna Draken koti
Keskellä vanhaa kaupunkia sijaitseva Draken koti irtaimistoineen siirtyi kaupungin omistukseen testamenttilahjoituksena 1997. 1800-luvun alkupuolelta peräisin olevassa talossa on asunut Draken käsityöläisperhettä neljän sukupolven ajan. Kodin irtaimistossa on esineitä 1700-luvun lopulta 1900-luvun loppuun, taidetta käsitöitä ja yli 3000 teoksen kirjasto. Läntinen Kirkkokatu 20. Puh. 044 7809 477. Avoinna sopimuksen mukaan.

Kieppi - Kokkolan luonnontieteellinen museo - Luonnon ihmeitä Kiepissä
Kiepin kokoelmat: Veikko Salkion luontokokoelma, Viljo Nissisen mineraalikokoelma ja Armas Järvelän perhoskokoelma. Museo on toistaiseksi suljettu tammikuussa 2019 tapahtuneesta tulipalosta johtuen ja sen avaamisesta uudelleen tiedotamme verkkosivuillamme. Kokkolan luonnontieteellinen museossa Kiepissä voit tutustua monipuolisesti luonnon ihmeisiin. Veikko Salkion ainutlaatuinen luontokokoelma esittelee Suomen eläimistöä sekä mm. fossiileja. Viljo Nissisen mineraalikokoelmassa voit nähdä maailman harvinaisimpia mineraaleja sekä mm. meteoriitteja. Armas Järvelää kiehtoi perhosten kauneus ja monilukuisuus. Hänen kokoelmansa koostuu Suomen perhosista.  Veikko Salkion (1912–2006) elämäntyö tähtäsi luonnonsuojelun ja ympäristökasvatuksen edistämiseen. Salkion luontokokoelma käsittää lähes kaikki suomalaiset nisäkkäät ja n. 230 eri lintulajia, hirvieläinten ja onttosarvisten sarvia ja kalloja, fossiileja sekä muuta luontoaineistoa. Viljo Nissisen (1914–2000) tavoitteena oli mahdollisimman täydellisen kokoelman hankkiminen. Mineraalinäytteiden kauneus viehätti häntä. Kokoelmassa on yli 1400 mineraalinäytettä järjestettyinä kemiallisen luokittelun ja kiderakenteen perusteella. Armas Järvelän (1918–2002) perhoskokoelmaan kuuluu yli 30 000 näytettä, lähes kaikki Suomessa esiintyvät perhoslajit. Perhosten suuren määrän vuoksi eri lajeja asetetaan yleisön nähtäville teemoittain: päiväperhoset, kiitäjät ja kehrääjät, koit ja kääriäiset, yökköset ja mittarit.
SULJETTU TOISTAISEKSI REMONTIN VUOKSI.
Pitkänsillankatu 26. Puh. 040 8065 155. Vapaa pääsy!
www.kokkola.fi/kieppi 

Kirkonmäen kotiseutumuseo
Kaarlelan kotiseutumuseo edustaa paikallista 1800-luvun talonpoikaista kulttuuria. Pihalla on talli, paja, savusauna, riihi, sekä aittoja. Alueeseen kuuluvat myös pikkutupa, nahanparkitsimo sekä karstatehdas. Kotiseutumuseolla on näyttelytiloja viereisen pappilan taloustieteilijän, valtiopäivämiehen sekä kirkkoherran Anders Chydeniuksen vuonna 1775 rakennuttamassa kivirakennuksessa. Itse pappila on rakennettu  vuonna 1737 kirkkoherra Karl Gustav Weranderin toimesta. Kaarlelan vanha keskiaikainen kivikirkko 1550-luvulta toimii kesäisin tiekirkkona. Nimekkäin pappilan papeista on Anders Chydenius. Hän seurasi isäänsä kirkkoherrana 1770 ja hoiti virkaa kuolemaansa saakka 1803. Kirkkopolku 4. Avoinna kesäkuu-elokuu ti-su 11-16, to 11-18. Pääsymaksu 2€/ 1€.

Englantilainen maihinnousuvene, barkassi
Kesäkuussa 1854 käydyssä Halkokarin kahakassa vallattu englantilainen maihinnousuvene, barkassi on nähtävillä Englanninpuistossa.

Lohtajan kotiseutumuseo
Lohtajan kotiseutumuseo sijaitsee Lohtajan kirkonmäellä. Museomäen vanhin rakennus on hirsiaitta vuodelta 1698. Museon päärakennuksessa on esillä Lohtajan alueelta kerättyä esineistöä, jotka pääosin ovat 1800-luvulla tehtyjä. Lohtajan
museopihassa on lisäksi niittylato, sauna, hirsiaitta, tuulimylly, torppa sekä ilmatorjuntatykki.Museoalueella voi tutustua myös punaiseen sotilastorppaan, joka kertoo omaa tarinaansa Kuninkaallisen Pohjanmaan rykmentin aikaisen ruotusotilaan ja hänen perheensä elämästä. Kuvanveistäjä Risto Saalastin veistämä Rumpalipoika-patsas muistuttaa Ruotsin vallan aikaisesta ruotuväkijärjestelmästä. Museon pihassa oleva ankkuri on peräisin Mathilde-nimisestä laivasta, joka haaksirikkoutui Lohtajan rannikolle lokakuussa 1869. Museonmäen ilmatorjuntatykin Suomen puolustusvoimat lahjoittivat vuonna 1993. Lohtajan Kirkkotie 2 C, Lohtaja. Puh. 040 7809 474. Avoinna kesäisin, tarkemmat aukioloajat museon nettisivuilta www.kokkola.fi/museot tai puh. 040 7809 474.

Kälviän kotiseutumuseo
Kälviän kotiseutumuseo sijaitsee noin 1.5km Kälviän kirkonkylältä Ullavaan päin Ullavantien varrella. Museo on punaiseksi maalattu pohjalaistyyppinen hirsitalo. Talo rakennettiin alun perin toiselle puolelle Ullavantietä Tuunalaan vuonna 1845, jossa se toimi Pohjanmaan jalkaväenrykmentin Lohtajan komppanian vääpelin virkatalona.

Toivosen Eläinpuisto ja Talonpojan museo
Mielenkiintoinen retkikohde kaikenikäisille, jossa voi tehdä matkan esivanhempien elämään. Tule tutustumaan laajaan Museokylään ja sen kotieläimiin sekä lukuisiin kesän näyttelyihin. Poikkea kahville tunnelmalliseen maalaistaloon ja tutustu vintin monipuoliseen Lahjapuotiin. Talonpojanmuseo ja sen yhteydessä toimiva Eläinpuisto käsittää tällä hetkellä 50 rakennusta ja yli 20 000 museoesinettä. Eläinpuistossa voi tutustua yli 25 eläinlajiin. Siellä esittäytyy vanhan maalaiskylän koko eläimistö perinteisessä elinympäristössään. Museoalueella saat tietoa keskipohjalaisen maalaiskylän elämänmenosta viime vuosisadan alkupuolelta. Eläinpuistossa näet maaseudun eläimistöä perinteisessä ympäristössään. Kesän aikana alueelta löytyy lukuisia näyttelyitä ja työnäytöksiä. Voit virkistäytyä kahvilassa, lapset viihtyvät leikkipuistoalueella ja aikuiset Lahjapuodissa.
Eläinpuistontie 2 (valtatie 8:n vierellä n. 10 km Kokkolasta pohjoiseen), 68300 Kälviä. Puh. 06 8351 190, 045 2362 433, 0500 666 535. 
www.elainpuisto.fi

Öjan kalastusmuseo
Långön kalastajakylän vieressä sijaitseva museoalue, johon kuuluvat Alinan tupa, venevajat, savusauna, rysä-, suola-aitta sekä puuliiteri ja niihin kuuluvat kalusteet ja esineistö. Öjan kalastusmuseo on avoinna sopimuksen mukaan.

Ohtakarin kalastusmuseo
Voidaan sanoa, että Ohtakarin kalastajakylä muodostaa kokonaisuutena museoalueen. Saarella on tiheään rakennettu punaisten kalastajamökkien ja harmaiden piharakennusten ryhmä, joka muodostaa idyllisen ja ainutlaatuisen kokonaisuuden. Vanhat kalastajamökit toimivat nykyään kesämökkeinä, ja suurin osa niistä on kunnostettu tai rakennettu uudelleen perinteitä kunnioittaen. Ohtakarin Kalastusmuseo on olennainen osa tätä kokonaisuutta.

Palomuseo
Kokkolan palomuseo esittelee enimmäkseen Kokkolassa ja kaupunkiin vuonna 1977 liitetyssä entisessä Kaarlelan kunnassa käytössä ollutta palokalustoa. Kokoelma on monipuolinen ja esillepano on selkeä ja viimeistelty. Viime vuosina museo on ollut myös kesäaikaan päivisin avoinna, joten Kokkolan palomuseo kuuluu niihin harvoihin palomuseoihin joita on pidetty säännöllisesti avoinna yleisölle.
Ventuksentie 84, avoinna: 27.6. - 30.7. klo 12-17 tai sopimuksen mukaan.

Kirjapainomuseo
Välikankaan Kirjapainomuseo on esillä kirjapainotekniikan kehitystä 1900-luvun aikana. Museossa on esillä yksi pohjoismaiden laajimmista ja monipuolisimmista kohopainamisen historiaa esittelevistä painokonekokoelmista. Välikankaan kirjapainomuseo sijaitsee Kokkolassa. Museo on avoinna yleisölle tilauksesta.
Tullikamarinkatu 2, avoinna sopimuksen mukaan, puh. 040 516 2311.


Neristan
Neristan

Tankar
Tankar

Uintikeskus VesiVeijari
Uintikeskus VesiVeijari

K.H.Renlundin museo -  Roosin talo
K.H.Renlundin museo - Roosin talo

K.H.Renlundin museo - Pedagogio
K.H.Renlundin museo - Pedagogio

Kokkolan luonnontieteellinen museo Kieppi
Kokkolan luonnontieteellinen museo Kieppi

Kaarlelan kotiseutumuseo
Kaarlelan kotiseutumuseo

Kaarlelan kirkko
Kaarlelan kirkko

Toivosen Eläinpuisto ja Talonpojanmuseo
Toivosen Eläinpuisto ja Talonpojanmuseo

Tekstisi tulee tähän.

matkailu

Sivun alkuun