Till innehållet

Innehållsförteckning

Havet och skärgård

Havet och skärgården har alltid haft stor betydelse för Karleby. Karleby är en gammal hamnstad där man i århundraden byggt tusentals segelbåtar och handlat med tjära. Tack vare havets gåvor kan vi erbjuda Er härliga natur- och skärgårdsupplevelser, förtrollande ljusa sommarnätter vid havet, båt- och kanotfärder längs åarna och vandringar i skogar och myrar.


Tankar
Porten till Karleby havsvägen, fyrön Tankar, har erbjudit skydd för kustens fiskare och säljägare ända sedan 1500-talet samt visat sjöfarare hur de tryggt tar sig in i hamnen i Karleby. Tankar fyrö är belägen i södra Bottenviken i Karleby ytterskärgård, ca 15 km nordväst från Karleby hamn. Ön, som på 1500-talet kallades Klippan, är ca 900 meter lång och 500 meter bred. Fyren byggdes 1889 och är fortfarande i bruk.
Dagens Tankar är ett mångsidigt utflyktsmål som erbjuder oförglömliga naturupplevelser och en fläkt ifrån det gamla skärgårdslivet. På en egen klippa står en kyrka från 1754. I säljaktsmuseet visas den gamla säljaktskulturen vid kusten och i närheten av fyren kan man bekanta sig med lots- och fyrvaktarfamiljernas miljö.
På Tankar kan man övernatta i de stämningsfulla rummen på lotsstationen, på Tankar Inn, i fyrmästarens gamla stuga eller i fiskarbyns gäststuga i äkta skärgårdsanda
www.tankar.fi

7 Broars Skärgård

Karlebys vackra och mångskiftande skärgård inbjuder dig till ett äventyr. Kom och bekanta dig med skärgården, som fått sin prägel av landhöjningen, samt med den karga och vackra naturen. I 7 broars skärgård kan du ta dig fram längs landsväg, havsväg, insjörutter, cykelrutter, vandringsstigar, paddlingsrutter och fiskevatten från Karleby till Nykarleby via Jakobstad och vice versa.

I Karleby finns det underbara sand- och badstränder som absolut måste besökas sommartid

Gamlahamsviken och Havspark
Vid Gamlahamnsviken, intill bostadsmässområdet, finns en sandstrand. Parkeringsplatser och toalett, Havspark och skatepark. Övervakad badstrand. Utfärder till fyrön Tankar med ms Jenny vid Havsparkens passagerarhamn.

Vattajanniemi & Ohtakari
En utmärkt plats för en liten paus eller en dagsutflykt. Vattajas område har ett unikt landskap både i den finländska havsstrandsnaturen och enligt europeiska mått. Ohtakari är en ö som var en viktig bas för fiskare. Numera finns cirka 50 fritidsbostäder på ön. Ohtakaris ö ligger cirka 1 kilometer från stranden. Från Pooki-fyren som fungerar som utsiktstorn öppnar sig en fantastisk utsikt över dyner och öppna havet. Nordens största enhetliga sanddynområde. I Lochteå, ca 40 km från Karleby, finns Vattajanniemi, belägen bredvid ön Ohtakari. Vattajanniemi erbjuder solbadare imponerande och utmärkta sandstränder med sand så långt  ögat når.

Trullön
Små sandstränder vid Rödberget och Vitsand, omklädningshytter, grilltak och wc.

Sandskata
Sandstrand, omklädningshytter, grilltak, beachvolleyboll, naturstig och fågeltorn.

Lahdenperä
Strand i Yxpila, omklädningshytter och wc. Övervakad badstrand.

Fiskarbyn i Öja
Gästhamn, badstrand, hopptorn, café, museum och beachvolleyboll.


Vill du till havs?
Vill man till havs kan man utnyttja snabba och bekväma motorbåtar. Kryssningsmål är bl.a. Tankar, Fiskarbyn i Öja, Bosund Fiskehamn, Köpmansholmen och Lochteå-Himango skärgård.

Karleby Turism Ab - kryssningar till fyrön Tankar med M/S Jenny
Stadshuset, Salutorget 5, PB 43
67100 Karleby
Tfn +358 40 8065 075
Tfn grupper +358 44 7809 713
e-post: tourism@visitkokkola.fi

Taksivene M/S Leo (Taxi båt)
Utgångar från Mustakari/Meripuisto 
Tfn 040 1827 075, info@taksivene.fi, www.taksivene.fi

Gamlakarleby Sjöräddare - M/S Sällgrund II
Tfn +358 40 5424 443
Hemsidan av Galmakarleby Sjöräddare

Foto: Ville Hyytinen
Till havs
Meripuisto - Havsparken
Meripuisto - Havsparken
Ohtakari
Ohtakari

Köpmanholmen
Köpmanholmen

Köpmanholmen
Köpmanholmen


Tekstisi tulee tähän.

matkailu

Upp