Till innehållet

Innehållsförteckning

Visste du? fakta om Karleby

1. Jackson Haines (1840-1875)
Amerikanske Jackson Haines, fadern till dagens konståkning till musik, är begravd på Marie begravningsplats i Karleby. Även de rullskridskor han utvecklade hör till museets pärlor. Jackson föddes 1840 i New York. Efter många om och men ”irrade” han sig in i balettens och konståkningens värld och började kombinera balettpiruetter med den stela konståkningen. I Karleby ordnas årligen en tävling i konståkning under namnet Jackson Haines Cup. Jackson Haines dog 1875 i Karleby.


2. Engelsk barkass i krigsbyte
I Engelska parken i närheten av Karleby centrum har man ställt fram en engelsk barkass (landstigningsbåt), som så vitt man vet är den enda numera utställda barkassen i världen som erövrats av den engelska kungliga flottan.


3. Start för Fazers Blå 
Handlanden K.H. Renlund i Karleby gick i borgen för en handpenning som sötsaksfabrikant Karl Fazer behövde för att kunna grunda sitt första konditori. Detta blev också början till Fazers Blå som är välbekant för alla finländare.


4. All Weather Terminal
I Karleby finns Nordens första allvädersterminal - All Weather Terminal (AWT). Terminalen är 132 m lång och 35 m hög.


5. Samba el Gambo
I Karleby finns Finlands nordligaste sambaskola Samba el Gambo.


6. Planteringarna i Engelska parken
I Engelska parken i Karleby har man planterat alla trädarter som förekommer i Finlands natur.

7. Segelpaviljongen Mustakari
Gamlakarleby Segelförening r.f. är Finlands fjärde äldsta segelförening. I segelpaviljong Mustakari finns också sommarrestaurang. Föreningens stödjepunkt är fortfarande paviljongen på Mustakari, uppförd år 1908.

8. Karleby och kemi
Karleby är ett betydande kompetenscentrum för kemi. Här finns även ett av Europas största litiumfynd.

9. Veneziadfirande
I Finland har firandet av Veneziaden fått sin början i Karlebynejden. Firandet har traditioner som sträcker sig över 100 år tillbaka i tiden. Utgående från dessa traditioner firar invånarna i Karlebynejden varje år sommaravslutning sista veckoslutet i augusti i sina stugor, villor och hem. De tänder eldar och brasor, skjuter raketer, har fest med vänner och släktingar. Salutorget är hjärtat för det officiella programmet som staden ordnar.   

10. Karleby är en av de största mjölkproducenterna i Finland
Karleby är faktiskt en av de största mjölkproducenterna i Finalnd. Under kvotperioden 2012/2013 producerades sammanlagt nästan 52 miljoner (51 801 191) liter mjölk på 216 gårdar i Karleby. Uppgiften baserar sig på statistik av Tike (Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral)

Jackson Haines

Englantilainen barkassi

Samba el Gambo

Kokkolan Venetsialaiset

Foto: Ritva-Liisa Nisula
Tekstisi tulee tähän.
matkailu

Upp