Hallitusohjelman mukainen Pohjoisen Suomen ohjelma luovutettiin pääministeri Petteri Orpolle 6.2.2025. Pohjoisen Suomen avaintoimijat vetoavat hallitukseen, jotta hyvässä yhteistyössä ministeriöiden ja alueiden kanssa laadittu 44-kohtainen kasvuohjelma laitetaan toimeen.
”Pohjoisen Suomen ohjelman tavoitteena on kiihdyttää Pohjois-Suomen positiivisia kasvutekijöitä koko Suomen kasvun hyväksi. Siksi ohjelma tulee laittaa kokonaisuudessaan toimeenpanoon osana maan hallituksen kevään puoliväliriihen kasvupakettia. Toimenpiteiden valmisteluun ja työn seurantaan tulee varmistaa selkeät rakenteet. Pohjoisen Suomen ohjelma on poikkihallinnollinen ja siksi näemme, että Valtioneuvoston kanslia olisi luonteva toimija viemään toimeenpanoa eteenpäin”, toteaa Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila.
”Pohjoinen tarjoaa ratkaisuja koko maalle. Pohjoisessa Suomessa on valtavat mahdollisuudet esimerkiksi vihreässä siirtymässä, teollisuuden investoinneissa sekä kansallisen turvallisuuden ja huoltovarmuuden lisäämisessä. Pohjoisen Suomen ohjelman yksi kantava teema on pohjoismainen yhteistyö ja sen vahvistaminen. Yhteistyön lisääminen Suomen, Ruotsin ja Norjan kesken pohjoisessa on avainasemassa mm. turvallisuudessa, logistiikassa ja kasvun edellytysten lisäämisessä. Tätä potentiaalia pitää erityisesti tässä maailman ajassa hyödyntää”, Mattila jatkaa.
Pohjoisen Suomen ohjelman laadintaan ovat osallistuneet keskeiset ministeriöt sekä Pohjois-Pohjanmaan, Lapin, Kainuun ja Keski-Pohjanmaan liitot. Pohjoisen alueen muut toimijat ovat tukeneen ohjelman valmistelua. Kyseessä on kasvuohjelma, jonka toimet hyödyttävät koko Suomea.
Pohjoisen Suomen ohjelmassa on listattu tiiviisti ja konkreettisesti toimia:
- joilla voidaan lisätä kestävän kasvun mahdollisuuksia ja uusia investointeja sekä vahvistaa Suomen kilpailukykyä ja alueiden elinvoimatekijöitä
- joilla voidaan kestävästi hyödyntää puhtaan energian mahdollisuuksia ja tukea digitaalista puhdasta kasvua
- joilla lisätään alueen kestävän matkailun vetovoimaa
- joilla edistetään osaamista ja osaavan työvoiman saatavuutta
- joilla vahvistetaan koko Suomen turvallisuutta, huoltovarmuutta ja omavaraisuutta
- joilla lisätään alueen (fyysistä ja digitaalista) saavutettavuutta.