Hyppää sisältöön
Tyttö katsoo kohti kameraa, taustalla kalastajakylä
Kuvaaja: Konsta Linkola

Markkinointi ja viestintä

Kokkolan kaupunki viestii aktiivisesti toiminnastaan, palveluistaan, päätöksenteosta ja kuntalaisten osallistumismahdollisuuksista. Viestintämme on ajantasaista, monikanavaista ja vuorovaikutteista.

Viestinnällä ja kaupunkimarkkinoinnilla edistetään myös viihtyvyyttä ja vahvistetaan Kokkolan veto- ja pitovoimaa. Hyvin onnistunut viestintä parantaa palvelujen laatua ja toiminnan tehokkuutta.

Kaupungin viestintää ohjaavat kuntalain pykälät 22 (Oikeus osallistua ja vaikuttaa) ja 29 (Viestintä).

Viestintävastuut

Kaupunkiorganisaatiossa viestintä on hajautettu. Yksiköt ja asiantuntijat vastaavat omaa tehtäväänsä ja toimiala- ja liikelaitosjohtajat toimialaansa koskevasta viestinnästä ja markkinoinnista.

Kokkolan kaupungin markkinointi- ja viestintätiimi koordinoi ja tukee koko kaupunkiorganisaation viestintää. Tiimi toimii osana Elinkeinot ja kaupunkikehitys –yksikköä, ja vastaa kaupungin markkinoinnista. Tiimi vastaa yhdessä toimialojen kanssa myös keskitetystä ja tehostetusta viestinnästä tarpeen mukaan.

Koko kaupunkiorganisaation viestintää ja markkinointia johtaa ja valvoo kaupunginhallitus. Kokonaisvastuu viestinnästä ja markkinoinnista on kaupunginjohtajalla.

Viestintäkanavat

Kaupunki käyttää useita viestintäkanavia ja –menetelmiä. Kanavia ovat muun muassa kokkola.fi-verkkosivut, sosiaalisen median kanavat, tiedotteet, kuulutukset ja ilmoitukset, asukastilaisuudet sekä esitteet ja julkaisut.

Markkinointi- ja viestintätiimi

Materiaaleja ja linkkejä

 • Kokkola on merestä noussut, kuninkaan perustama kaupunki. Kaupungin tunnus muodostuu Kokkolan vaakunasta johdetusta kruununhelmet-merkistä sekä tekstiosasta, jota käytetään mieluiten kaksikielisessä muodossa Kokkola Karleby. Kruunu muistuttaa Kokkolan historiasta. Tunnuksesta on olemassa myös typistetty versio, jossa K-kirjain saa helmikruunun. Tätä versiota käytetään rajoitetusti.

  Kaupungin värimaailma on saanut inspiraationsa Kokkolan kaupunkikuvasta. Siinä näkyvät monimuotoinen luonto, puistot, merellisyys, rannikkokaupunki ja vanhan kaupungin puutaloalueen ikoniset värit. Käytössä on neljä väriteemaa: Luonto, Ranta, Aava ja Neristan. Valkoinen ja musta tasapainottavat kokonaisuutta.

  Kokkola-tunnuksen lataus kuvapankista.

  Kokkola, Karleby logo

 • Kaupungin vaakuna säilyttää asemansa virallisissa tai juhlavissa yhteyksissä, joihin tunnus ei sovellu. Vaakunan käyttöoikeudesta sovitaan markkinointi- ja viestintätiimin kanssa.

  Kokkolan vaakuna perustuu vuonna 1620 kaupungin perustamisen yhteydessä myönnettyyn kaupunginsinettiin. Kuvio on tunnus tervanpoltolle ja tervakaupalle, joilla on ollut merkittävä osa Kokkolan historiassa aina 1800-luvulle saakka. Vaakunan ovat vanhemman vaakunan pohjalta suunnitelleet Olof Eriksson ja Into I. Suominen, ja se vahvistettiin käyttöön 17.12.1956. Vaakunassa on kultakentässä kyljellään musta tervatynnyri, jonka tapinreiästä ja pohjista lyövät punaiset tulenlieskat.

  Kokkolan kaupungin vaakuna.

 • Kokkolan kaupunki ja sen eri yksiköt ovat aktiivisesti mukana sosiaalisen median eri kanavilla. Yksiköt vastaavat omien sivujensa päivityksestä.

  Kulttuuri

  Liikunta, matkailu ja tapahtumat

  Lasten ja nuorten Kokkola

  Elinkeinot ja yrittäminen

  Kasvatus ja koulutus

  Asuminen ja ympäristö, turvallisuus

 • Jokainen organisaatio tarvitsee visuaalisesti ja verbaalisesti tunnistettavan tavan kommunikoida. Esimerkiksi värit, graafiset muodot, kuvat, sekä tyyli, jolla kieltä käytetään, vaikuttavat tulkintaan ja mielikuviin Kokkolasta. Nämä elementit ovat tärkeä osa Kokkolan brändiä – mutta vain osa.

  Kaikkein tärkein Kokkolan brändiin vaikuttava tekijä ovat kokkolalaiset itse. Ihmiset, yritykset, julkiset organisaatiot, urheilu- ja kulttuuriväki, opiskelijat – kaikki me, jotka joka päivä omalla toiminnallamme välitämme mielikuvaa kokkolalaisuudesta ja siitä, mitä kaupunkimme edustaa.

  Kokkolabrändi.fi

  Kokkola-Brandbook-2020

 • Käytössämme on kuvapankki yhteistyökumppaneille ja medialle. Kuvapankin valikoima on tarkoitettu käytettäväksi Kokkola-aiheisissa yhteyksissä. Julkaisuoikeutta ei voi siirtää eikä myydä kolmansille osapuolille. Tekijänoikeus säilyy valokuvaajalla ja Kokkolan kaupungilla. Kuvaajan nimi tulee mainita kuvan julkaisun yhteydessä. Kuvia ei saa manipuloida ilman Kokkolan kaupungin viestintäpalveluiden lupaa.

  Lisätietoja kuvista ja kuvapankin käytöstä saat markkinointi- ja viestintätiimistä

  Kokkolan kaupungin kuvapankki

 • Saavutettavuusselosteessa kuvataan verkkopalvelun saavutettavuuden tila ja mahdolliset poikkeamat saavutettavuusvaatimuksista. Lisäksi selosteessa kerrotaan, miten käyttäjä voi antaa saavutettavuuspalautetta.

  Sivuston www.kokkola.fi saavutettavuusseloste