Hyppää sisältöön

Finnair voitti maakuntakenttien lentoliikenteen kilpailutuksen kaikilla viidellä reitillä

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tehnyt julkisen tarjouskilpailun päätökset reittilentoliikenteen hankkimiseksi valtion tukemana Helsingin ja viiden maakuntalentoaseman välille. Finnair voitti kilpailutuksen kaikilla reiteillä. Lentojen on tarkoitus jatkua nykyisen sopimuskauden päätyttäessä huhtikuun lopusta alkaen.

Säännölliset reittilennot kilpailutettiin Helsingin ja Joensuun, Helsingin ja Jyväskylän, Helsingin ja Kajaanin, Helsingin ja Kokkola-Pietarsaaren sekä Helsingin ja Kemi-Tornion lentoasemien välille ajalle 29.4.2024–28.3.2026.

Kilpailutukseen tuli tarjouksia neljältä lentoyhtiöltä: Finnair Oyj, DAT A/S, NyxAir OÜ ja Regourd Aviation – Fly Amelia’lta. Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin ja Kokkolan reitit saivat kolme tarjousta ja Kemin reitti kaksi. Kilpailutuksen ratkaisuperusteena oli hinta kaikkien tarjouspyynnön asettamien vaatimusten täyttävien tarjoajien kesken. Finnairilta saatujen tarjousten hinta oli 35,7 miljoonaa euroa arvonlisäverollisena.

”Olemme tehneet hankintapäätöksen ja aloitamme sopimusneuvottelut Finnairin kanssa. Neuvottelut pyritään saamaan valmiiksi mahdollisimman pian ja lennot alkamaan suunnitellusti 29.4.2024”, kertoo johtaja Pipsa Eklund.

”Jokaiselle yhteydelle on määritelty palvelutasoksi keskimäärin 10 edestakaista lentoa viikossa. Alueet ovat voineet painottaa lentoja hieman eri ajankohtiin, joten viikoittainen lentomäärä voi hieman vaihdella. Aikataulut on suunniteltu alueilla vastaamaan alueiden tarpeita”, Eklund sanoo.

Sopimukseen tulee optio, joka voi olla kestoltaan korkeintaan 23 kuukautta. Päätökset option käytöstä tehdään vuonna 2025.

Maakuntalentojen tukeminen eduskunnan päätös

Tehty kilpailutus perustuu eduskunnan myöntämään määrärahaan lentoliikenteen ostoihin ja aiempaan vuonna 2020 tehtyyn väliaikaiseen ratkaisuun, jolla pyritään kaupunkien kanssa uudelleen rakentamaan markkinaehtoinen lentoliikenne viidelle lentoasemalle kohti koronapandemiaa edeltävää tasoa.

Vuoden 2023 syyskuussa hallituksen budjettiriihessä päätettiin 38 miljoonan euron määräraha maakuntalentojen hankkimiseksi maaliskuuhun 2026 asti ja Porin ja Helsingin välisen yhteyden tukemiseksi vuonna 2025.

 

Traficomin tiedote

Lisätietoja: