Hyppää sisältöön

Gluteenittomana myytävien pizzojen gluteenittomuus Keski-Pohjanmaalla ja Kruunupyyssä

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto on toteuttanut keväällä 2025 toiminta-alueellaan valvontahankkeen gluteenittomana myytyjen pizzojen gluteenipitoisuuden määrittämiseksi. Projektissa mukana olivat kaikki ravintolat, jotka myivät gluteenittoman pizzan tilauksesta. Näytteet kerättiin toimijoilta asiakasroolissa, eikä toimijalle kerrottu näytteenoton yhteydessä, että pizzanäyte tulee viranomaiskäyttöön.

Näytteet lähetettiin analysoitavaksi hyväksyttyyn laboratorioon. Näytteet analysoitiin ELISA-menetelmällä, joka kertoo näytteen gluteenipitoisuuden yksikössä milligrammaa kilogrammaa kohden (mg/kg). Tutkimus antoi tarkemmat tulokset välillä 5–80 mg/kg.

Tulos oli alhainen (<5–7 mg/kg) n. 42 % toimijoista. Gluteenittomuuden raja-arvon (>20 mg/kg) ylitti n. 39 % toimijoista. Tulos osoittaa, että noin kolmasosalla tutkimukseen valituista toimijoista gluteenittomana myyty pizza ei täyttänyt gluteenittomuuden määritelmää. Toimijoille, joiden tulos joko ylitti gluteenittomalle tuotteelle asetetun määrärajan tai oli lähellä sitä, tehtiin maksuton ohjaus- ja neuvontakäynti, jonka aiheena oli allergeenihallinta gluteenitonta pizzaa valmistettaessa.

Yleisimmäksi kontaminaatioriskipisteeksi havaittiin:

  • pizzan pyörityspöydän alla säilytettävien täytteiden käyttäminen
  • uunin alla säilytettävät pizzalaatikot
  • käsihygienia
  • perehdytys allergeenihallintaan

Projektiraportin löydät Elintarvikevalvonnan projektit -sivulta.