Hyppää sisältöön

Haitalliset vieraskasvilajit

Vieraslajit ovat eläin-, kasvi- ja sienilajeja, jotka ovat siirtyneet luontaisilta esiintymisalueiltaan uusille alueille ihmistoiminnan seurauksena. Haitallisia niistä tulee silloin, kun ne alkavat kasvullaan syrjäyttää kotoperäisiä lajeja ja levitä aina vain laajemmalle alueelle. Haitalliset vieraskasvilajit tulee poistaa ja estää niiden leviäminen.

Mikäli pihallasi on haitallisia vieraskasvilajeja kuten jättipalsamia, jättiputkea, kurtturuusua tai lupiinia, poista ne juurineen maasta. Poista juurakoista kaikki ylimääräinen multa ja laita kasvit ja juurakot jätesäkkiin. Jättiputken hävittämisessä suojaa itsesi huolellisesti.

  • Pienen määrän voit laittaa omaan energiajäteastiaasi.
  • Muutaman säkillisen voit viedä Kokkolan hyötykäyttöasemalle, Terminaalikatu 11. Tarkista aukioloajat netistä.
  • Isompia määriä voit viedä suoraan Sokojalle, Storkohmon jäteasemalle, arkisin klo 8 – 17, Sokojantie 340. Kysy jäteaseman toimistosta, mihin haittakasvit voi jättää.

Vieraskasvilajeja ei missään nimessä saa viedä kaupungin pihajätteen vastaanottopaikalle Hopeakivenlahdelle, sillä sieltä ne pääsevät leviämään kompostoinnin kautta takaisin viheralueille. Muistathan myös, että pihajätettä ei saa viedä luontoon.

Kokkolan kaupunki torjuu haitallisia vieraskasvilajeja omilta alueiltaan. Voit ilmoittaa kaupungin alueilla sijaitsevista esiintymistä helposti sähköisen palautepalvelun kautta.

Sähköinen palautepalvelu