Hyppää sisältöön

Muovi pois biojätteestä heinäkuussa

Pohjanmaan jätelautakunta päätti toukokuun alussa, että muovia ei saa enää laittaa biojätteisiin missään muodossa 19. heinäkuuta alkaen. Tämä tarkoittaa sekä ympäröivää muovipussia että mahdollisia pakkauksia, jotka ovat joutuneet biojätteeseen, kun sisältö on ollut homeista tai pilaantunutta.

Biojäte pakataan jatkossa paperipusseihin

Biojäte tulee jatkossa pakata paperipusseihin, mieluusti vahattuihin, sillä ne kestävät paremmin, kun ne tulevat kosteiksi. Paperipussi koostuu paperikuiduista, jotka ovat 100 % biologisesti hajoavia. Paperi on uusiutuva raaka-aine, joka sopii luonnollisesti biokaasutuotantoon.

Jätehuoltomääräyksissä sallitaan myös Ekoroskin hyväksymät biohajoavat pussit, jotka ovat standardin EN13432 mukaiset. Ekorosk suosittelee kuitenkin paperipussin käyttöä. Koska markkinoilla on vain tietyt hyväksyttävät biohajoavat muovipussit, on suuri vaara, että kuluttaja valitsee väärän pussin. Jos käytetään väärää biohajoavaa muovipussia, muodostuu paakkuja, jotka sulkevat biokaasun biokaasuprosessin putket. Tavanomaisia muovipusseja ei saa käyttää.

Mistä löydän paperipusseja?

Paperipusseja biojätteelle voi ostaa kaupoista, mistä ne löytyvät samasta hyllystä kuin roskapussit. Monissa ruokakaupoissa voi hedelmiä ja vihanneksia ostaa paperipussissa, johon voi sitten laittaa biojätettä. Biojätettä voi laittaa myös paperipakkauksiin, joita löytyy kotoa, kuten tyhjiin sokeri-, jauho- tai hiutalepusseihin. Murojen ja perunoiden paperipakkaukset sopivat myös mainiosti biojätteelle.

Miten saan paperipussin kestämään?

Ekoroskilla on kaksi neuvoa, joilla paperipussi kestää paremmin:

  1. Käytä pussin pohjalla jonkinlaista kosteussuojaa ennen kuin alat täyttämään sitä biojätteellä. Se voi olla esimerkiksi kaalinlehtiä, appelsiininkuoria, kuivaa leipää tai kartonginpaloja kanamunakennosta tai pizzalaatikosta.
  2. Anna paperipussin seistä ilmavasti, jotta ilma pääsee kiertämään sen ympärillä. Näin kosteus haihtuu biojätteestä helpommin ja pussi kestää paremmin. Anna paperipussin siis seitä verkkokorissa tai astiassa, josta löytyy reikiä.