Hyppää sisältöön
laiva Kokkolan satamassa

Vahva tuki Suomen satamien aseman vahvistumiselle Euroopan laajuisella liikenneverkolla – Kokkolan satama nousi ydinverkolle

Kokkolan satama nousi ydinverkolle Euroopan parlamentin liikennevaliokunnan äänestyksessä. Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila ja kehitysjohtaja Jonne Sandberg iloitsevat uutisesta ja kiittävät europarlamentaarikko Elsi Kataista vahvasta edunvalvontatyöstä.

Elsi Kataisen 13.4.2023 julkaiseman tiedotteen mukaan Euroopan parlamentin liikennevaliokunta äänesti tänään Euroopan laajuisen liikenneverkon (TEN-T) asetusehdotuksesta. Liikennevaliokunnan jäsen, europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk./Renew Europe) ajoi vahvasti Kaskisten, Kokkolan, Oulun ja Pietarsaaren satamien aseman parantamista Suomen linjan mukaisesti. Tänään hyväksytyssä liikennevaliokunnan kannassa parlamentti puoltaa Kaskisten ja Pietarsaaren satamien säilyttämistä osana TEN-T-verkon kattavaa verkkoa, kun komission esityksessä ne oli tiputettu siitä pois. Tämän lisäksi neuvotteluissa saatiin nostettua Oulun ja Kokkolan satamat ydinverkolle, aiemman kattavan verkon sijaan. Muiden Suomen satamien tilanne pysyy entisellään.

“Lopputulos on työvoitto Suomen huoltovarmuudelle ja kilpailukyvylle. Olen erittäin tyytyväinen, että valiokunnan kannassa Kaskisten ja Pietarsaaren satamat saatiin takaisin kattavalle verkolle ja Oulun ja Kokkolan satamat nostetiin osaksi ydinverkkoa. Satamat ovat Suomen viennin elinehto, ja TEN-T-verkkoon kuuluminen parantaa niiden rahoitusmahdollisuuksia ja investointivarmuutta. Varsinkin tässä geopoliittisessa tilanteessa satamilla on valtava merkitys myös strategisesti ja huoltovarmuuden kannalta.”, Katainen kertoo Brysselistä äänestyksen jälkeen.

Euroopan laajuiseen TEN-T-liikenneverkkoon kuuluminen on satamille tärkeää, sillä se parantaa rahoitusmahdollisuuksia ja lisää niiden toimintaympäristön ennakoitavuutta. Jäsenmaat ovat oikeutettuja hakemaan TEN-T-verkkoon kuuluville satamilleen EU-rahoitusta Verkkojen Eurooppa -ohjelmasta (CEF), ja niille kuuluu myös tiettyjä velvoitteita infrastruktuurin suhteen.

TEN-T-verkko, joka yhdistää Euroopan rautatiet, sisävesireitit, tiet, meri- ja lentoyhteydet laajaksi liikenneverkoksi, koostuu kattavasta verkosta ja ydinverkosta. Asetusehdotuksella on tarkoitus uudistaa ja kehittää Euroopan väyliä ja liikenteen solmukohtia ja se on osa EU:n kestävän ja älykkään liikkuvuuden strategiaa.

Seuraavaksi lainsäädäntö etenee EU:n komission, jäsenmaiden neuvoston ja parlamentin välisiin kolmikantaneuvotteluihin, jotka on tarkoitus aloittaa jo huhtikuun aikana. Parlamentti käsittelee TEN-T asetuksen täysistunnossa ensi viikolla.

 

Lisätietoja:

MEP Elsi Katainen
+358 50 5122362
elsi.katainen@europarl.europa.eu

Stina Mattila
kaupunginjohtaja, Kokkolan kaupunki
+358 40 806 8200
stina.mattila@kokkola.fi

Jonne Sandberg
kehitysjohtaja, Kokkolan kaupunki
+358 44 780 9093
jonne.sandberg@kokkola.fi