Hyppää sisältöön

Lucina Hagmanin kasvatusajattelu -artikkeli

Lucina Hagman (5.6.1853 – 6.9.1946) oli suomalainen pedagogi, koulunjohtaja, naisasialiikkeen edelläkävijä ja nuorsuomalainen poliitikko. Hän toimi Naisasialiitto Unionin ensimmäisenä puheenjohtajana ja perusti vuonna 1899 Martta-järjestön sekä vuonna 1907 Suomalaisen Naisliiton. Hän toimi myös Suomen Rauhanliitossa ja Pohjoismaisten opettajien rauhanliitossa ja oli yksi vuonna 1907 valituista ensimmäisistä naiskansanedustajista. Hagman sai ensimmäisenä naisena Suomessa professorin arvonimen vuonna 1928, hänen 75-vuotispäivänään kunnianosoituksena ansiokkaasta työstä opettajana ja kasvattajana.

Opettajana ja pedagogina Hagman oli tyttöjen ja poikien yhteiskasvatuksen kannattaja ja tasa-arvon esitaistelija. Hän toimi Helsingissä ensimmäisen suomenkielisen yhteiskoulun, Suomalaisen yhteiskoulun, ensimmäisenä johtajana vuosina 1886–1899. Hän johti Helsinkiin perustamaansa Uutta yhteiskoulua vuosina 1899–1935 ja toimi sen johtokunnan puheenjohtajana ja taustahahmona aina 85 ikävuoteensa saakka.

Millainen oli hänen kasvatusajattelunsa ja miten se menestyi hänen aikakautensa Suomessa?

Lucina Hagmanin kasvatusajattelu -artikkeli pyrkii valaisemaan tätä kysymystä, esittämään uusia näkökulmia sekä löytämään yhtymäkohtia hänen ja meidän aikakausiemme välillä.