Hyppää sisältöön

Aikani työllisyyden kuntakokeilussa – työvoimakoulutuksen työssäoppimisjakso

Minut hyväksyttiin syksyllä 2023 opiskelemaan Liiketoiminnan ammattitutkintoon valmentavaan koulutukseen, terveydenhuollon sihteeriksi. Siihen kuului kaksi työssäoppimisjaksoa, joista ensimmäisen olen viettänyt kuntakokeilussa.

Tarpeeni kouluttautua johtuivat paljon samoista syistä kuin monella muulla. Elämäntilanteen muutos vaati siirtymisen kevyempään työhön ja siihen nopeasti valikoitui työvoimakoulutus. Sen hyvänä puolena on lyhyt, vain muutaman kuukauden kesto, ja opiskelu tapahtuu etänä.

Minulla ei ollut mitään ennakko-odotuksia työvoimakoulutukseen liittyen. Tiesin, että työnkuva tulee olemaan täysin erilainen kuin mihin olen tottunut, mutta saan sen ansiosta ammatin, jonka avulla pääsen eteenpäin elämässäni.

Valintaprosessi on yksinkertainen. Asiantuntijani totesi tarpeen osaamisen päivittämiseen, ja minut ohjattiin hakemaan työvoimakoulutukseen. Sain kutsun haastatteluun koulutuksen opettajan sekä TE-toimiston asiantuntijan kanssa. Tärkeimmäksi asiaksi haastattelussa nousi oma valmiuteni sitoutua opintoihin.

Haasteena oli löytää työssäoppimispaikat. Panostin siihen tutustumalla yrityksiin ja päivittämällä CV:ni. Lähestyin yrityksiä sekä sähköpostitse että puhelimitse. Kirjoitin sähköpostiin esittelyni ja kerroin miksi lähestyin juuri heitä. Ujolle ihmiselle soittaminen voi olla haaste ja mietinkin etukäteen mitä puhelimessa sanoisin. Kävin yli 20 paikkaa läpi ja etsin noin kuukauden. Välillä oli usko paikan löytymisestä koetuksella. Työssäoppimispaikkojen etsintä kannattaakin aloittaa heti, kun saa opiskelupaikan.

Kolme kuukautta työllisyyden kuntakokeilussa

Pääsin nopealla aikataululla aloittamaan kuntakokeilussa ja sain tutustua rauhassa toimintaan. Kuntakokeilun työntekijät osaavat ottaa opiskelijan hyvin vastaan, ja sain heiltä paljon tukea ja neuvoja.

Tämä on ensimmäinen kokemukseni toimistotyöstä, joka on hyvin erilaista verrattuna esimerkiksi prosessinhoitajan tai lähihoitajan töihin. Työpisteeni oli asiakaspalvelussa, jossa otin vastaan kuntakokeilun asiakkaita. Sain perehdytyksen, mutta käytännössä työn tekeminen opetti kuitenkin eniten sekä asiakkaiden kohtaamisesta että taustalla tapahtuvasta työstä.

Päivääni kuului myös kirjallisia töitä ja opiskelua. Yleensä keskiviikkoisin oli koulua. Koska kyseessä oli verkko-opinnot, päivä kului Teamsissä. Aiheet vaihtelivat, mutta paljon opiskeltiin muun muassa Microsoft Wordin, Power Pointin ja Excelin käyttöä.

Työharjoittelun aikana olen yrittänyt miettiä mikä minusta tulee isona. Minulle on tullut sellainen tunne, että en vielä tiedä mihin päädyn, mutta pidän sitä hyvänä asiana. Työvoimakoulutuksen ensimmäinen harjoittelujakso on nyt ohi ja odotan nyt positiivisin mielin seuraavan alkamista.

Anita Pohjola